Batlle planteja el “retorn assistit” al seu país dels MENAs que viuen al carrer

El nou tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha posat sobre la taula aquest dilluns el “retorn assistit” dels menors estrangers no acompanyats que viuen al carrer. En declaracions a Ser Catalunya, Batlle ha argumentat que la legislació “parla sempre de l’interès superior del menor”. “I quin és l’interès superior? Tenir un entorn social, familiar i comunitari, per conflictiu que pugui ser aquest entorn. Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als Jardins de Sant Pau o al Pou de la Figuera”, ha continuat.

Batlle ha assegurat que el terme “expulsió” no forma part del seu vocabulari, i ha insistit en “retorns assistits”, perquè “una cosa és enviar-los i una altra és que aquest retorn sigui acompanyat”.

La DGAIA rebutja la idea

Les declaracions de Batlle arriben en un moment en què la conselleria d’Afers Socials, dirigida per Chakir El Homrani, prepara el pla Al Amal –que significa esperança en àrab– per treballar sobre el terreny al Marroc, especialment a Tetuan i Tànger, per fer desistir els nois d’un viatge perillós i sense cap garantia d’èxit, encara que aconsegueixin arribar. L’objectiu és contactar amb ONG i professionals del país per generar oportunitats professionals i evitar el desarrelament dels menors. Segons fonts de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), ja s’ha fet un viatge i se’n farà un altre. Però aquest pla no preveu, en absolut, els retorns “assistits”, com proposa Batlle. Els tècnics i dirigents de la DGAIA mantenen que ni els nois ni les famílies volen aquests retorns i rebutgen la possibilitat de forçar-los ni impulsar-los de cap manera.  

El pla de Batlle

Segons Batlle, cal parlar amb els serveis socials i educatius de totes les administracions, però també cal fer un “abordatge des del punt de vista de la seguretat” quan es parla de MENA. Ha reconegut que és una qüestió amb la que cal ser prudent, perquè “de seguida salten totes les alarmes”, però ha defensat plantejar l’opció d’un retorn “assistit” dels menors que viuen al carrer. 

Després ha afegit que potser una part d’aquests nens es poden integrar, però ha defensat que cal tractar aquest tema amb tots els actors implicats, també amb els països d’origen, en aquest cas el Marroc. “I si s’ha de fer (el retorn) s’ha de fer molt bé”, ha indicat el tinent d’alcaldia, que ha insistit que tot plegat es faria “en interès superior del menor”. 

Sobre les informacions del diari Público relatives a la relació entre l’imam de Ripoll i el CNI, ha considerat “un disbarat qualsevol especulació gratuïta”, i ha recordat que en aquest país s’han criticat sovint les “teories de la conspiració”. “Doncs critiquem-les totes”, ha demanat.

Comentaris

  Solució realista Juliol 22, 2019 | 10:27
  Ja era hora que es plantegi una solució viable. No podem mantenir milers de joves voltant pels carrers, sense família i sense cap expectativa de futur.
  X*2 Juliol 22, 2019 | 14:29
  Es equivocat, cal donar-los casa , educaciò i feina , i no fotre'ls al carrer
  Kiko Juliol 22, 2019 | 18:31
  I qui es pensa que li ha pagat el viatge fins aqui? La seva familia evidenment, un nen del Marroc no te 5.000 euros per a donar a un traficant de persones.

Nou comentari

Més notícies

La Generalitat anuncia un pla de xoc per atendre els MENA que dormen el carrer

La DGAIA convoca tots els actors implicats per revisar un per un els casos d'aquests menors
Menors migrants no acompanyats en un centre de l'àrea de Barcelona, en una imatge d'arxiu / Jordi Play

El centre per identificar MENAs a Barcelona s’ubicarà a Collserola provisionalment

La instal·lació s'havia de situar a la Zona Franca però van sorgir complicacions administratives | L'espai definitiu serà a l'interior de la ciutat, però no es posarà en marxa fins a finals d'any

El Síndic demana mesures per protegir els MENA que dormen al carrer i en esglésies

Rafael Ribó creu que la sitaució detectada suposa una ''vulneració flagrant'' de la Convenció dels drets de l'Infant

Bou vol fer un cens de MENA i expulsar els reincidents

El candidat del PP aposta per repatriar aquells que tinguin família