Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El centre per identificar MENAs a Barcelona s’ubicarà a Collserola provisionalment
  • CA

Els menors estrangers no acompanyats (MENA) que arribin a Barcelona tindran finalment un centre pensat expressament per al procés d’identificació i primera atenció sanitària. Així s’evitarà que hagin de passar hores, i en ocasions alguna nit, a les comissaries dels Mossos d’Esquadra.

Aquest centre s’havia d’ubicar inicialment a la Zona Franca, però segons fonts de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), van sorgir “complicacions jurídiques i administratives” que van fer massa complicat que el terreny arribés cedit a la DGAIA des del Consorci de la Zona Franca, passant per l’Ajuntament de Barcelona.

[r:1]

Per no allargar més la situació, la conselleria d’Afers Socials ha decidit buscar un edifici que es pogués començar a utilitzar de manera immediata, i ha trobat un centre de titularitat pública que estava en desús a Collserola, al límit entre Barcelona i Sant Cugat del Vallès. Es posarà en marxa la setmana que ve, previsiblement el 25 de juliol.

Mentrestant, però, la DGAIA continua treballant per tenir a punt al novembre el centre d’atenció immediata definitiu, que ha d’estar dintre de la trama urbana de Barcelona, en un solar propietat de la conselleria on s’hi instal·larà un mòdul prefabricat que s’ajusti a les necessitats. La ubicació serà en un punt amb comunicació fàcil per les rondes i altres vies principals amb la Ciutat de la Justícia i les comissaries dels Mossos.  

Aquest centre serà d’una tipologia nova i els joves atesos no s’hi instal·laran, només hi estaran les hores justes per fer la identificació, les proves d’edat si calen per comprovar que realment siguin menors d’edat i una primera revisió mèdica. També hi podran fer els àpats que calgui fins que siguin traslladats a la seva destinació.

Hi haurà una sala educativa, amb jocs de taula, una amb televisió i un ordinador perquè es puguin comunicar amb la seva família, i una de descans, amb llits plegables per si en algun cas cal que hi passin una nit o necessiten dormir unes hores fins que hi hagi disponible un dels vehicles de al DGIA per al trasllat a un centre d’emergència –que també és provisional, però ja hi passen setmanes–, que pot estar en qualsevol punt del país: allà on hi hagi plaça. 

El centre estarà preparat per atendre una cinquantena de nois en cada moment, per a la qual cosa hi haurà una trentena de professionals de l’àmbit social i educatiu que faran torns per tenir-lo en funcionament les 24 hores del dia.

Els agents dels Mossos d’Esquadra que els hagin d’identificar es desplaçaran fins a aquest espai, on a més a més hi haurà vigilants de seguretat privada a la porta i el recinte, com en tot edifici públic. La voluntat de la DGAIA és que “la primera person amb qui interactuïn els nois quan entren en contacte amb el sistema de protecció sigui un professional de l’àmbit social”, i no un policia. Tot i així, en molts casos són agents de la Guàrdia Urbana o dels Mossos els que els detecten al carrer i els posen a disposició de la DGAIA, però amb el nou sistema no els caldrà passar per la comissaria.

 

Més notícies
La Generalitat desisteix d’obrir un centre per a MENAs a la Zona Franca
Notícia: La Generalitat desisteix d’obrir un centre per a MENAs a la Zona Franca
Comparteix
La falta de terrenys adequats per construir el centre fan impossible el projecte, que finalment es posarà en marxa fora de Barcelona
La Generalitat anuncia un pla de xoc per atendre els MENA que dormen el carrer
Notícia: La Generalitat anuncia un pla de xoc per atendre els MENA que dormen el carrer
Comparteix
La DGAIA convoca tots els actors implicats per revisar un per un els casos d'aquests menors
El Síndic demana mesures per protegir els MENA que dormen al carrer i en esglésies
Notícia: El Síndic demana mesures per protegir els MENA que dormen al carrer i en esglésies
Comparteix
Rafael Ribó creu que la sitaució detectada suposa una ''vulneració flagrant'' de la Convenció dels drets de l'Infant
Barcelona tindrà mentors voluntaris que “faran de tiets” als MENA
Notícia: Barcelona tindrà mentors voluntaris que “faran de tiets” als MENA
Comparteix
El projecte, liderat per la Generalitat, començarà la seva fase pilot al desembre per "orientar i acompanyar" els menors estrangers

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mercè a juliol 16, 2019 | 15:30
    Mercè juliol 16, 2019 | 15:30
    Podrieu sisplau no dir MENAS, són menors no acompanyats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa