El regidor d’Immigració recorda a Batlle que el retorn de MENAs “mai ha funcionat bé”

Primera matisació en públic d’un membre de Barcelona en Comú de l’equip de govern municipal sobre les declaracions d’Albert Batlle a favor dels retorns “assistits” menors estrangers no acompanyats (MENAs) al seu país d’origen. El regidor Drets de Ciutadania i Immigració, Marc Serra, ha advertit avui que aquests retorns suposadament voluntaris “mai ha funcionat bé”. 

[r:1]

“El que va plantejar el tinent d’alcaldia no és nou, ja havia estat en funcionament anys enrere, a partir del 2006 [amb el govern tripartit a la Generalitat], i els resultats no van ser bons, van ser un fracàs”, ha dit Serra. “Només es poden fer aquests retorns amb el consentiment dels menors, i si realment no volen tornar, perquè tenen una família desestructurada o pel que sigui, no funciona”, ha argumentat.  

També ha recordar que, en tot cas, “és una qüestió competència de la Generalitat” i ha assegurat que a l’Ajuntament no li consta que la direcció general d’Atenció a la Infància i l’adolescència (DGAIA) la tingui sobre la taula”.

Un 50% d’increment de menors que arriben amb famílies

Serra ha fet aquestes declaracions, a preguntes dels periodistes, al final de la roda de premsa per presentar el balanç del Servei d’Atenció a persones Immigrants, Emigrant i Refugiades (Saier) del primer semestre de 2019. També hi ha participat el director dels serveis d’atenció i acollida a persones migrants, Ramon Sanahuja. I tots dos han exposat que l’arribada de menors, en aquest cas acompanyats de les famílies, també s’ha disparat en aquest terreny. 

“Cada vegada venen més persones amb perfil de refugiat i aspirants a demanar asil, i per això hi ha un augment de famílies que arriben amb menors”, ha dit Sanahuja. El primer semestre del 2019, han arribat 1.304 nens i joves, atesos pel Saier, xifra que representa un increment del 50% respecte del mateix període de l’any passat, durant el qual se’n van comptabilitzar 870. 

Més refugiats cada any 

De fet, del total de persones ateses al Saier, el 2018 només un 30% tenien perfil de sol·licitants d’asil, i aquest any, amb les dades del primer semestre són un 42%: 5.624 del total de 12.332 atesos en sis mesos.

Si es mira la xifra de consultes fetes –els refugiats solen necessitar més d’una consulta– el percentatge de la feina amb refugiats ha pujat fins al 53%, quan l’any 2015 només arribava al 20%. 

Nou equipament per al Saier

L’increment de l’arribada de famílies refugiades, que venen amb els fills “perquè no tenen una altra opció” –a diferència dels migrants econòmics, que opten moltes vegades per al procediment del reagrupament familiar un cop el pare o la mare ja estan establerts i amb feina–, ha decidit els responsables municipals a obrir un nou equipament per atendre-les millor. El nou local, que tindrà 300 metres quadrats i serà al carrer Tarragona, inclourà sales d’espera per a criatures, amb àrees de joc i espais adequats per a famílies, ja que sovint els tràmits que han de fer són llargs. Aquesta instal·lació costarà uns 500.000 euros.  

Marc Serra ha recordat que durant el primer mandat de Barcelona en Comú s’ha doblat el pressupost municipal destinat a l’acollida: de 5 milions d’euros a 10 milions. “Però no n’hi ha prou, per això fem una crida al govern espanyol a restablir els fons d’acollida i immigració per a les ciutats, que van començar en l’època de José Luis Rodríguez Zapatero i van ser suprimits per Mariano Rajoy”, ha afegit.

En aquell moment, amb 200 milions per repartir, l’Ajuntament de Barcelona rebia 5 milions. “Ara hi ha més gent acollida i tocaria un pressupost més alt, però només que tornéssim a tenir aquells 5 milions podríem fer moltes coses més”, ha dit el regidor. “No és un problema d’existència de recursos sinó de distribució de recursos, perquè la UE destina 330 milions a Espanya per a polítiques d’acollida i prop del 60% es destinen a tanques i centres d’internament. És uns gestió pèssima”, ha advertit.

Comentaris

    Prou demagògia. Juliol 26, 2019 | 19:10
    El regidor d'immigració m'explicarà de què en farem de gent sense preparació, amb una educació extremadament masclista, i que la seva feina és voltar pels carrers. Aquí n'hi ha que viuen d'aquesta història, i no volen cap crítica. El retorn és l'única via assenyada.
    Colau acull Juliol 26, 2019 | 20:13
    Amb el sou que t'has apujat, pots acullir gent de tota mena, alcaldessa...

Nou comentari

Més notícies

Batlle planteja el “retorn assistit” al seu país dels MENAs que viuen al carrer

"Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als Jardins de Sant Pau", apunta

Batlle surt del ple de seguretat amb el suport de Cs, PP i Valls i esbroncat per ERC i JxCat

El tinent d'alcalde pronuncia una frase de "matís" respecte del retorn dels MENAs en al·lusió al "dret a tutela i a la integració" dels menors

El Homrani replica Batlle que el retorn d’un MENA “sempre ha de ser voluntari”

El conseller diu que ni Govern ni Ajuntament tenen competències per fer el que proposa el tinent d'alcaldia

Save the Children critica el “retorn assistit” dels MENA plantejat per Batlle

L’ONG alerta que la proposta del tinent d’alcaldia presenta "greus riscos" per als drets dels menors