Save the Children critica el “retorn assistit” dels MENA plantejat per Batlle

Save the Children ha lamentat aquest dimarts la proposta del tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, sobre el “retorn assistit” dels MENA que viuen al carrer. L’organització advoca per una reforma profunda del sistema de protecció amb altres solucions duradores com el reagrupament familiar a tercers països d’Europa o amb família extensa a Catalunya o d’altres comunitats, enlloc d’un retorn que presenta “greus riscos per als drets d’aquests infants i adolescents”. 

[r:1]

L’ONG reclama que no es portin a terme deportacions sense totes les garanties legals, si no s’han tingut en compte totes les circumstàncies del nen, no existeixin totes les garanties de seguretat i benestar dels menors al seu país d’origen i quan s’intenti fer en contra de la seva voluntat.

Escoltar el menor

En aquest sentit, l’entitat insisteix que les administracions han de posar tots els mitjans necessaris per escoltar de manera efectiva el menor, per la qual cosa l’infant ha de tenir la informació suficient i l’assistència lletrada, així com que es contempli el seu dret a negar-s’hi. “Si s’han vist amb la necessitat de fugir sols dels seus llocs d’origen, retornar-los sense garantir que les condicions d’origen són verdaderament segures pot exposar-los a situacions altament perjudicials”, explica Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Nou comentari

Més notícies

Batlle planteja el “retorn assistit” al seu país dels MENAs que viuen al carrer

"Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als Jardins de Sant Pau", apunta

La Generalitat anuncia un pla de xoc per atendre els MENA que dormen el carrer

La DGAIA convoca tots els actors implicats per revisar un per un els casos d'aquests menors

El Síndic demana mesures per protegir els MENA que dormen al carrer i en esglésies

Rafael Ribó creu que la sitaució detectada suposa una ''vulneració flagrant'' de la Convenció dels drets de l'Infant