Batlle surt del ple de seguretat amb el suport de Cs, PP i Valls i esbroncat per ERC i JxCat

Silenci de Barcelona en Comú –amb qui comparteix govern–, retrets d’ERC i Junts per Catalunya i, en canvi, suport explícit de Cs, el PP i el grup de Manuel Valls (Barcelona pel Canvi). Aquesta és la collita d’Albert Batlle –número 3 de Jaume Collboni via Units per Avançar, la formació de Ramon Espadaler– en el seu primer ple com a tinent d’alcaldia de Seguretat. Ha sigut una sessió extraordinària sobre l’increment de la delinqüència que ha donat molt protagonisme a les polèmiques declaracions sobre el “retorn assistit” dels MENAs que dormen al carrer, ahir en una entrevista a la Cadena SER. 

[r:1]

Després del rebombori d’ahir, i possiblement de converses privades amb l’alcaldessa, Ada Colau –els posicionaments de la quals sobre aquestes qüestions són manifestament diferents dels de Batlle–, el tinent d’alcalde ha intentat introduir una frase de “matís”, segons les seves paraules textuals. D’entrada, ha demanat als regidors d’ERC i de Junts per Catalunya que li havien retret la proposta llançada ahir, que “escoltin les declaracions senceres”. 

“Si s’ha de fer algun matís ja el faig, i dic que hem d’orientar l’actuació per garantir el dret a la tutela i el dret a la integració en interès dels menors, com recull la carta de les drets dels infants de les Nacions Unides”, ha dit sense concretar més. I ha afegit que celebra que el departament d’Afers Socials “recuperi el programa Catalunya-Marroc”, tot i que la intenció de la conselleria és treballar amb agents socials del país d’origen per evitar que els menors emigrin, i en cap cas pes impulsar retorn.

Artadi el compara amb Trump

Junts per Catalunya ha qualificat amb duresa la proposta de Batlle respecte dels MENAs. “Amb la quantitrat de delictes violents que hi ha a la ciutat, l’única resposta és expulsar els menors que dormen al carrer. Ens preocupa que siguin el boc expiatori en un moment en què es fa front a atacs xenòfobs als centres menors. Això és tirar benzina al foc, són mesures no gaire diferents de les que aplica Donald Trump als EUA”, ha dit al portaveu del grup, Elsa Artadi. Segons la rehgidora, “se sap que si retornes els menors, ells tornen a intentar venir. O sigui que ara ja no centrifuguen vostès les responsabilitats només cap als Mossos, sinó també en els menors d’edat”.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, també ha advertit que els preocupa les seves declaracions d’ahir. “Vostè posa una etiqueta a un col·lectiu que majoritàriament no dona problemes. He escoltat les declaracions senceres i són irresponsables”, li ha advertit.  I ha afegit: “En aquest govern sembla que el PSC executa les ordres que dona el senyor Valls”.

El “Messi de la seguretat”, per a Cs

En canvi, a l’altra banda de l’arc municipal tot han sigut bones paraules per a Batlle. El president del grup del PP, Josep Bou, ha dit literalment: “Donem un vot de confiança al nostre tinent d’alcalde de Seguretat”. 

Manuel Valls també ha a anunciat: “Vull donar suport al tinent d’alcalde Albert Batlle, sap que l’ajudaré en el que pugui”.

I el més hiperbòlic ja sigut Francisco Sierra, de Ciutadans: “Hem fitxat el Messi de la seguretat però competirà d’una selecció mundial de la delinqüència”.

Text transaccionat per Ciutadans amb el govern municipal

L’objectiu del ple extraordinari d’avui, però, no eren els MENAs, sinó la recerca de mesures per combatre la insguretat creixent a Barcelona.

[r:2]

Els grups de l’oposició ERC, Junts per Catalunya, Ciutadans i el PP –l’únic que no hi participava era Barcelona pel Canvi– havien presentat un text que exigia que el tinent d’alcaldia es dediqui en exclusiva a aquesta tasca, que es facin plans de xoc per districtes, que es convoquin noves places a la Guàrdia Urbana, controlar la venda irregular i reclamar canvis legislatius, entre d’altres punts.

L’últim, era la petició de crear “una comissió d’estudi no permanent amb l’objecte de debatre i definir un nou model de seguretat a Barcelona”. Aquest últim punt ha caigut a última hora perquè Ciutadans ha transaccionat un text alternatiu amb els dos grups del govern municipal –Barcelona en Comú i el PSC– que elimina aquesta proposta. La resta del text, s’ha conservat intacta.

Aquesta transacció ha agafat per sorpresa els altres grups signants, i ERC ha expressat la seva indignació. “Es veu que l’objectiu és no debatre el model de seguretat”, ha criticat Jordi Coronas. Per aquesta raó, els republicans s’han abstingut en la votació. El text s’ha aprovat amb el vot a favor de tots els altres grups.

Comentaris

    odisea Juliol 23, 2019 | 14:18
    Este es el Ayuntamiento de verguenza de la Colau,otra del 155.

Nou comentari

Més notícies

Batlle planteja el “retorn assistit” al seu país dels MENAs que viuen al carrer

"Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als Jardins de Sant Pau", apunta