Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau, sobre l’espoli dels romanents: “És un símptoma d’alguna cosa més profunda” a l’Estat
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha advertit aquest dimarts sobre la feblesa institucional dels ajuntaments per fer front a la pandèmia. Ha advertit que l’acord entre el Ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (Femp) sobre l’ús dels romanents i el superàvit municipal “és un símptoma d’alguna cosa més profunda” a l’Estat. Per exemple, sobre el paper que s’atorga a les ciutats, que ha situat com les grans aliades de les polítiques de transformació.

Ha alertat que la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19 és sistèmica, i no “una situació puntual, crítica i momentània”. Segons ella, va vinculada a problemes que ja existien anteriorment, pel que ha apostat per abordar-la de manera estructural.

Ho ha dit a la taula rodona El paper de les entitats locals durant la crisi, organitzada per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP). Hi ha participat telemàticament, al costat de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida; el de Les Palmes de Gran Canària, Augusto Hidalgo Macario; i la secretària general de Coordinació Territorial, Miryam Álvarez Páez.

Colau ha afirmat que “és important situar l’emergència sanitària com un tema sistèmic que cal abordar de manera estructural” i creu que la crisi està oferint l’oportunitat d’afrontar els problemes que ja existien abans i que ara eclosionen amb més força, com les desigualtats o l’emergència climàtica. Per això, ha demanat cooperar entre les diferents administracions per liderar “les grans transformacions i grans canvis que exigeix ​​el segle XXI” i no per posar pegats –ha dit– i tornar a la societat d’abans.

Ha criticat que les administracions no són prou modernes i que tenen incapacitat per treballar de manera transversal. “No podem seguir amb receptes de el passat per situacions que són completament noves i inèdites”, ha insistit.

La “gran capacitat de reacció” local

Colau ha subratllat que les ciutats han demostrat “una gran capacitat de reacció” durant l’emergència sanitària, implementant mesures de xoc, i ha posat en valor els plans impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, ​​com el reforç dels serveis socials o l’ampliació de terrasses. En aquest sentit, ha remarcat que moltes d’aquestes mesures les han impulsat “sense recursos” i ha assenyalat que el finançament municipal està en un punt crític que hauria de resoldre pel bé dels ciutadans, pel que creu que calen més eines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa