Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’espoli estatal dels superàvits indigna Barcelona
  • CA

L’espoli estatal dels superàvits dels ajuntaments ha caigut com una gerra d’aigua freda al govern de Barcelona, que pretenia quadrar els pressupostos amb l’ús d’estalvis propis ara bloquejats per les lleis d’estabilitat pressupostària. En comptes de derogar aquesta cotilla legal, com li demana de forma unànime el municipalisme, el govern de Pedro Sánchez pretén que els municipis entreguin a l’Estat tot el seu romanent de tresoreria i promet retornar-los el 40% entre 2020 i 2021 i la resta en els següents 10 anys.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha aprovat aquest dilluns la proposta amb els vots a favor únicament del PSOE. L’abstenció dels comuns ha provocat un empat i el vot de qualitat del president de l’ens ha inclinat la balança. Així, un cop s’aprovi al Consell de Ministres, els ajuntaments que vulguin disposar en diferit dels seus propis estalvis hauran de firmar un préstec voluntari a favor de l’Estat. Quan rebin la primera part promesa l’hauran de destinar forçosament a inversions relacionades amb mobilitat sostenible, cures de proximitat o cultura.

L’oposició ha posat el crit al cel amb molta contundència, tant els partits independentistes com els constitucionalistes. L’alcaldessa Ada Colau ha dit que la proposta “és un error” i ha apostat per llimar-la al Congrés dels Diputats. El PSC de Jaume Collboni de moment guarda silenci mentre li plouen les crítiques.

L’alcaldessa s’ha posicionat en una piulada en contra del pla, però sense la duresa de l’oposició. “El decret forçat per Hisenda és un error: treballarem des de la unitat municipalista perquè es modifiqui al Congrés”, ha dit. Ernest Maragall (ERC) ha criticat l’abstenció dels comuns: “Plantats, quiets i callats”. Elsa Artadi (JxCat) ha carregat contra Colau i Collboni per tolerar “acríticament” aquest “espoli” dels estalvis de l’ajuntament que governen. Luz Guilarte (Cs) ha considerat que és un “menyspreu” i el PP ho ha qualificat de “vergonya i traïció”.

L’acord també contempla un fons de 275 milions d’euros a repartir entre els consistoris amb transport públic deficitari, com és el cas de Barcelona. A més, suposadament l’Estat farà la vista grossa amb les entitats locals que incompleixin la regla de despesa enguany i els hi permetrà participar dels fons de recuperació europeus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa