Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau rectifica i no comprarà els negocis ocupats de les Corts
  • CA

El govern de l’alcaldessa Ada Colau ha garantit aquest dimecres que no adquirirà els 14 locals ocupats per negocis a les Corts que, arran de l’operació de compra, han rebut burofaxos de l’actual propietari que els insta a tancar els establiments i marxar per complir l’acord amb l’Ajuntament. La decisió rectifica l’acord que el govern va segellar el desembre passat, quan va aprovar comprar els 16 locals, tots ells situats en un primer pis i la planta baixa d’una galeria. El cas ha desencadenat una tempesta política al consistori en les últimes setmanes, al trascedir que la majoria d’espais de la galeria no estan buits -una de les condicions exigides del pla Amunt persianes per comprar baixos i promoure que s’instal·lin nous comerços- i que, a més, els llogaters han sigut amenaçats amb ser desnonats.

El tinent d’alcalde Jordi Martí ha sigut l’encarregat de comparèixer a la comissió d’Economia de l’Ajuntament, forçat per la polèmica generada i davant dels requeriments d’ERC i Junts per aturar les transaccions. Martí ha donat explicacions a instàncies dels juntistes i ha assegurat als rivals de l’executiu municipal que poden estar “tranquils” davant de la controvèrsia. “No comprarem si hi ha activitat vigent”, ha recalcat el tinent d’alcalde. Ha dit que l’Ajuntament es troba efectuant comprovacions sobre els establiments; en tot cas, ha indicat que es proposarà al propietari de les Corts comprar només els dos locals que estan desocupats, oferts dins del paquet de 16 propietats que va presentar al concurs públic convocat en el marc del programa Amunt persianes.

Tot i el compromís que Martí ha expressat, l’executiu municipal no s’ha estalviat les crítiques de l’oposició, que no s’ha donat per satisfeta. La líder de Junts, Elsa Artadi, ha acusat el bipartit municipal d’haver decidit tirar endavant l’adquisició tot i saber que els establiments estaven llogats i que, per tant, no es complien els requisits del pla d’adquisició de baixos comercials. El tinent d’alcalde ha responsabilitzat al propietari d’haver presentat una oferta amb locals que no s’ajustaven a les condicions. Artadi li ha replicat que el titular sí que va assenyalar des de bon principi que els establiments allotjaven activitat econòmica.

La juntista ha acusat el govern local d’apilar “mentida sobre mentida per tapar altres mentides”. També ha exigit a Martí que assumeixi responsabilitats si s’acaba fent fora els inquilins, que van rebre un ultimàtum per marxar de la galeria de les Corts el pròxim 31 de maig. El tinent d’alcalde ha afirmat que l’Ajuntament està mediant amb el propietari i els llogaters.

Per la seva banda, el republicà Jordi Castellana ha demanat aclariments sobre què passarà amb els 3,2 milions d’euros que s’anaven a destinar a la polèmica operació de les Corts. Castellana ha recordat que es contemplava adquirir 56 baixos a tota la ciutat per impulsar nous comerços i complir el projecte Amunt persianes, un dels compromisos que el govern municipal va contreure amb ERC i Valents perquè els pressupostos prosperessin. “Si passem de 56 a 40 locals comprats, l’impacte de la mesura serà menor”, ha avisat el regidor d’ERC.

Fonts del govern municipal han recordat que els diners formen part d’una partida pressupostada i que, si no se’ls troben nou destí, passaran a romanent de tresoreria, és a dir, a estalvi. L’executiu municipal no aclareix per ara si buscarà altres baixos on destinar els fons no gastats.

La resta de l’oposició també ha criticat el govern municipal. Cs ha assegurat que el govern local ha comès un “nyap” que “ha fregat” la il·legalitat, Valents ha adverit que l’Ajuntament no es pot permetre “una sospita de corrupció amb res” i el PP s’ha mostrat escèptic amb el resultat del desemborsament que l’Ajuntament efectua amb els baixos. Martí ha defensat que l’Ajuntament ha actuat amb “transparència” sobre l’assumpte i ha subratllat que les adquisicions són necessàries per les dificultats de petites empreses per pagar un local on establir-se. Ha afegit que es convocarà un segon concurs per adjudicar els espais.

Més notícies
Finca on es troba el local comprat per l'Ajuntament que Junts afirma que és d'un càrrec públic dels comuns / Google Street View
Junts acusa Colau de comprar un local d’un membre del comuns
Notícia: Junts acusa Colau de comprar un local d’un membre del comuns
Comparteix
Artadi demana que el Comitè d'Ètica intervingui en un cas més que s'afegeix a les compres polèmiques del pla 'Amunt persianes'
El primer tinent d'alcalde, Jordi Martí (4e) i el president del Port de Barcelona, Damià Calvet (c) en la presentació del nou Institut de Logística / David Zorrakino (Europa Press)
Un institut d’FP s’instal·larà al Port al setembre i tindrà 345 places
Notícia: Un institut d’FP s’instal·larà al Port al setembre i tindrà 345 places
Comparteix
El centre s'ubicarà de forma provisional al WTC per traslladar-se definitivament el 2025 al moll de Sant Bertran
Pla Cerdà
Gran Via, Casp o Marina: el perquè del nom dels carrers de l’Eixample
Notícia: Gran Via, Casp o Marina: el perquè del nom dels carrers de l’Eixample
Comparteix
Ildefons Cerdà va dibuixar l'Eixample, però Víctor Balaguer és l'autor del nomenclàtor
Una patrulla de la Guàrdia Urbana, en una imatge d'arxiu / David Cobo
Fugen d’un control policial i deixen enrere una arma simulada i cocaïna
Notícia: Fugen d’un control policial i deixen enrere una arma simulada i cocaïna
Comparteix
Al cotxe hi van quedar 2 passatgers, que van quedar detinguts

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa