Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tempesta política per la compra municipal de 14 locals amb llogaters
  • CA

Incendi a la plaça de Sant Jaume. En concret, al cantó on hi ha l’Ajuntament de Barcelona. ERC ha esclatat contra l’executiu liderat per l’alcaldessa Ada Colau i ha assegurat que el consistori està cometent un “frau de llei”. Aquestes són les fortes acusacions que ha etzibat el líder dels republicans a la capital catalana, Ernest Maragall. “Estic ofès, és una barbaritat”, ha afirmat. El primer partit de l’oposició ha criticat que l’Ajuntament hagi adjudicat la compra de 14 locals situats a tocar del mercat de les Corts per 3,2 milions d’euros. El pla municipal contempla una partida de 17 milions per la compra de baixos buits per reactivar el teixit econòmic de la ciutat, però aquí la realitat s’allunya molt dels propòsits de comuns i PSC, acusa ERC.

Segons la tesi dels republicans, els 14 establiments ja disposen d’activitat econòmica i tenen un contracte de lloguer vigent, 11 d’ells prorrogats, però plenament legals i situats al carrer Doctor Nubiola i Espinós 6-8. Aquesta situació ja incompleix els requisits que s’ha fixat l’Ajuntament, ja que la mesura va encaminada a recuperar el teixit econòmic, no a destruir-lo ni modificar-ne l’ús. De totes maneres, la propietat, única per a tots els locals, hauria posat a la venda aquests espais perquè l’Ajuntament, com ha fet, els hagi adquirit, després que l’actual amo els hagi obtingut fa poc més de dos anys, el novembre de 2019. L’últim detall que falta, que també és el més important, és la formalització de la compravenda. Aleshores serà quan canviï de mans la propietat. Segons ERC, això ha de passar a principis de juny, d’aquí a dos mesos.

La política municipal en qüestió s’anomena Amunt persianes!, una mesura a proposta precisament d’ERC i que es va aprovar juntament amb els pressupostos de 2021. Fins ara totes les adjudicacions haurien estat ben executades, com ha reconegut el mateix partit independentista… fins ara.

La propietat els ha dit que han de marxar

La propietat, un fons d’inversió, sempre segons ERC, hauria escrit una carta on hauria dit als inquilins que han de fer les maletes aviat. “Ha enviat un burofax als seus llogaters comunicant-los que han de deixar els locals abans de dos mesos”, ha explicat Maragall. “La sorpresa es converteix en un escàndol”, considera. “Això no pot ser, s’ha de rectificar”, afegeix. “El que hauria de rectificar és l’existència d’aquest govern, que és el que farem ben aviat. Aquest és un govern que no ens mereixem. És inadmissible”, conclou.

Junts ho considera “mobbing”

Abans que els republicans, el 16 de febrer Junts ja va advertir al govern que s’estaven incomplint les condicions del programa que regulava aquesta política que, a més, només permet la compra de baixos, mentre que en el cas dels establiments de les Corts n’hi ha diversos en primera planta. Així ho va fer saber la líder dels juntaires, Elsa Artadi. “Si no es compleixen [les condicions], no s’adquiriran. Seria impossible”, va ser la resposta del regidor de Govern, Jordi Martí.

En una nota de premsa aquest dimarts nit, Artadi ha exigit explicacions al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni per aquest programa municipal que segons els junters “promou el ‘mobbing’ immobiliari de 14 activitats comercials”. Considera que “les irregularitats descobertes amb la compra dels locals posen en qüestió tot el pla Amunt Persianes” i reclama a l’executiu que “sigui transparent” i permeti a l’oposició “tenir accés a la documentació”. No descarta, sinó, iniciar accions legals contra el govern.

L’Ajuntament assegura que no comprarà

L’Ajuntament de Barcelona ha sortit al pas assegurant que “només es compraran els que estiguin buits i lliure de càrregues, legalment, no fent fora llogaters si tenen contracte vigent”. Això, dit d’una altra forma, implica que els 14 comerços que estan als 14 locals s’hauran de quedar, atès que tots tenen contracte de lloguer en vigor, amb una activitat econòmica acreditada, segons ha sostingut ERC.

“Com ja vam dir, només podem adquirir locals buits“, han recordat fons del consistori al TOT Barcelona. “L’Ajuntament actuarà sempre atenent al que s’estableix al plec de condicions, base del procediment de compra, i que garanteix l’objectivitat, la pública concurrència i la transparència de les actuacions municipals”, es refermen. En cap moment expliquen com s’ha pogut arribar fins aquest punt, on s’ha adjudicat la compra i només quedava pendent la formalització.

El que pugui passar és una incògnita, perquè la propietat podria expulsar els llogaters amb el pretext de vendre els locals al consistori, que els podria comprar un cop estiguessin buits i sense deutes pendents. De totes maneres, l’Ajuntament referma que, si hi ha indicis d’irregularitats, no formalitzarà finalment la compra.

Més notícies
Instal·lacions del metro de Barcelona / Wikimedia - Jorge Franganillo
Licitació abans de l’estiu de millores a 4 parades de metro
Notícia: Licitació abans de l’estiu de millores a 4 parades de metro
Comparteix
Territori anuncia que encarregarà obres amb 11,7 milions d'euros de pressupost
Interior de la pastisseria Ribes, en una imatge del propi comerç a Google
Tanca una altra pastisseria familiar, la Ribes
Notícia: Tanca una altra pastisseria familiar, la Ribes
Comparteix
L'establiment del carrer Provença estava especialitzat en xocolata i pastissos
Interior de la Cereria Subirà / Cedida
La nova moda que ha rellançat la botiga més antiga de Barcelona
Notícia: La nova moda que ha rellançat la botiga més antiga de Barcelona
Comparteix
La febre hand-made durant el confinament va fer entrar moltes comandes a la Cereria Subirà
Busos de Barcelona en una imatge d'arxiu ACN
TMB jubilarà autobusos contaminants i estrenarà vehicles elèctrics
Notícia: TMB jubilarà autobusos contaminants i estrenarà vehicles elèctrics
Comparteix
TMB inicia la licitació de la comanda més gran d'autobusos elèctrics per a Barcelona, un total de 83

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jm a abril 05, 2022 | 19:20
    Jm abril 05, 2022 | 19:20
    No pasa res oi Maragall…son els amics del PSOE català i els Comuns…
  2. Icona del comentari de: Patètics a abril 05, 2022 | 19:28
    Patètics abril 05, 2022 | 19:28
    Ajuntament comunistes-socialistes, ERC..."Entre bobos anda el juego"!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa