Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau, Collboni i Valls: les línies vermelles que s’han esfumat per barrar el pas a Maragall
  • CA

És ben sabut que les frases dures de la campanya electoral, les que diuen sobre els pactes, es paguen després de les eleccions. Més encara quan qui les ha dit acaba depenent d’aquells que eren la seva diana. I és, precisament, el que ara han d’afrontar les Ada Colau, Jaume Collboni i Manuel Valls. El líder socialista barceloní, que va dir que no pactaria amb Ada Colau, acabarà formant part del nou govern sota la direcció de Barcelona en Comú i l’alcaldessa, que repeteix en el càrrec, ho farà gràcies als vots d’aquell que “es manifesta amb Vox” i “associa migrants amb delinqüents”, segons les seves pròpies paraules.

I tot perquè Manuel Valls ha cedit els vots dels tres regidors independents del seu grup a favor de la investidura de Colau, oficialment a canvi de res, només per evitar que l’alcalde sigui Ernest Maragall. Ha sigut un exercici sorprenent, tenint en compte que va arribar a dir que la líder de BComú i el d’ERC “són la mateixa cosa”. 

De fet, l’hemeroteca és extensa i farà incòmoda la justificació de l’operació que afecta a les tres bandes i les paraules que han dit els seus representants els últims mesos. La part més beneficiada del desenllaç, Ada Colau, no només va carregar durant la campanya específicament contra Manuel Valls sinó que, a més, va burxar als socialistes per no descartar el contacte amb ell. 

L’alcaldessa va etzibar “Quo vadis, PSC?” en un dels mítings electorals per retreure als socialistes que mantinguessin la porta oberta a pactar amb l’ex primer ministre francès. També va insistir, una vegada i una altra, durant els debats amb la resta de candidats a Jaume Collboni perquè aclarís quin vincle tindria amb el grup que tenia el suport de Cs. “El senyor Collboni ha estat tota la campanya dient que vol pactar amb el senyor Valls per fer-me fora a mi”, va arribar a dir en la trobada entre alcaldables a Betevé.

Amb més munició, Colau va fer la creu a Manuel Valls per diversos motius que va aglutinar en una piulada: “Es presenta amb Ciutadans i es manifesta amb Vox. Està en contra del 30% de l’habitatge assequible, de regular el turisme i els lloguers. Associa migrants amb delinqüents. En contra del dentista municipal i funerària pública. I diu Manuel Valls que no és de dretes”. També va esmentar en diferents ocasions el passat de l’ex primer ministre francès i va recordar “les seves polítiques racistes”, en referència a les expulsions de gitanos en situació irregular de França. 

I la setmana passada va prendre força la famosa resposta de Colau en una entrevista al Nació Digital, en què negava indignada, que pogués tenir participació en “operacions estranyes” –la pregunta era sobre si acceptaria els vots de Valls en cas que hi fossin– per impedir al algú altre –Ernest Maragall– l’accés a l’alcaldia. 

L’animadversió cap a Manuel Valls, a més, era recíproca, o almenys això apuntava Valls. El candidat de Barcelona pel Canvi va assegurar que el “perill” per a la capital catalana no era Vox, sinó “l’independentisme i el populisme de Colau”. De la mateixa manera, va encendre’s a Twitter contra les mostres de suport del govern de Barcelona en Comú als presos polítics. “‘L’Ajuntament no pot continuar en mans” de qui “dona suport al separatisme i la il·legalitat”, va dir en una piulada. Més endavant, apujava l’aposta. “Colau és sobiranista, ha sortit de l’ambigüitat”, va mantenir al debat de la televisió pública barcelonina.

El que s’està empassant Corbacho

I no era només una fixació de Valls, altres membres de la candidatura ho tenien igual de clar. El número 3 de la seva llista i aposta personal de l’ex primer ministre francès, Celestino Corbacho, va posar la mà al foc perquè el seu candidat no faria alcaldessa la líder de Barcelona en Comú i va burxar els socialistes perquè asseguressin el mateix. “Jo me’l crec quan Collboni diu que no farà alcalde Ernest Maragall. Però pot dir amb la mateixa claredat que no pactarà amb Ada Colau o que no participarà en un tripartit? Perquè Valls sí que ha dit clarament amb qui està disposat a pactar i amb qui no, i no acceptarà un govern amb el populisme de Colau o l’independentisme. Seria bo que els altres candidats també siguin tan clars”, va exigir a un acte en presència d’Inés Arrimadas. Aquest dissabte, tres dels membres del seu grup municipal –de ben segur el mateix Corbacho, juntament amb Manuel Valls i Eva Parera, els tres independents que no són militats de Cs– han votat a favor de la investidura de Colau.  

En aquell moment, però, Collboni va arribar a acceptar el desafiament i va dir a TV3 que els pactes que descartava negociar amb altres candidatures incloïen Maragall, Elsa Artadi i Ada Colau. També va evidenciar la nul·la sintonia que havia quedat arran del trencament del govern conjunt a una entrevista a eldiario.es. “Té credibilitat zero” i “votar Colau és votar Maragall”, va arribar a dir en aquella conversa. “Els regidors i regidores del PSC que surtin escollits votaran Collboni el dia de la investidura”, va prometre a una altra entrevista, aquesta del TOT Barcelona. 

Més notícies
Valls gaudeix de ser “protagonista” i recorda a Colau que li ha donat l’alcaldia
Notícia: Valls gaudeix de ser “protagonista” i recorda a Colau que li ha donat l’alcaldia
Comparteix
"Sense la decisió de nosaltres 3 i la responsabilitat de Jaume Collboni, vostè, senyora Ada Colau, avui no seria alcaldessa", li ha refregat
Forn, a Colau: “Arriba a l’alcaldia amb una operació d’aquells que vostè anomena poderosos”
Notícia: Forn, a Colau: “Arriba a l’alcaldia amb una operació d’aquells que vostè anomena poderosos”
Comparteix
El regidor de Junts per Catalunya adverteix a l'alcaldessa que ha sigut "un gran error no respectar la llista més votada"
Ada Colau: “No seré en cap cas ni alcaldessa independentista ni anti-independentista”
Notícia: Ada Colau: “No seré en cap cas ni alcaldessa independentista ni anti-independentista”
Comparteix
L'acceptació de la vara gràcies al PSC i Manuel Valls ha estat amarga per a l'alcaldessa: "Avui no és un dia exactament feliç"
Ada Colau revalida l’alcaldia de Barcelona amb els vots de PSC i Manuel Valls
Notícia: Ada Colau revalida l’alcaldia de Barcelona amb els vots de PSC i Manuel Valls
Comparteix
La constitució del nou ple municipal ha tingut moments molt emotius i tensos com els aplaudiments a Quim Forn o la votació d'investidura
Maragall: “No serem aliats mesells del suposat progressisme”
Notícia: Maragall: “No serem aliats mesells del suposat progressisme”
Comparteix
El ja regidor d'ERC diu que és a l'oposició "per l'estranya parella de l'aritmètica i una manera curiosa d'entendre la política"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: MECH a juny 16, 2019 | 09:39
    MECH juny 16, 2019 | 09:39
    A partir de hoy Colay y Comuns,¿ como tratarán el tema de la inmigración después de haber pactado con Valls, un racista xenófobo reconocido?, Se acuerdan de Open Arms? De verdad se creen que los votos de Valls serán en balde? No creo que sean tan pardillos. Lo que si tengo claro es que, a partir de ahora, lecciones de moral por parte de los comunes, las mínimas. Ya lo dice el evangelio: por sus hechos los conocereis,. Pues eso...
  2. Icona del comentari de: Josep Sierra Roca a juny 16, 2019 | 11:03
    Josep Sierra Roca juny 16, 2019 | 11:03
    Al final, es bo que tothom es tregui les caretes, sobre tot la de la ambigüetat, per saber qui es qui de tothom. El grup dels violents del 155, s'ha incrementat al menys a l'ajuntament de Barcelona.
  3. Icona del comentari de: Colau, nena, mon bisexuel amour a juny 16, 2019 | 15:09
    Colau, nena, mon bisexuel amour juny 16, 2019 | 15:09
    Ahora que has abrazado y morreado a Valls tienes que convencer/obligar a Pissarello el montonero y Asens al nuet que se vayan con Fachín a la nada, al vacío. Y todo empezará a afuncionar y Amílcar Barca, esté donde esté, te lo agradecerá.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa