Catalogada l’alzina bicentenària de Gràcia, que podria salvar les casetes d’Encarnació

El ple aprova la inclusió al Catàleg d'arbres d'interès local, el que pot permetre la retirada definitiva de la llicència d'enderroc

Les casetes del carrer Encarnació de Gràcia, que han motivat una intensa mobilització veïnal per impedir-ne l’enderroc, estan una mica més a prop de salvar-se de la piqueta gràcies a la majestuosa alzina del seu jardí. El ple de Barcelona ha aprovat la inclusió de l’arbre al Catàleg d’arbres d’interès local, amb el vot a favor de tots els partits amb l’excepció del PP, que s’ha abstingut. Llum verda, doncs, per salvar l’alzina centenària i de retruc per blindar el seu entorn. 

L’Ajuntament de Barcelona ha explicat en un comunicat posterior que la decisió pot permetre la retirada definitiva de la llicència d’obres que amenaça les casetes, ara paralitzada de forma cautelar. El consistori s’empara en la Llei d’Espais Naturals de la Generalitat, que esmenta que “qualsevol projecte previst en una zona propera a un arbre inclòs al Catàleg d’arbres d’interès local, ja siguin públics o privats, haurà de garantir la seva perfecta conservació i condicions de desenvolupament”. En paral·lel, el districte de Gràcia ha iniciat els tràmits per a actualitzar el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Històric de la Vila per prevenir nous casos. 

L'alzina de les casetes d'Encarnació, a Gràcia / ACN

L’alzina de les casetes d’Encarnació, a Gràcia / ACN

L’argumentari que ha permès la catalogació de l’alzina és la seva mida. L’arbre fa 22 metres d’alçada, la capçada té 22 metres de diàmetre, i té un perímetre de tronc de 3,5 metres. A Barcelona hi ha 4.053 alzines, però ben poques superen els 3 metres de perímetre i només 255 són de categoria exemplar (més de 1,1 m de volta de canó). A més aquesta alzina està documentada des de fa com a mínim 200 anys i seria prèvia a la urbanització de les casetes que l’envolten. Originalment se situava en els terrenys de la masia de Can Viladet, que ha sobreviscut al mateix carrer Manrique de Lara.

Més informació

Nou comentari