Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El propietari de les casetes d’Encarnació: “És una animalada que expropiïn casa nostra”

Jordi Campalans, membre de la família propietària de la parcel·la de les casetes centenàries del carrer Encarnació 13-17, es fa creus amb com els han canviat els plans de vida en poc més de dos mesos. “Sempre ens hem posat bé per mantenir la façana dels casalots i l’alzina, però expropiar-nos de casa nostra frega la línia del surrealisme”, protesta. És la darrera opció que l’Ajuntament s’ha plantejat com a possibilitat per donar sortida a les reivindicacions dels veïns organitzats sota el col·lectiu Salvem l’Alzina i ampliar l’habitatge públic a la Vila de Gràcia. Campalans ho considera “una animalada” que se li fa “difícil de creure que passi a Barcelona al segle XXI“. 

El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, entén que és dolorós per a la família però matisa que l’expropiació seria l’últim recurs en cas que no s’arribés a cap acord. A més, recorda que al principi la família volia tallar l’alzina i enderrocar les façanes, tot i que després ha anat ampliant la sensibilitat del projecte. “Nosaltres vam demanar si podríem fer una compra, però ens van dir que la parcel·la no està en venda, així que hem buscat noves opcions”, concreta Badia. Encara no hi ha res tancat i “caldrà veure què és el que més convé a la propietat finalment”, segueix el regidor de Barcelona en Comú, però la via de l’expropiació cada cop pren més força. Especialment després que la plataforma Salvem l’Alzina i les casetes d’Encarnació aprovés en assemblea la proposta de l’Ajuntament de projectar-ne habitatge social. 

“Si demà l’assemblea demana penjar-nos de l’alzina, ens hi penjaran?”, ironitza Campalans

La família Campalans i Alsina ha viscut a les casetes durant 78 anys. “Som graciencs de tota la vida”, reivindica el propietari, abans de narrar els fets que li han canviat radicalment la idea que tenia per a casa seva. “Els meus pares i un altre familiar vivien a les finques 15 i 17 abans de marxar. Van llogar un altre espai per estar-s’hi mentre es feien les obres. Es van mudar. Una setmana més tard, ens ocupaven l’espai i començava el segrest de les decisions sobre les nostres cases”, denuncia Jordi Campalans. “Qui són els integrants d’aquesta assemblrea per exigir res?”, demana l’amo del terreny.

Des del primer moment la plataforma Salvem l’Alzina va aconseguir protegir l’arbre bicentenari, més tard van trobar la manera de mantenir les façanes modernistes de les casetes i, en darrera instància, han aconseguit que el govern d’Ada Colau es plantegi l’opció d’expropiar el terreny. “Si demà l’assemblea demana penjar-nos de l’alzina, ens hi penjaran?”, ironitza Campalans mentre renega de la influència de l’òrgan assembleari.

En un principi el projecte de la família –sota la forma jurídica d’Encarnacion Investment S.L.– era edificar 28 habitatges i fer un pàrquing amb capacitat per a 42 vehicles. Salvem l’Alzina sempre s’hi va oposar perquè veien en el projecte “una operació especulativa”. Campalans insisteix que ha sentit a dir que fins i tot es farien “pisos de luxe”, però que això no és veritat. Els plans eren fer habitatges d’entre 40 i 66 metres quadrats i que, per tant, “això és impossible”. 

Els propietaris protesten que l’Ajuntament rectifiqui després de donar-li els permisos de tala d’arbres, d’enderroc i de construcció

Les possibilitats futures del terreny, però, cada cop inclouen menys habitatge i el projecte de l’aparcament trontolla seriosament. Amb la catalogació de l’alzina com a arbre d’interès local, que està en tràmit, i la preservació de les façanes com a patrimoni a mantenir, el projecte d’habitatge cada cop és més minso, però ni els propietaris ni el govern municipal renuncien a trobar espai per a pisos. “Mentre es mantinguin els elements de la façana que cal preservar, es poden buscar maneres de construir-hi”, comenta Eloi Badia. 

Denúncia per desallotjar les casetes 

Mentrestant, els ocupants de les casetes centenàries, que fa més d’un mes que hi fan vida, es preparen per resistir un possible intent de desallotjament. Recentment, els propietaris han interposat una denúncia d’ocupació d’immoble i els podrien desnonar. En un primer moment, el govern de districte va mediar per intentar solucionar el conflicte sense arribar a la via judicial, però el pas dels dies i la instal·lació d’alguns membres sota el sostre dels casalots va precipitar la decisió dels propietaris.

“Els amos estaven amoïnats perquè si es desprenia algun element com a conseqüència de l’inici d’enderroc del novembre i algú prenia mal, ells serien els responsables legals, així que van preferir interposar una denúncia i curar-se en salut”, detalla el regidor de Gràcia. Campalans ho confirma i denuncia que una paret mitgera de la finca del número 17 està especialment afectada i això suposaria un risc. Fonts de Salvem l’Alzina i les casetes d’Encarnació asseguren que aquella casa està tancada i ningú l’ocupa. L’espai on es fa vida és l’interior de la finca número 15 i l’han revisat arquitectes que han avalat el bon estat de l’estructura, mantenen les mateixes fonts.

El “mètode Colau per expropiar”

Tot i això, la família propietària no surt de l’astorament. “Si mirem enrere, encara s’entén menys la situació”, es queixa Campalans, ja que des del 2016 l’Ajuntament li ha atorgat els tres permisos que ha demanat: el de tala d’arbres, el de construcció i el d’enderroc. “És què no sabien que hi havia un arbre i unes cases, allà?”, hi furga el propietari. El consistori, per la seva part, va reconèixer que podria haver-hi una manca de catalogació d’alguns elements a Gràcia i va rectificar el possible dèficit iniciant una suspensió de llicències d’un any mentre es fa una revisió del catàleg.

Mentrestant, la propietat assegura que no sap com acabarà el procés i es prepara per unes negociacions cada cop més dures. En aquesta línia, Jordi Campalans fa una última estocada al govern. “Potser és aquest el mètode Colau per expropiar cases. Li dona tots els permisos al propietari, espera que marxi, i quan s’inicien les obres ocupa l’espai per poder fer el que li roti”. 

Més notícies

Salvem l’Alzina accepta la proposta d’expropiar les casetes i passa la pilota a l’Ajuntament

Notícia: Salvem l’Alzina accepta la proposta d’expropiar les casetes i passa la pilota a l’Ajuntament
Comparteix
El govern de Colau va anunciar l'opció d'adquirir els terrenys amb la condició de fer habitatge social
Notícia: Salvem l’Alzina accepta la proposta d’expropiar les casetes i passa la pilota a l’Ajuntament - Mobile

L’Ajuntament i els veïns troben la manera de salvar la façana de les casetes d’Encarnació

Notícia: L’Ajuntament i els veïns troben la manera de salvar la façana de les casetes d’Encarnació
Comparteix
El govern de Colau es planteja adquirir el terreny per fer-hi habitatge públic
Notícia: L’Ajuntament i els veïns troben la manera de salvar la façana de les casetes d’Encarnació - Mobile

L’alzina bicentenària de Gràcia, amnistiada

Notícia: L’alzina bicentenària de Gràcia, amnistiada
Comparteix
El regidor del districte, Eloi Badia, ha anunciat que els propietaris del solar accedeixen a la petició veïnal, tot i que els pisos de luxe segueixen endavant
Notícia: L’alzina bicentenària de Gràcia, amnistiada - Mobile

Nou comentari

Comparteix