Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament i els veïns troben la manera de salvar la façana de les casetes d’Encarnació
  • CA

El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat aquest matí que s’ha trobat base legal per revocar la llicència d’obres que van atorgar als propietaris de les casetes centenàries del carrer Encarnació 13-17. Així, a través des dos articles de la llei 12/1985 d’espais naturals de la Generalitat i d’una ordenança municipal, es podria anul·lar de manera retroactiva el permís per consturir sempre i quan es catalogui definitivament l’alzina com a patrimoni verd, un objectiu que està previst enllestir “al febrer o al març”, ha concretat Badia. Això podria comportar que es decretés l’obligació de preservar elements d’interès patrimonial com la façana de les casetes. D’aquesta manera, es trencarien els plans dels propietaris, que inicialment planejaven edificar 28 pisos i fer un pàrquing, i el govern obre la porta a expropiar-lo per fer habitatge públic. 

Els articles 9 i 10 de la llei catalana de preservació natural els van trobar els veïns de la plataforma Salvem l’Alzina i els van fer arribar al govern municipal, que ara pretén utilitzar-los per protegir l’estètica de les casetes modernistes. En concret, l’article 9 del text exposa que cal “declarar la condició d’estrictament protegits” als elements de la flora “que necessiten una preservació especial”. La norma comporta, a més, “la prohibició de la destrucció” i  “del desarrelament” , així com “la protecció del medi natural en què viu aquesta flora”. 

A més, l’ordenança municipal de medi ambient que delimita les accions a prendre al voltant dels arbres singulars, a l’article 70.10.4 especifica que “qualsevol projecte previst en una zona propera a un arbre inclòs al Catalèg d’arbres d’interès local, ja siguin públics o privats, haurà de garantir la seva perfecta conservació i desenvolupament”. 

Així, la suspensió de llicències d’obres durant un any​ que va decretar l’Ajuntament a diferents punts del districte de Gràcia mentre es fa una revisió del catàleg de patrimoni municipal podria acabar protegint també el projecte que la va forçar: el moviment de defensa de les cases centenàries d’Encarnació. L’empresa propietària, Encarnación Invest S.L, que també volia dedicar alguns dels habitatges per a familiars directes ja ha estat informada del canvi de situació i queda a l’espera de fins a quin punt podrien desenvolupar un projecte a la seva parcel·la.

L’Ajuntament es planteja fer-hi habitatge públic

Amb la reducció del valor del terreny, tenint en compte que ja no es podria fer un projecte econòmicament ambiciós com el previst inicialment, el districte es planteja ara l’opció de fer una compra, però únicament si és dedicar el terreny per a fer pisos socials. “Si l’operació no contempla habitatge públic, creiem que no compensaria”, ha reblat Badia. “Verd, patrimoni i habitatge” són els tres elements que Badia ha fixat com a base per fer un esforç econòmic que “no descartem en absolut”, ha conclòs. 

El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia /D.C.

El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, durant l’anunci d’aquest matí /D.C.

Pel que fa a la catalogació definitiva com a patrimoni protegit de l’alzina bicentenària, Badia ha explicat que “tots els informes atorguen la qualitat de patrimoni verd” a l’arbre i, per tant, ,amb els nous avenços legals “es podrà revocar la llicència d’obres”, ha insistit. Queda per veure l’encaix urbanístic definitiu a través d’una proposta de planejament que es farà “les properes setmanes”, ha emplaçat el regidor. Així mateix, el col·lectiu Salvem l’Alzina decidirà avui quina és la seva posició oficial davant la proposta del districte de Gràcia a l’assemblea prevista a les set de la tarda. 

Més notícies
Salvada l’alzina, els veïns de Gràcia es preparen per blindar les casetes centenàries
Notícia: Salvada l’alzina, els veïns de Gràcia es preparen per blindar les casetes centenàries
Comparteix
L'Ajuntament manté que no pot expropiar els terrenys però els veïns ja fan plans per buscar-los una utilitat veïnal
L’alzina bicentenària de Gràcia, amnistiada
Notícia: L’alzina bicentenària de Gràcia, amnistiada
Comparteix
El regidor del districte, Eloi Badia, ha anunciat que els propietaris del solar accedeixen a la petició veïnal, tot i que els pisos de luxe segueixen endavant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa