Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’alzina bicentenària de Gràcia, amnistiada
  • CA

L’alzina bicentenària del barri de Gràcia finalment se salvarà. L’arbre estava sentenciat a ser talat de forma imminent en el marc de la demolició de dues cases baixes del carrer Encarnació per a construir en el seu lloc una promoció de 28 pisos de luxe. El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat aquest divendres que les converses municipals amb els propietaris del solar han donat un primer fruit amb l’amnistia de l’alzina, que quedarà exclosa de l’àmbit d’obres. No es traslladarà ni es trasplantarà i el districte iniciarà ara els tràmits per a la catalogació. En canvi, l’enderroc de les casetes continua en peu de moment. 

L’arboricidi ha generat una gran mobilització veïnal aquest mes de novembre, catalitzant el malestar per la gentrificació del barri i la pèrdua d’espais de vida i paisatge populars. El dia que s’anava a talar l’alzina, que segons els veïns té almenys 250 anys d’edat, desenes de persones van accedir al jardí de les casetes per impedir que l’arbrés anés a terra. Aquest mateix dimecres un grup de veïns va recórrer els carrers de Gràcia transportant branques caigudes de l’alzina fins la porta de la seu del districte, on se celebrava el plenari territorial.

Aquest dijous Badia es va reunir per segon cop amb els promotors per intentar paralitzar l’enderroc i pactar modificacions en el projecte. Les casetes, tot i que són centenàries, no estan catalogades i la legislació no permet vetar les obres un cop otorgada la llicència, segons ha reconegut Badia. Salvar-les “segueix sent difícil”, ha reconegut. “Ara començarem a treballar tot l’àmbit de les cases, vam posar sobre la taula alguns dibuixos i ens van dir que s’ho volien estudiar”, ha detallat a la premsa. Els planejaments que l’ajuntament ha proposat manté la morfologia de les cases i desplaça edificabilitat a un petit edifici de nova construcció en un racó de la parcel·la, el que igualment reduiria molt la previsió de contruir 28 habitatges.

La supervivència de l’alzina també ha afectat al projecte, però només a l’àrea d’aparcament prevista i al disseny de la façana. El lucre cessant que suposi el pacte, ha assumit el regidor de BComú, pot derivar en l’obligació municipal de compensar als promotors. El cost es calcularà en funció de les minves globals que tingui el nou projecte arquitectònic reelaborat i per això encara no s’ha quantificat. Per ara la propietat “no veu” l’alternativa de l’adquisició municipal del solar, perquè “tenen familiars que volen anar a viure als futurs habitatges”. La via de l’expropiació forçosa, ha reblat, tampoc està sobre la taula perquè obligaria al consistori a “comprar equipaments a preu d’habitatge”. “Hem de veure fins on som capaços d’arribar i com queda finalment el projecte”, ha conclòs.

El veïnat mobilitzat, no obstant, ja ha anunciat que no abandonarà la protesta. “Hem explicat, des del primer dia, que aquesta no és només una lluita per salvar l’alzina; és essencialment una lluita pel bé comú i contra el lucre especulatiu”, ha avisat Gràcia Viva a través de Twitter aquest matí. “Qui des de posicions de poder assenyala només l’alzina, és que amaga la seva mala gestió, la seva covardia política i pretén oferir al veïnat gat per llebre”, han censurat. L’assemblea Salvem l’Alzina té prevista una reunió interna dilluns vinent per debatre el projecte i les vies de solució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa