Buch defensa els Mossos i demana aïllar els “elements violents provocadors”

El conseller d'Interior compareix davant de la premsa per donar explicacions sobre l'actuació policial dels últims dies

El passadís que porta a la sala de premsa de la conselleria d’Interior des de la recepció –on els visitants s’han d’identificar i passar l’arc de metalls– està ple de petits cartells que convoquen tothom “al carrer quan es conegui la sentència”. És el camí que han resseguit els periodistes que aquest dimecres a la tarda per acudir a la segona convocatòria –la primera s’havia suspès a última hora– de la roda de premsa que ha fet el conseller Miquel Buch per donar explicacions sobre les càrregues dels Mossos d’Esquadra en les protestes contra la sentència, com la que incita els cartells de l’edifici on té el despatx. És un resum de la contradicció permanent en què viu el govern de la Generalitat i el departament d’Interior en particular.

Un cop a la sala premsa, on ha arribat tard, el conseller ha llegit amb to solemne una declaració institucional que portava escrita abans de donar pas a les preguntes. Ha defensat els Mossos d’Esquadra i ha demanar “aïllar els els violents”.

“No podem permetre que incidents indesitjats malmetin la imatge de centenars de milers de persones, s’ha detectat la presència d’elements provocadors, cal aïllar-los i no donar-los cabuda“, ha dit. I ha avançat que en la manifestació prevista per a aquest vespre a Barcelona “hi haurà actes violents i els Mossos actuaran”.

“La sentència ha causat indignació generalitzada que s’ha canalitzat bé per les entitats. Per això cal tenir clar que hem de donar suport als professionals de la seguretat, que treballen prioritzant la mediació i la proporcionalitat en totes les seves actuacions. Nosaltres hi serem per reconèixer la seva tasca quan fan bé. I sempre es revisen les imatges de les actuacions d’ordre públic i si hi ha alguna actitud no ajustada als protocols es prendran les mesures que calguin”, ha afegit.

Pel que fa a les peticions de dimissió que se li han adreçat aquests dies ha dit: “El conseller d’Interior està subjecte a peticions de dimissió, no soc el primer. Però jo ara estic concentrat a garantir els drets dels catalans, inclòs el de manifestar-se”.

Per a Buch “és intoletable la situació que es va viure ahir a Barcelona”. De fet, aquest adjectiu, “intolerable”, l’ha manllevat de la intervenció del nou director general de la Policia, que seia al seu costat en la roda de premsa. Pere Ferrer ha advertit: “A Barcelona és intolerable el que va passar anit. Els violents que atempten contra el bé comú no poden ser acceptats. Farem tot el possible perquè no es repeteixin”. I ha deixat en mans de la policia les decisions operatives: “La situació és altament complexa. Es cossos policials disposen de moltes eines. Ells són els tècnics i els experts, en ells dipositem la confiança perquè no es repeteixi el que es va produir ahir a la nit a Barcelona, amb 250 barricades amb foc”.

Al final de la compareixença, acorralat per preguntes dels periodistes que volien saber quin grau d’intervenció en les decisions dels Mossos poden assumir tant ell com el director general, ha acabat confessant les raons profundes de la seva difícil situació: “La capacitat de decisió dels polítics sobre la policia té uns límits i no podem fer tot el que voldríem, és normal, passa en tots els països”, ha conclòs. A banda de ser veritat, ara mateix necessita que els gairebé 18.000 homes i dones que formen els Mossos sentin que no hi ha el que considerarien ingerències polítiques en la seva feina. 

El conseller i el seu equip han comparegut aquest dimecres a la tarda després que la roda de premsa, convocada inicialment al matí, s’hagi ajornat quan els periodistes ja eren a la sala de premsa del departament.

[r:1]

Al matí, s’ha reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, després dels greus aldarulls dels dos últims dies, especialment els d’ahir a la nit al centre de Barcelona.

[r:2]

Més informació

Comentaris

  Aisla a Torra una semana 17/10/2019 10:12 am
  Tendrás controlado al mayor infiltrado de todos.
  Si els elements 16/10/2019 6:20 pm
  que tú tens infiltrats.
  Porc rural 16/10/2019 6:16 pm
  No tens vergonya. Dimiteix.
  Efectivament 16/10/2019 6:13 pm
  És intolerable: és intolerable que, en connivència amb els gossos paramilitars que han vingut voluntaris per estomacar-nos, els nostres cossos policials posin en perill amb tècniques pirates i assassines, provocacions, càrregues i actuacions il·legals la seguretat de pacífics manifestants que volen exercir els seus drets de protesta. Si a algú li quedaven dubtes de la seva capacitat, els ha dissipat tots: és vostè un inútil i diabòlic maldestre, perillós i criminal
  Las que has liao bus 16/10/2019 6:12 pm
  !Segun tu tenin que aillar als violents o sea la xusma policial o,k.
  Joaquim 16/10/2019 6:01 pm
  Si fins ara sabíem que en aquest país “dimitir” és un nom rus, ara sabem que pel departament d’interior “autocrítica” es el nom d’un concessionari de cotxes.
  Anna 16/10/2019 5:56 pm
  I per dir aixo ha sortit ?la mara que el va parir DIMITE

Nou comentari