Barcelona va emular les manifestacions d’aquest estiu a l’aeroport de Hong Kong en la primera jornada de protestes per la sentència de l’1-O. El col·lapse de l’aeroport d’El Prat va ser el gran protagonista del dia, després de la reacció inicial amb talls de carrer espontanis a diverses avingudes de la ciutat i declaracions polítiques cridant al diàleg. A la una del migdia el Tsunami Democràtic, un col·lectiu sense líders coneguts que centralitza les accions de rebuig a la sentència, va cridar la ciutadania a saturar les instal·lacions aeroportuàries i les vies d’accés.
Milers de persones van adreçar-se cap a la terminal T1, el pàrquing i altres punts de l’aeroport, que es va veure desbordat per l’afluència de manifestants. A més, les primeres ordres de la policia van contribuir a incrementar el col·lapse, en ordenar que es tallés l’accés a l’aeroport a través de la línia R2 de Rodalies i a l’L9 del metro –tot i que es van reobrir una hora després– i la restricció del trànsit a les carreteres. La intenció era impedir que els manifestants anessin a l’aeroport, però no es va aconseguir l’objectiu. Molts hi van arribar a peu des del punt on els hagués deixat el transport que havien agafat, públic o privat, però hi van arribar.

Centenars de persones es desplacen a peu cap a l’aeroport / Jordi Play
A primera hora de la tarda una multitud ocupava l’aeroport: alguns dels que protestaven havien aconseguit entrar a la terminal i la resta, la gran majoria, eren a fora, en zones com el pàrquing.

Manifestants contra la sentència de l’1-O als accessos a l’aeroport / Tsunami Democràtic
Càrregues policials
El Tsunami havia difós bitllets d’avió falsos a través de diferents xarxes socials perquè els manifestants burlessin els controls de seguretat de la Terminal 1, que no deixaven entrar qui no donés alguna prova que anava a agafar un avió. No obstant, el truc es va descobrir aviat i diversos cordons policials van blidar les entrades, sortides i principals vestíbuls de l’aeroport. El caos era tal, però, que va caldre anar cancel·lant vols: se’n van arribar a suspendre 108, principalment de Vueling.
A partir d’aleshores va començar una tarda d’aldarulls amb càrregues dels antiavalots dels Mossos i de la Policia Nacional, que intentaven impedir als assistents creuar les barreres d’agents. Hi va haver una detenció per atemptat a l’autoritat, segons van informar els Mossos, que paral·lelament advertien que “accedir a zones restringides de l’aeroport és un delicte greu” i asseguraven que hi havia actuacions violentes d’alguns dels manifestants, que llançaven objectes contra els cordons policials, equipats amb el material que porten els antiavalots.
A mitja tarda el cos policial català va començar a disparar projectils de foam, la munició que substitueix les pilotes de goma prohibides pel Parlament en una mena de batalla campal en què alguns manifestants llançaven carretons per a maletes contra el cordó policial i ruixanven als agents amb l’escuma dels extintors.
Més tard entrarien en acció els antiavalots de la Policia Nacional, que van disparar trets de salva i també pilotes de goma, ja que el cos estatal considera que la prohibició del Parlament no l’afecta, com ja va demostrar l’1-O, en què va treure un ull a Roger Español amb aquest vell i perillós mètode per intentar dispersar manifestants. Ahir, a última hora els sanitaris voluntraris s’enduien un noi ferit greument en un ull, i el SEM admetia que havia una lesió ocular entre les 115 assistències que va fer al llarg de la jornada al Prat. El jove va ser traslladat a l’hospital de Bellvitge. A més dels ferits a l’aeroport, el SEM també va atendre vuit persones a Barcelona, amb set d’elles donades d’alta in situ i una traslladada a un centre sanitari.
Sanitaris voluntaris s’enduen un manifestant ferit greument en un ull en els aldarulls del Prat durant la protesta contra la sentència de l’1-O / Jordi Borràs
Ja de nit, quan ja feia més de set hores que durava la protesta i l’aeroport era un autèntic caos, els antiavalots de la Policia Nacional van entrar disparant trets de salva i pilotes de goma en una àrea del pàrquing de l’aeroport ocupada pels manifestants.
Un altre agent de la Policia Nacional va protagonitzar un episodi en què va fer servir una mànega d’aigua contra els manifestants després d’estar intentant tancar-la durant una estona, durant la qual se li van acostar massa. També hi va haver alguna altra actuació dura dels antiavalots, en aquest cas dels Mossos d’Esquadra, per fer marxar els participants en una seguda.
A la Via Laietana, càntics i càrregues
Mentrestant, a la Via Laietana, després de la concentració que va omplir de gom a gom la plaça Sant Jaume, hi va haver el repicó davant de la Prefectura de la Policia Nacional. Hi va haver moments per a la ironia, com quan els concentrats van cantar “dondé está la farola, la farola dónde está?” i d’altres en què la policia va carregar contra els manifestants.
Avui, un nou “repte”
Cap a les deu de la nit, Tsunami Democràtic va anunciar que la jornada de protesta havia sigut un èxit i va desconvocar l’acció de l’aeroport. El gruix dels manifestants van anar marxant, però encara en van quedar alguns que van tornar-se a enfrontar amb la policia a la sortida de l’aeroport, on hi va haver fogueres, llançaments de pedres dels manifestants al cordó policial i càrregues dels antiavalots. Mentrestant, Tsunami anunciava que avui, segon dia de la protesta, hi hauria “un nou repte”.
La reacció institucional, incerta
Càrrecs municipals de BComú, ERC i JxCat van rebutjar les penes dictades pel Tribunal Suprem tan bon punt s’han donat a conèixer. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va comparèixer al migdia per llegir una declaració institucional, després de les que havien fet també el president català Quim Torra i el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. Colau ha fet una crida al diàleg i a l’empatia i va criticar la “injustícia” que suposa la sentència, però no va clarificar quin paper jugarà el consistori de la capital catalana en la resposta de les institucions.
De moment hi ha convocat un ple extraordinari per dijous, a petició d’ERC i JxCat, on pressumiblement s’acordarà una declaració conjunta com a resposta oficial del consistori a la sentència. També s’han ajornat a dilluns les 4 comissions municipals previstes per dimarts i dimecres, però no s’ha suspès –de moment– tota l’activitat política de l’Ajuntament.
Immediatament després ERC va pressionar els comuns recordant-los que fa un mes van votar a favor –a diferència del PSC– d’una resposta oficial de l’Ajuntament contra la decisió judicial. van situar com a primera passa la “paralització de l’activitat institucional”, donat que aquest dimarts i dimecres estaven previstes sessions ordinàries de les quatre comissions municipals per preparar el ple de la setmana que ve.
JxCat també va expressar la seva consternació per la sentència, que condemna a 10 anys i mig l’exconseller Quim Forn, que encara legalment presideix aquest grup municipal perquè va ser escollit regidor a les darreres eleccions del 26M. És “un acarnissament intolerable i inhumà”, va lamentar la portaveu del grup, Elsa Artadi.
La resta de partits es van alinear amb el tribunal. El màxim responsable del PSC a l’Ajuntament i primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va optar pel silenci i es va limitar a repiular un tuit del líder del seu partit a Catalunya, Miquel Iceta, que demanava acatar la sentència per respecte a l’Estat de dret.

El regidor Manuel Valls sí que va voler significar-se i va defensar que “la llei ha actuat, i tornarà a fer-ho tantes vegades com sigui necessari”.
Els caps de files de Cs i del PP, Luz Guilarte i Josep Bou, van criticar les protestes a l’aeroport. A més Guilarte va afegir a la tarda que “el bloqueig dels carrers i de l’aeroport són fets gravíssims” i ho va titllar d'”assalt a les llibertats dels barcelonins, orquestat pels líders separatistes”. També va criticar que “aquells que no respecten la llei” –en referència als independentistes– “campen al seu aire i vulneren els drets de tots”. Bou va demanar respecte a la sentència i va demanar a l’Ajuntament i a Ada Colau que “es garanteixi la seguretat i la mobilitat de Barcelona” i no es paralitzi “l’activitat ordinària del consistori”.