Barcelona ha debatut aquest divendres el cas Pegasus en un ple extraordinari i després també al ple ordinari d’abril. Un exercici d’oratòria necessari però completament previsible, que al meu entendre ha fet evidents tres realitats polítiques.

La primera: hi ha una majoria, molt precària, en contra de l’espionatge il·legal a l’independentisme. Els comuns no poden quedar-se fora del rebuig d’ERC i Junts a una vulneració de drets tan òbvia, per més que això els generi tensions amb els socis socialistes. Això no vol dir, però, que aquesta majoria sigui prou sòlida per traduir-se en accions polítiques contundents. Com s’ha vist els darrers dies, el cas Catalangate ha provocat molta retòrica i poques conseqüències.

La segona: hi ha una minoria, molt forta, a favor de l’espionatge il·legal a l’independentisme. Els partits unionistes defensen ja sense cap complexe la repressió dels enemics d’Espanya i fins i tot encoratgen l’Estat a tornar-ho a fer sempre que ho cregui convenient. El discurs del PSC sembla que s’acosta a la majoria de rebuig, però vota de forma efectiva contra la condemna al cas Pegasus. Allò de facta non verba. L’escàndol no ha esquerdat gens els dos blocs de la política catalana.

I la tercera: a l’Ajuntament de Barcelona cadascú va a la seva. Hem fet sostre en el campi qui pugui municipal, a les portes de l’últim any de mandat. ERC i Junts s’esplaien en les seves divergències, com han mostrat amb una diferència de posicions absolutament menor sobre el redactat de les mocions d’aquest divendres. Caps dels dos se’n recorda de l’esperit unitari de fa 7 anys. Comuns i socialistes ja no s’avergonyeixen de votar separats ni de discrepar en públic sobre el Catalangate, després de dies criticant-se mútuament pel turisme o per la superilla. I el constitucionalisme té discursos idèntics, calcats, bessons… però de moment no tenen a l’horitzó cap front comú ni ganes d’articular-lo. 

En definitiva, poca falta li faria al CNI intervenir els telèfons dels 41 regidors del ple de Barcelona per saber si ordeixen algun complot. No poden tramar conxorxes, ni acords, ni estratègies compartides perquè els 7 grups municipals pràcticament no es parlen entre ells. L’electorat va escollir el 2019 un plenari fragmentat i el més probable és que torni a fer-ho el 2023. Cap dels seus models de ciutat és hegemònic, així que per pragmatisme i per coherència cal cedir i pactar. Sinó, la rigidesa ideològica pot esdevenir una traïció a la voluntat de les urnes. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 30, 2022 | 14:08
    Pere Llimonera i Citronell abril 30, 2022 | 14:08
    Esto otro también es vergonzoso... tanto jaleo pa naa... Hace ya bastante tiempo que la Minoría separata supremata en Catalunya pedía al Gobierno de la Nación y al resto de España que "Querían hablar de ToDo"... Bueno, algunos políticos en su momento les respondieron que bueno, que "Sin violencia, se puede hablar de todo"... La verdad es que han demostrado usar la violencia de diferente tipo siempre: social, verbal, y hasta a veces física (menos que ETA, claro, pero también la han usado y usan)... Violencia es el aislamiento y aniquilación social que imponen a los no separatas suprematas cuando pueden en las administraciones, empresas, Educación, etc.; Violencia es vejar e insultar públicamente a los N0 indepas; Violencia es dar G0LPes; Violencia es agredir en la calle, la universidad, en concentraciones publicas a aquellos que N0 son indePendencieros, etc. O sea Violencia si ha habido y hay; pero, con todo, las Administraciones catalanas y del resto de España y el Gobierno y Parlamento de la Nación, siempre están dispuestos a hablar de todo y a escuchar. Incluso a dialogar y tratar de satisfacer a toso los grupos, Movimientos e intereses de los ciudadanos siempre que sea posible y legal... Otra cosa es que el Gobierno tenga que asumir y estar obligado a hacer lo que los separatas suprematas quieran; menos aun si es ilegal, inconstitucional, perjudicial, delictivo... Estamos en una Democracia y tras la violencia G0LPista y otras violencias separatas, el Estado de la Nación tiene que proteger a la misma, y protegerse a si mismo... Tiene, por tanto que investigar a los posibles, presuntos, o convictos G0lpistas, Delincuentes, etc. Es la labor Normal de las fuerzas de Seguridad de cualquier país Democrático de nuestro entorno... Así tenemos que, ya sea en publico o en privado, los separatas hablan ("de todo")... y se les escucha... ¿Dónde está el problema?
  2. Icona del comentari de: Narcís a abril 30, 2022 | 18:40
    Narcís abril 30, 2022 | 18:40
    Vull pensar no ser així .. si estimen Catalunya, si estimen els catalans, si estiman allò català, si estimen la nació catalana/ PPCC ! PD : potser cal fer un bon cribatge .. ha d'haver-hi bon gra .. sigui només en un partit .. els barcelonins tant de bo el trobin .. ens hi va l' existència, l' amor català !

Nou comentari

Comparteix