Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Vaga al bus amb menys freqüència de l’habitual aquest dijous a Barcelona
  • CA

La plantilla d’autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) està cridada a la vaga aquest dijous. Els sis sindicats amb representació al comitè d’empresa (CGT, SIT, ACTUB, CCOO, UGT i ACAT) han convocat una aturada parcial entre les 09.00 i les 15.00 hores. El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat ha decretat serveis mínims per a la jornada, en què els manifestants exigiran el cobrament íntegre dels 25,6 milions d’euros que el personal va deixar de cobrar per un suposat error comptable entre 2003 i 2021, la jubilació als 60 anys dels conductors de bus i la dimissió de la presidenta de TMB, Laia Bonet.

La conselleria ha donat instruccions perquè continuïn circulant un de cada tres busos al llarg de les sis hores de vaga prevista. Empresa i Treball autoritza a TMB adaptar la freqüència de pas durant la jornada sempre que el còmput total no superi el 33% de serveis mínims ordenats durant l’aturada organitzada pel comitè d’empresa.   

El departament addueix que troba adient mantenir només un terç dels trajectes habituals entre les 09.00 i les 15.00 hores perquè la vaga “afecta només un dia” i perquè coincideix en bona part amb “hores vall, a excepció de la primera mitja hora, que és hora punta”, apunta en el decret. Esmenta també les mesures per “evitar la propagació dels contagis de la Covid-19” per justificar els serveis decretats.

El detonant de la convocatòria de l’aturada va ser la polèmica desencadenada per les acusacions que una mare va publicar a Twitter contra un conductor. Va culpar-lo de retenir les seves filles de 18 i 12 anys, quan estaven soles en un autobús i el treballador es va negar suposadament a obrir les portes. La investigació de TMB, però, va desmentir la versió de la dona. Arran d’aquells fets, el comitè d’empresa ha exigit la dimissió de Bonet. Considera que la presidenta de TMB va donar credibilitat a les insinuacions contra el conductor al fer costat a la mare i titlla de “tèbia” la disculpa que va fer pública dues setmanes després que les comprovacions de l’empresa pública exculpessin l’empleat.

A més, els sindicats exigeixen que TMB saldi per complet els 25,6 milions que va deixar de transferir a través de la nòmina a uns 4.200 treballadors. L’empresa s’ha compromès fins ara a compensar la plantilla per les quantitats indegudament no abonades el 2020 i 2021, cosa que podria suposar que desembors d’uns quatre milions d’euros, segons estimacions de CGT i UGT.

Els manifestants també exigiran que es reconegui el dret dels conductors de bus a jubilar-se a partir dels 60 anys. CGT informa que aquest dijous s’han convocat concentracions a 25 ciutats d’arreu de l’Estat per donar suport a la reivindicació per rebaixar l’edat de jubilació dels conductors per motius professionals.

ERC qüestiona la vaga

ERC ha qüestionat els motius de la vaga dels treballadors de bus de TMB. “Crec evitable una convocatòria que al final perjudicarà als usuaris”, ha dit el regidor Jordi Coronas. No obstant això, ha refermat el seu “respecte al dret a fer vaga.”

Més notícies
L'Ajuntament retirarà les parades que van succeir els antics ocellaires / MMP
Els antics ocellaires de la Rambla, a punt de ser desnonats
Notícia: Els antics ocellaires de la Rambla, a punt de ser desnonats
Comparteix
Els paradistes han rebut ja la notificació i els queda una setmana al passeig
Vídeo difós per Arran de pintades a la seu de FEPOL / Twitter
VÍDEO | Arran presumeix d’haver atacat la seu d’un sindicat de Mossos
Notícia: VÍDEO | Arran presumeix d’haver atacat la seu d’un sindicat de Mossos
Comparteix
El col·lectiu juvenil considera que la pau social desmobilitza les protestes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa