Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
TMB farà revisions mèdiques per l’amiant a 329 empleats jubilats més
  • CA

TMB ha afegit 329 jubilats al programa de vigilància per possible exposició a amiant dels treballadors del metro. El conseller delegat de l’empresa, Enric Cañas, ha anunciat que els 329 treballadors jubilats de manteniment, magatzem central o projectes s’afegiran als 89 que ja estaven al control de salut. La subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha precisat que un pneumòleg valorarà la potencial exposició a la fibra tòxica dels extreballadors.

[r:1]

Els treballadors jubilats entraran a un programa de seguiment paral·lel al de la resta de treballadors per evitar que la llista d’espera per passar les proves s’allargui massa, segons Cañas. Els 329 extreballadors estaran al programa després que TMB hagi detectat amiant a altres punts de la xarxa. Per tant, han ampliat els membres de la plantilla que, potencialment, haurien estat exposats a la substància cancerígena. 

Cañas ha especificat que fa tres setmanes van decidir amb el departament de Salut incloure aquests treballadors al pla de seguiment. També ha avançat que “en breu” es contractarà l’empresa responsable per fer les proves. Els 329 jubilats se sumen als 89 que ja estaven al programa. Juntament amb els 1.064 treballadors en actiu que TMB reconeix que han pogut estar en contacte amb l’amiant, arriben a 1.500. 

Més proves ambientals a la xarxa de metro 

El conseller delegat també ha anunciat que l’empresa farà 200 proves ambientals per assegurar que no hi ha presència d’amiant a la xarxa de metro. Les mostres s’agafaran d’estacions de la línia 1, 2, 3, 4, 5 i 11, de tres intercanviadors -passeig de Gràcia, Catalunya i Sants-Estació- i de 21 túnels. També s’agafaran mostres dels filtres de l’aire acondicionat de 28 trens i de la pols de 42 túnels. Malgrat que ha destacat la baixa probabilitat que les proves donin una presència d’amiant superior al límit legal, la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, ha ressaltat que es fan per confirmar que cap usuari hi està exposat. 

Com a novetat, les proves es faran amb microscopi electrònic, a més de l’òptic. Fins ara la majoria es feien amb microscopi òptic, tal com marca la llei espanyola. Tot i així, el comitè d’empresa reclamava des de feia temps que les mostres s’analitzessin amb l’electrònic, ja que és més precís. Les mostres, per tant, s’enviaran a França perquè s’analitzin amb l’electrònic, ja que no n’hi ha a l’Estat. Les mostres, ha afegit Cañas, s’agafaran en tres dies diferents del servei habitual perquè sigui representantiu. 

Un consell independent 

Cañas ha apuntat que a la reunió de mediació amb els treballadors en motiu de la convocatòria de vaga per al 8 i el 29 d’abril, l’empresa va oferir a la plantilla la creació d’un consell independent d’experts per fer el seguiment de la gestió de l’amiant. Aquest consell seria paral·lel al de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que valora el pla d’actuació de TMB i li fa recomanacions. Alguns membres del consell, ha indicat Cañas, els podrien escollir els treballadors.

Més notícies
El conseller delegat de TMB, Enric Cañas. | Jordi Play
Enric Cañas: “El que tenen els treballadors pot venir d’un refredat o de l’amiant”
Notícia: Enric Cañas: “El que tenen els treballadors pot venir d’un refredat o de l’amiant”
Comparteix
El conseller delegat de TMB argumenta que afectacions com l'engruiximent pleural poden tenir diverses causes, no només l'exposició a la fibra tòxica
TMB mesurarà la quantitat d’amiant a l’ambient de 26 estacions del metro
Notícia: TMB mesurarà la quantitat d’amiant a l’ambient de 26 estacions del metro
Comparteix
El conseller delegat de TMB ha afirmat que l'empresa vol "esvair qualsevol tipus de dubte" sobre la perillositat per a treballadors i usuaris
Rafael Rubio acompanyat de membres del comitè d'empresa i de l'advocat del Col·lectiu Ronda. | A. L.
Un treballador del metro afectat per l’amiant reclamarà que se li reconegui una malaltia laboral
Notícia: Un treballador del metro afectat per l’amiant reclamarà que se li reconegui una malaltia laboral
Comparteix
Rafael Rubio treballa al metro des de l'any 1978 en tasques de manteniment
El comitè d'empresa del metro, aquest matí en roda de premsa. | Adrià Lizanda
El comitè d’empresa afirma que un treballador del metro va morir a causa de l’amiant
Notícia: El comitè d’empresa afirma que un treballador del metro va morir a causa de l’amiant
Comparteix
Un dels delegats ha explicat que en les proves mèdiques van aparèixer restes de la fibra tòxica als seus pulmons
TMB insinua que les dues conductores afectades per amiant es van contaminar fora del metro
Notícia: TMB insinua que les dues conductores afectades per amiant es van contaminar fora del metro
Comparteix
L'empresa assegura que els únics treballadors exposats són els de manteniment i recorda que la fibra tòxica està present als "carrers"
Augmenten a 20 els treballadors del metro afectats per l’amiant
Notícia: Augmenten a 20 els treballadors del metro afectats per l’amiant
Comparteix
Les proves mèdiques conclouen que dues desenes de persones pateixen "manifestacions pleurals", que poden provocar càncer
El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant
Notícia: El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant
Comparteix
Pateix engruiximent pleural i podria obligar l'empresa a reconèixer que tota la plantilla, i no només els operaris de manteniment, ha estat exposada a la fibra tòxica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa