Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
TMB insinua que les dues conductores afectades per amiant es van contaminar fora del metro
  • CA

TMB insinua en un comunicat emès avui que l’engruiximent pleural que, segons els sindicats, pateixen dues conductores del metro podria ser a causa de l’exposició a l’amiant, però no al metro. El secretari general del Col·lectiu Independent del Metro (CIM), David Vázquez, denuncia el cas de dues treballadores d’atenció ciutadana del metro amb engruiximents pleurals, una afectació que, segons fonts mèdiques citades per Vázquez, té a veure amb l’exposició a l’amiant. El representant del CIM detalla al TOT Barcelona que les treballadores condueixen trens i estan a les estacions fent atenció als usuaris, i que en un informe fet per l’empresa contractada per TMB pel seguiment de l’amiant es mostrava aquesta afectació. 

[r:1]

Per a TMB les condicions per als treballadors que no són de manteniment i  per als usuaris de la xarxa de metro són “segures”. “Els Agents d’Atenció al Client – conductors de metro, entre d’altres – no treballen en escenaris de potencial exposició a les fibres d’amiant, per la qual cosa si algun treballador d’aquest col·lectiu tingués algun tipus d’afectació caldria analitzar-ho, a través d’una rigorosa història clínica, per caracteritzar altres possibles fonts d’exposició”, diu l’empresa.“No hem d’oblidar que l’amiant no només es troba al metro sinó que també és un contaminant ambiental present en els nostres carrers i en edificis públics i privats”, justifiquen.

Crítica pel cas del treballador mort

TMB ha atacat els sindicats de la companyia en un comunicat en què els ha acusat de “desinformar” i “causar una alarma injustificada” per denunciar la mort d’un treballador a causa d’una fibrosi quística, que podria estar relacionada amb l’amiant. Fa unes setmanes el comitè d’empresa va informar del cas d’un treballador de manteniment, jubilat des de fa uns mesos, que va morir afectat d’una fibrosi quística i amb presència d’amiant als pulmons, segons va determinar una biòpsia.

La direcció de l’empresa ha carregat contra els sindicats per no informar del cas i “sense concretar cap detall que permeti verificar el fet i les circumstàncies”. A més, TMB diu que tenen una “actitud irresponsable i deslleial”. Respecte als treballadors afectats per l’amiant, l’empresa defensa que són una vintena, mentre els sindicats els xifren en centenars. Aquest és un punt conflictiu, ja que els treballadors exigeixen una llista dels membres de la plantilla – actual o jubilats – per així poder exigir responsabilitats. TMB va lliurar fa uns dies una llista, però amb poc més de 1.000 noms. Els sindicats asseguren que els treballadors que han estat exposats a la fibra tòxica són uns 3.500. 

[r:2]

Al comunicat emès avui l’empresa insisteix que els membres de la plantilla exposats a l’amiant són els de manteniment, però els sindicats sotenen, basant-se en informes mèdics, que tots hi han estat exposats ja que la toxicitat de l’amiant es transmet per l’aire un cop la fibra s’ha deteriorat. CCOO del metro va informar ahir que existeixen casos de membres de la plantilla d’atenció al client, on s’inclouen els conductors de combois, afectats per l’amiant. “Es tracta d’opinions  sense rigor, sense  contrastar i sense cap tipus de concreció ni contextualització per conèixer possibles fonts d’exposició”, considera TMB.

Més notícies
El comitè d'empresa del metro, aquest matí en roda de premsa. | Adrià Lizanda
El comitè d’empresa afirma que un treballador del metro va morir a causa de l’amiant
Notícia: El comitè d’empresa afirma que un treballador del metro va morir a causa de l’amiant
Comparteix
Un dels delegats ha explicat que en les proves mèdiques van aparèixer restes de la fibra tòxica als seus pulmons
Els treballadors del metro mantenen la vaga durant el Mobile World Congress
Notícia: Els treballadors del metro mantenen la vaga durant el Mobile World Congress
Comparteix
La presidenta de TMB diu el servei de metro serà "molt deficient" durant el MWC per la vaga

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa