Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El comitè d’empresa afirma que un treballador del metro va morir a causa de l’amiant
  • CA

El comitè d’empresa del metro ha afirmat aquest matí que un treballador del metro va morir per afectacions de l’amiant, una fibra tòxica present als trens i a diversos components de la xarxa, com ara la pintura o les parets. El delegat del comitè Óscar Sánchez ha precisat que “després d’una llarga malaltia se li van fer proves i es va demostrar que tenia amiant als pulmons”. Segons explica al TOT Barcelona, l’home va treballar en manteniment del metro i va morir a causa d’una fibrosi quística, que provoca insuficiència respiratòria. Aquesta malaltia està provocada per exposició a l’amiant, segons matisa Sánchez, que posa en boca de metges aquesta afirmació. Afegeix que en una biòpsia practicada a l’extreballador es van trobar restes d’amiant als pulmons. 

Sánchez ha admès que no disposen de dades perquè TMB no facilita informació sobre els treballadors afectats. A més, el delegat ha reconegut que han mirat de contactar amb la família però que “no és fàcil”, amb referència a la delicadesa del tema. Tot i així, saben que era un treballador del metro jubilat que va morir “fa uns mesos”.

TMB reconeix al TOT Barcelona que no tenien constància del cas que “ni la família ni els sindicats” els havia informat. “Per tant, no es pot comprovar ni valorar“, sentencien fonts de l’empresa.

Una llista d’afectats per desconvocar la vaga

El comitè també ha concretat avui una de les demandes que fa a TMB per desconvocar la vaga pel Mobile World Congress (MWC): una llista dels treballadors afectats per l’amiant. La presidenta del comitè i diversos delegats han acusat en roda de premsa a l’empresa d'”ocultar informació”, i han afirmat que amb la llista a la mà els treballadors de TMB podran reclamar indemnitzacions. Això és precisament, segons el comitè d’empresa, el que TMB vol evitar. “No ens donen la informació perquè no volen pagar indemnitzacions”, ha dit el delegat Óscar Sánchez. Exigeixen que l’empresa faci la llista i que l’enviï als delegats de prevenció del comitè d’empresa, encarregats de fer el seguiment de les afectacions per amiant.

[r:1]

També s’han referit a la vaga per dir que “no es descarta res” respecte a l’enduriment de la protesta, ja que fins ara les aturades preparades seran només de dues hores. La setmana que ve el comitè es reunirà en assemblea per decidir de quina manera procedir, però avisen que les posicions amb TMB estan molt allunyades. “Mercedes Vidal és experta a carregar-se ponts a les negociacions, ja que diu que sobre l’amiant no hi ha res a parlar perquè està tot protocolitzat”, ha lamentat un altre delegat, David Vázquez.  

Les exigències dels treballadors del metro traslladades pel comitè d’empresa han estat una dotzena. Entre elles, que TMB “destini tots els recursos necessaris a la retirada de tot el material amb amiant”. Sobre la informació enviada ahir per l’empresa, en què especificava que 20 treballadors del metro patien afectacions per amiant, Óscar Sánchez ha posat en dubte que siguin “només 20”. A més, el comitè ha assegurat que tots els treballadors – 3.600 – han estat exposats a l’amiant, mentre que TMB els xifra en 1.050. 

En un comunicat llegit a l’inici de la compareixença, la presidenta del comitè d’empresa, Amada Álvarez, ha acusat TMB de “negligència, incapacitat i ocultació” per la gestió dels casos d’afectacions per la fibra tòxica. El delegat de prevenció i membre del comitè José Manuel Moreno ha avançat que preparen una demanda “perquè al 2002 TMB va dir que no hi havia amiant”, malgrat que no era així, segons ha denunciat. 

Més notícies
Els treballadors del metro convoquen una vaga de 2 hores per torn durant el MWC
Notícia: Els treballadors del metro convoquen una vaga de 2 hores per torn durant el MWC
Comparteix
La plantilla ho ha decidit en dues assemblees | TMB ha replicat aquest mateix vespre que no veu "motius laborals" a la decisió

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa