Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC manté de moment el seu ‘no’ al tramvia i demana a Colau que retiri la votació del plenari
  • CA

ERC es manté en el seu ‘no’ a desencallar la unió del tramvia per la Diagonal mentre no estigui resolta la gestió pública de la futura infraestructura. La maniobra del govern municipal per pressionar als republicans i aconseguir una aprovació simbòlica a quatre mesos de les eleccions no ha prosperat, si més no de moment. Els republicans han fet reserva de vot a la comissió d’Urbanisme d’aquest dimecres –l’any passat havien votat explícitament ‘no’–, pel que el projecte no ha rebut l’aprovació inicial sinó un dictàmen desfavorable i anirà al plenari del 25 de gener sense cap garantia de llum verda.

L’equip d’Ada Colau havia presentat un nou expedient en el què s’incloen tant l’aval al traçat com un requeriment a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per iniciar negociacions amb les concessionàries privades del Trambaix i el Trambesòs. El PSC també ha fet reserva de vot, desmarcant-se del seu suport habitual al projecte, en protesta per la “frivolitat” de BComú forçant ara una nova votació. PDECat, Cs i PP han reiterat el seu posicionament sobre la unió del tramvia, que no consideren prioritària ni consensuada.

[r:1]

El portaveu dels republicans, Jordi Coronas, ha demanat a l’alcaldessa Ada Colau que retiri la votació del plenari si no vol veure el projecte altre cop tombat per la majoria de l’oposició: “No ho porteu a votar fins que l’ATM no hagi trobat una solució al conveni”. “Facin la feina abans de fer gesticulacions”, ha reblat. “Avui han sumat dos vots més, però encara no arriben a la majoria”, ha recordat en referència als nous suports dels regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé. “Si de veritat volen el vot d’ERC, deixem-nos de circ mediàtic i seiem a treballar”, ha insistit. 

Regidors de l'oposició durant el debat sobre el tramvia a la comissió d'Urbanisme / Meritxell M. Pauné

Regidors de l’oposició durant el debat sobre el tramvia a la comissió d’Urbanisme / Meritxell M. Pauné

Segons ERC, l’expedient presentat ara no aporta novetats substancials al projecte que ja es va votar l’abril passat. “Diuen que volen seure a parlar, però tot forma part d’un espectacle mediàtic, un xou”, ha afegit. Així mateix, Coronas ha qüestionat el 63% de la ciutadania que segons el darrer Baròmetre municipal recolza la unió de tramvies per la Diagonal. “Si la pregunta hagués estat si volen destinar 180 milions d’euros públics perquè una empresa privada dobli els seus beneficis, segur la majoria hagués respost que no”, ha defensat el regidor. 

[r:5]

El PSC ha sorprès el govern municipal i ha criticat la votació, que ha considerat “tacticisme” electoral i signe de “poc respecte” envers la ciutadania. “Vostès avui no amplien el consens, el compliquen”, ha asseverat Daniel Mòdol. Pel que fa a la petició d’ERC d’oferir més concreció abans del plenari, el regidor socialista ha descartat que en els nou dies que falten hi hagi novetats retllevants: “No esperem res d’aquí al plenari ni creiem en els miracles, no hi haurà cap avanç real”.

Tombada també la moció de la CUP sobre municipalitzar el tramvia

La comissió ha debatut conjuntament l’expedient presentat pel govern i un proposició de la CUP-Capgirem Barcelona que instava a municipalitzar la gestió del futur tramvia unificat. La moció era de fet un pas endavant de la formació anticapitalista, que fins ara mantenia un ‘no’ total al projecte per les concessions privades –vigents fins 2032– i que ara obre la porta a un ‘sí’ amb condicions. “Fa un any el govern municipal va presentar un projecte buit, que només abordava el tram Glòries-Verdaguer i deixant-ho tot a la bona voluntat”, ha argumentat el regidor Pere Casas. La moció tampoc ha prosperat, perquè ha rebut només 15 vots a favor (Bcomú, CUP i Puigcorbé), 9 abstencions (ERC, PSC i Ardanuy) i 17 en contra (PDECat, Cs i PP).

Més notícies
Exregidors de Trias i Alfred Bosch donen suport a Colau en el tramvia per la Diagonal
Notícia: Exregidors de Trias i Alfred Bosch donen suport a Colau en el tramvia per la Diagonal
Comparteix
Juanjo Puigcorbé i Gerard Ardanuy s'afegeixen a la CUP, el PSC i els comuns i augmenten la pressió sobre ERC per desencallar el projecte
Maragall qualifica de “pirueta” i “frivolitat” la nova proposta de Colau per al tramvia
Notícia: Maragall qualifica de “pirueta” i “frivolitat” la nova proposta de Colau per al tramvia
Comparteix
El candidat d'ERC a l'alcaldia insisteix que està d'acord a fer la unió dels tramvies per la Diagonal però renya l'alcaldessa per estar "més pendent de la foto"
Colau demanarà a l’ATM que resolgui la gestió pública del tramvia per obtenir l’aval d’ERC i CUP
Notícia: Colau demanarà a l’ATM que resolgui la gestió pública del tramvia per obtenir l’aval d’ERC i CUP
Comparteix
La tinent d'alcaldia Janet Sanz avança l'expedient que BComú portarà a la comissió d'urbanisme d'aquest dimecres
Primera reunió entre Colau i Maragall per explorar el suport d’ERC al tramvia
Notícia: Primera reunió entre Colau i Maragall per explorar el suport d’ERC al tramvia
Comparteix
L'alcaldessa i l'exconseller no van arribar a cap acord però es van prendre mides de cara al plenari, on l'alcaldessa tornarà a portar a votació el projecte
Els comerciants temen que el tramvia “desertitzi” la Diagonal
Notícia: Els comerciants temen que el tramvia “desertitzi” la Diagonal
Comparteix
El gir inesperat d'ERC, que ara s'avé a negociar amb Colau la connexió dels dos tramvies, ha encès les alarmes
Ernest Maragall s’obre a pactar el tramvia abans d’eleccions
Notícia: Ernest Maragall s’obre a pactar el tramvia abans d’eleccions
Comparteix
La setmana passada va advertir Colau contra la "precipitació" però avui assegura que ERC està "disposada" a desencallar el projecte

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Elena Puig a gener 16, 2019 | 18:18
    Elena Puig gener 16, 2019 | 18:18
    comissions a colau.desc, comissions de tram a erc i Maragall campanya pagada. Fem i bruticia TRAM MAFIA DE LLADRES. VOLEM EL METRO PER LA DIAGONAL I UN BUS UNIC PER LA DIAGONAL I fora busos turistica. DIAGONAL PELS BARCELONINS FORA EL BUS DE TURISTES I COLAUS
  2. Icona del comentari de: Alfonso Trece a gener 16, 2019 | 21:11
    Alfonso Trece gener 16, 2019 | 21:11
    L'actuació d'ERC es penosa. Acusen a Bec de fer un circ mediàtic amb el tramvia, quan son ells els que estan fent un circ mediàtic. I tot jugant amb la ciutat i la necessitat de millorar els transports públics. Una vergonya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa