La distribució de mercaderies a Barcelona, en especial el repartiment d’última milla, disposarà d’espais municipals o amb subvencionats per reduir el trànsit i la contaminació que genera aquesta mobilitat. L’objectiu és redirigir les entregues a domicili, moltes d’elles fallides, cap a enviaments d’horari concertat o recollides de la comanda en espais als barris. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimarts un ampli pacte sectorial amb els principals actors privats i sindicats d’aquest àmbit, amb objectiu 2030 i un primer paquet de mesures per aquest mandat.
La pedra angular és ajudar a crear petits espais als barris dedicat a la logística, que l’Ajuntament anomena Centres de distribució urbana de mercaderies (CDUM’s). D’una banda, el consistori cofinançarà els que creeïn cooperatives i petites empreses sostenibles, per exemple en bicicleta. Ho farà a través de la línia de subvencions ja existent Impulsem el que fas. Actualment ja hi ha en marxa 8 projectes pilot beneficiaris: Cargobici (Sant Martí), Las Mercedes i Mensakas (Ciutat Vella), Trévol i TEB Bellvitge (Sant Andreu), Fundació Pare Manel (Nou Barris), A Pinyó (Gràcia) i A Granel (tota la ciutat).
Aquests espais seran punts de recollida de comanda i se sumaran a l’estratègia de lockers en mercats i aparcaments municipals. Ja hi ha 6 mercats que tenen guixetes refrigerades i 4 aparcaments amb taquilles d’empreses especialitzades com Geever o el gegant Amazon. Aquestes proves pilot en equipaments públics també creixeran amb més capacitat i ubicacions.

D’altra banda, una part dels 50 locals comercials que va comprar l’ajuntament com a “baixos de protecció oficial” es destinaran a la logística. Tot i que van ser anunciats com espais per revitalitzar el comerç de barri, ara el consistori s’obre a que puguin ser-ne beneficiàries també empreses de repartiment d’última milla. No precisa, però, si hi haurà un topall màxim de locals destinats a guixetes per evitar que acapari l’oferta. De fet entre els primers locals adjudicats ja hi havia més serveis o projectes solidaris que no pas noves botigues d’ús quotidià.
La càrrega i descàrrega al carrer, una de les externalitats que més preocupa al consistori, també tindrà novetats. Els propers mesos es definiran horaris nocturns per al repartiment amb grans camions, sobretot pensada per als supermercats, En canvi, la ciclologística podrà fer servir tota la resta del dia. L’Ajuntament assegura, sense concretar més, que estudiar crear 100 places d’estacionament multiús. El nou model barceloní aspira a ampliar-se a l’àrea metropolitana, però tampoc s’ha presentat un full de ruta de com i quan s’implicarà els municipis propers.

El govern municipal ha presentat l’acord amb un acte a Glòries, amb la presència dels agents participants i fins a tres tinents d’alcaldia dels dos partits de govern. Jaume Collboni (PSC) ha apel·lat a una estratègia de tres ‘E’: “Un model eficient, ecològic i endreçat”. Ha recordat que la pandèmia ha revolucionat la logística: “La compra de productes online es va doblar de 2019 a 2020”. “Hem de tenir una regulació concreta perquè l’espai públic no es converteixi una selva”, ha defensat Janet Sanz. Ha escombrat cap a casa i ha defensat que posar ordre a la logística pot treure trànsit passant a l’Eixample, on els comuns impulsen la superilla. Laia Bonet ha posat l’èmfasi en la col·laboració público-privada i ha tret pit de la creació d’una taula de seguiment i un observatori que generarà dades sobre aquesta mobilitat emergent.

La ‘taxa Amazon’, abans de l’estiu
Sanz (BComú) ha tret a relluir un tema delicat pel PSC, la creació encallada d’una ‘taxa Amazon’. L’Ajuntament encara no la té desenvolupada ni hi ha posat calendari, per les dificultats jurídiques que té el projecte. Sanz ha carregat contra Amazon i ha apostat per tenir eines com la taxa per “distingir qui ho fa bé i qui no” i que l’espai públic no es privatitzi com si fos “un magatzem” amb “competència deslleial” pels botiguers. “El nostre compromís és tenir una proposta abans de l’estiu“, ha sentenciat Collboni, tot i que els socialistes havien promès tenir-la enllestida durant el 2020. Preguntat per l’entrada en vigor, s’ha refugiat en la “complexitat” d’aquesta “taxa inèdita” que cap altra ciutat té avui dia: “Veurem en quin període es pot aplicar”.