L’Agència de Salut Pública analitzarà quatre estacions de metro per la crisi de l’amiant

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) analitzarà quatre estacions de metro per la crisi de l’amiant. Segons ha avançat el NacióDigital, els dies 5 i 6 de juliol es faran les primeres proves per detectar si hi ha fibres d’aquest material contaminant a l’aire de les estacions de Catalunya, Passeig de Gràcia i Liceu a l’L3 i de Torrassa a l’L1. Per aquestes línies és per on circulen els trens on TMB ha detectat presència d’amiant.

Aquestes quatre estacions han estat triades per un grup d’experts creat per l’ASPB per assessorar TMB i comprovar si hi ha risc per a la salut pública. L’empresa de transports va fer al maig una llista de 31 estacions per ser analitzades. Les parades escollides, sempre segons el mateix diari, s’han triat per la seva antiguitat, els materials amb els quals es van construir i la gran afluència de viatgers.

293 tones d’amiant a la xarxa de metro

Aquesta mateixa setmana TMB ha acabat l’inventari d’elements amb fibrociment de la xarxa de metro i ha detectat 293,4 tones de materials de construcció amb amiant. L’empresa ha assegurat que es retiraran o s’aïllaran mitjançant un pla que durarà tres anys. Aquest inventari, contractat el 2017, és el pas previ a l’execució del pla de retirada dels elements amb amiant. S’ha trobat amiant en planxes, panells, tubs, canalitzacions i altres elements.

L’empresa ha explicat que des del 2006 ha retirat 108,7 tones d’elements amb amiant. Tenint en compte tant el material present com el ja retirat, el metro tenia 402,2 tones de fibrociment, el que representa un 0,007% del total existent a Catalunya, on hi havia 4 milions de tones el 2017, segons dades de l’Institut d’Estudis de la Seguretat recollides pel Consell de Relacions Laborals de la Generalitat que ha citat TMB.

Entre les obres previstes per retirar material figura la rehabilitació de la coberta del taller de material mòbil de metro a la Sagrera –amb uns 3.000 metres quadrats de planxes de fibrociment–, una actuació de la qual s’està licitant la redacció del projecte constructiu amb la intenció que es pugui executar en 2020.

Nou comentari

Més notícies

TMB detecta 293 tones de materials amb amiant i els retirarà en tres anys

L’empresa ha acabat l’inventari i assegura que des del 2006 s’han retirat 109 tones de planxes, panells i tubs afectats, un 27% del total

TMB frena la crisi de l’amiant i assegura que no se n’han detectat nous casos

L'empresa que gestiona el metro manté en 25 la xifra d'afectats tot i que remarca que no són greus

TMB retira amiant del metro quatre cops cada setmana

L'empresa ha augmentat el ritme des de finals del 2018

Més de 7 milions d’euros per treure amiant del metro

TMB licita un nou contracte per retirar aquesta substància i ja són 40 els encàrrecs d'aquest tipus que ha fet

L’AMB aprova un pla metropolità contra l’amiant amb horitzó 2028

Jubilats de MACOSA-Alstom van demanar-ho fa més d'un any | La institució dona suport així de forma simbòlica a TMB, immersa en un conflicte laboral al metro

Els treballadors del metro precinten la seu de BComú: “Perill, amiant en comú”

Uns 200 empleats de TMB ha tornat a protestar pel que consideren una pèssima gestió de la crisis de l’amiant al metro