L’Agència de Salut Pública analitzarà quatre estacions de metro per la crisi de l’amiant

Catalunya, Passeig de Gràcia, Liceu i Torrassa seran les quatre primeres parades on es buscaran fibres del material contaminant

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) analitzarà quatre estacions de metro per la crisi de l’amiant. Segons ha avançat el NacióDigital, els dies 5 i 6 de juliol es faran les primeres proves per detectar si hi ha fibres d’aquest material contaminant a l’aire de les estacions de Catalunya, Passeig de Gràcia i Liceu a l’L3 i de Torrassa a l’L1. Per aquestes línies és per on circulen els trens on TMB ha detectat presència d’amiant.

Aquestes quatre estacions han estat triades per un grup d’experts creat per l’ASPB per assessorar TMB i comprovar si hi ha risc per a la salut pública. L’empresa de transports va fer al maig una llista de 31 estacions per ser analitzades. Les parades escollides, sempre segons el mateix diari, s’han triat per la seva antiguitat, els materials amb els quals es van construir i la gran afluència de viatgers.

293 tones d’amiant a la xarxa de metro

Aquesta mateixa setmana TMB ha acabat l’inventari d’elements amb fibrociment de la xarxa de metro i ha detectat 293,4 tones de materials de construcció amb amiant. L’empresa ha assegurat que es retiraran o s’aïllaran mitjançant un pla que durarà tres anys. Aquest inventari, contractat el 2017, és el pas previ a l’execució del pla de retirada dels elements amb amiant. S’ha trobat amiant en planxes, panells, tubs, canalitzacions i altres elements.

L’empresa ha explicat que des del 2006 ha retirat 108,7 tones d’elements amb amiant. Tenint en compte tant el material present com el ja retirat, el metro tenia 402,2 tones de fibrociment, el que representa un 0,007% del total existent a Catalunya, on hi havia 4 milions de tones el 2017, segons dades de l’Institut d’Estudis de la Seguretat recollides pel Consell de Relacions Laborals de la Generalitat que ha citat TMB.

Entre les obres previstes per retirar material figura la rehabilitació de la coberta del taller de material mòbil de metro a la Sagrera –amb uns 3.000 metres quadrats de planxes de fibrociment–, una actuació de la qual s’està licitant la redacció del projecte constructiu amb la intenció que es pugui executar en 2020.

Més informació

Nou comentari