Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les quatre zones de Barcelona on les terrasses han de tancar una hora abans
  • CA

El soroll nocturn s’ha convertit en un dels grans cavalls de batalla d’aquest darrer any de mandat a Barcelona. L’executiu encapçalat per Ada Colau es troba immers actualment en la seva croada particular per reduir la contaminació acústica en els set punts conflictius de la ciutat identificats per l’Ajuntament. Els mesuraments dels sonòmetres, que es van instal·lar en aquestes zones després de la pressió d’alguns grups municipals de l’oposició com ara ERC, no només han servit per confirmar que se superen folgadament els límits màxims de soroll a la nit, sinó que també han accelerat l’adopció de tota una sèrie de mesures restrictives com l’avançament de l’horari de tancament de les terrasses i de certs comerços d’alimentació.

Aquestes contundents restriccions s’han aplicat de moment en quatre dels onze punts negres de l’oci nocturn, on s’ha pogut constatar que se superen de manera continuada en tres decibels els límits de soroll nocturn permesos. La plaça d’Osca del barri de Sants mereix una menció a part, ja que l’avançament de l’horari de tancament les terrasses fa prop de cinc anys que és vigent, malgrat que encara es registren nivells alts de contaminació acústica. La previsió del consistori és poder ampliar de manera progressiva mesures com aquestes a la resta d’espais conflictius per garantir que es respecta el descans dels més de 210.000 veïns que segons els càlculs municipals es veuen afectats per aquesta problemàtica.

Aquestes són les zones de la capital catalana on els establiments es veuen obligats plegar veles una hora abans del que estableix la normativa municipal vigent.

Carrer d’Enric Granados

La nova fornada de restriccions per reduir el soroll nocturn va arrencar el passat 2 d’agost amb l’anunci l’avançament de l’horari de tancament de les terrasses del carrer d’Enric Granados. Els veïns d’aquesta cèntrica via ubicada al districte de l’Eixample han estat un dels col·lectius que han protagonitzat recentment més accions de protesta per reclamar al consistori mesures per combatre la contaminació acústica que provoquen els establiments de restauració.

Una de les terrasses del carrer d’Enric Granados / Mireia Comas

La zona s’havia convertit especialment des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus en un punt de pelegrinatge molt popular entre els barcelonins per les seves terrasses, fet que es traduïa en nivells de soroll altíssims fins a altes hores de la matinada. Amb les noves mesures, els establiments han de recollir cadires i taules a les onze de diumenge a dijous i no a les dotze de la nit com havien fet fins ara. Pel que fa al divendres i al dissabte, l’hora de tancament és a les dotze i no a la una de la matinada.

En aquest sentit, el govern local també ha apostat per no consolidar cap de les terrasses que es van instal·lar de manera extraordinària per la pandèmia i ha introduït altres restriccions que limiten el nombre màxim de taules i cadires exteriors.

Ciutat Vella

Només amb dos dies de diferència, el consistori anunciava que l’avançament de l’horari de tancament també afectaria restaurants, terrasses i comerços del districte de Ciutat Vella. En concret, les restriccions es concentren en els quatre punts més conflictius de la zona: els carrers de Joaquim Costa i dels Escudellers i les places dels Àngels i de George Orwell.

En el cas d’aquest districte barceloní, els establiments de restauració han de tancar a les dues de la matinada i les terrasses han d’estar recollides a les onze de la nit durant cada dia de la setmana. Pel que fa als comerços d’alimentació, els locals han de tancar a les deu de la nit.

Una de les terrasses de la plaça de George Orwell de Ciutat Vella / Mireia Comas

Segons els càlculs municipals, la mesura afecta un total de 53 establiments de restauració, 90 comerços d’alimentació i 13 terrasses de gairebé una vintena de carrers de Ciutat Vella, ja que les restriccions també s’amplien als carrers dels voltants a les places dels Àngels i de George Orwell.

Places de Gràcia

El darrer anunci de mesures va venir per partida doble el passat 9 d’agost. L’Ajuntament confirmava que les terrasses de les places de la Vila de Gràcia i d’una zona concreta del districte de Sants-Montjuïc també haurien de tancar una hora abans del que marca la normativa. En el cas de Gràcia, el consistori cedia d’aquesta manera a una reivindicació que des de fa temps reclamen els veïns dels voltants de places com la del Sol, on a la problemàtica del soroll cal sumar-li la dels botellots.

Precisament, les restriccions en aquest barri barceloní es concentren principalment en les places del Sol, de la Vila de Gràcia, de la Virreina, del Diamant, de la Revolució, alguns dels espais on la contaminació acústica de les terrasses és més patent. Pel que fa als horaris, Gràcia repeteix la fórmula del carrer Enric Granados: terrasses tancades a les onze de la nit de diumenge a dijous i a les dotze els divendres i els dissabtes.

Una de les places de la Vila de Gràcia on les terrasses hauran de tancar una hora abans / Mireia Comas

En paral·lel, l’executiu també va anunciar la decisió de no consolidar les terrasses extraordinàries que es van instal·lar a les places de Joanic i del Raspall i també va remarcar que es reduirien el nombre de concerts i esdeveniments nocturns que s’hi celebren. Sobre la taula del govern local també hi ha la possibilitat d’avançar l’horari de tancament dels comerços i establiments d’alimentació de la zona, però de moment no s’ha definit l’àmbit d’actuació de la mesura ni en quins termes s’aplicarà.

Sants-Montjuïc

Per acabar, el consistori va decidir ampliar les restriccions en l’horari d’obertura de les terrasses al districte de Sants-Montjuïc, on fins ara ja havien de recollir cadires i taules una hora abans els establiments del carrer Blai i de la plaça d’Osca. En concret, la mesura també afecta ara els locals de restauració i comerços ubicats en el renovat espai dels jardins de la Mediterrània.

En aquest cas, l’horari de clausura de les terrasses també és a les onze de la nit de diumenge a dijous i a les dotze de la nit els divendres i els dissabtes.

Bonus track: el cas del “triangle golfo” del Poblenou

Un dels punts negres de l’oci nocturn barceloní més problemàtic és sens dubte el conegut com a “triangle golfo” del Poblenou. Aquesta zona -ubicada entre l’avinguda Meridiana i els carrers de Tànger, Llacuna, Pallars, Badajoz, Pujades i Marina- és l’escenari gairebé diàriament de botellots que provoquen un excés de soroll incompatible amb el descans dels veïns.

Amb la voluntat de reduir aquesta contaminació acústica i d’evitar en la mesura del possible els botellots, l’Ajuntament va decidir el passat juliol prohibir als establiments i comerços d’alimentació que puguin obrir les nits de dimecres a diumenge. La mesura -que afecta prop d’una vintena de negocis- obliga les botigues a tancar a les deu de la nit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Angelblau a agost 28, 2022 | 12:02
    Angelblau agost 28, 2022 | 12:02
    Com a fill i veí de la Vila de Gràcia crec que aquesta mesura es pura propaganda de la Colau. El soroll que es genera a les nostres places i carrers adjacents es per "botellons" i per la venda de begudes alcohòliques ( la majoria en vidre ) per els establiments dels Pakis i també dels llauners fins a hores intempestives. Escurçar el horari de bars i restaurant l'únic que farà serà arruïnar la restauració i engreixar la venda il·legal, alhora incrementar les entrompades i el soroll per tota la Vila.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa