Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’esclat del ‘delivery’ social: els barris reinventen el repartiment a domicili
  • CA

La crisi econòmica originada pel coronavirus amenaça de forma molt especial el petit comerç, que té menys musculatura financera per sobreviure a mesos de caiguda d’ingressos. El delivery o servei a domicili s’ha consolidat com l’única via per seguir venent en períodes de tancament forçós o de confinament a casa. No obstant, les plataformes que dominen el mercat –com Glovo o Amazon– cobren importants comissions i generen controvèrsia per la precarietat dels riders o els pocs impostos que paguen a la ciutat.

D’altra banda molts veïns que han caigut en la pobresa necessiten repartiment d’aliments i diverses entitats que els ajuden han creat cercles virtuosos perquè la solidaritat també serveixi per apuntalar el comerç de l’entorn. Associacions de veïns, de botiguers i entitats del Tercer Sector han reinventat el ‘delivery’ en clau social a diferents barris de Barcelona, amb alternatives innovadores per repartir les comandes. Fins i tot en alguns casos l’entrega és gratuïta per a venedor i client.

Sant Antoni s’autogestiona

L’ONG ‘De Veí a Veí’, juntament amb les agrupacions de botiguers ‘Som Sant Antoni’ i ‘Encants Sant Antoni’ van veure des d’un primer moment que el repartiment a domicili era una solució per incentivar el comerç del barri. “Volem apropar el comerç del barri a les cases i per poder fer-ho tenim una sèrie de voluntaris que apropen la compra amb bicicleta al client final”, resumeix el Rafael Martínez, president de l’ONG Veí a Veí.

La nova plataforma es diu Comproalbarri i també s’adreça als restaurants, que des del passat 16 d’octubre han hagut de tancar els seus establiments per les mesures restrictives que va dictar la Generalitat. “Per poder ajudar als restaurants, el que fem des d’aquest cap de setmana és repartir tres menús diferents de tres restaurants diferents“, exposa. “Un restaurant farà el sopar del divendres, l’altre el dinar del dissabte i el tercer farà el dinar del diumenge i cada setmana canviarem de restaurants“, explica el president de l’ONG Veí a Veí.

Una 'rider' solidària de Sant Antoni / De Veí a Veí
Una ‘rider’ solidària de Sant Antoni / De Veí a Veí

De moment, tot aquell que vulgui afegir-se a la plataforma ha de comptar amb els seus estalvis, ja que l’ONG no han rebut cap ajuda pública per tirar endavant el projecte. “Hem hagut de tirar endavant aquesta iniciativa sense cap subvenció, són els mateixos comerciants els que han hagut de pagar 600  euros per cada una de les bicicletes dels voluntaris”, explica Rafael Martínez, que assegura que el projecte ja està en marxa.

Repartiment altruista al Carmel

L’aturada econòmica ha fet descarrilar primer als barcelonins que ja vivien a precari, a la corda fluixa. L’empresa d’inserció Passar Via del Carmel ha començat a repartir de franc aliments del comerç local a aquest col·lectiu de veïns, perquè no se’ls encareixin les comandes. També poden beneficiar-se’n persones grans que no poden desplaçar-se gaire o que hagin de complir un aïllament i no tinguin suport. “Qualsevol persona en una situació vulnerable pot demanar a les botigues del barri que li portin el menjar gratuïtament a casa seva”, explica l’Enric Massana, coordinador del projecte.

L’horari d’aquest servei és de dilluns a divendres de 10 a 14 hores i el desplaçament el fan a peu. Passar Via és una spin-off de la Fundació Tres Turons i treballa amb persones amb malalties mentals. Aquesta iniciativa sí que està recolzada per l’Ajuntament de Barcelona, que ha començat un estudi sobre aquest tipus de lliurament de compres a domicili.

Del mercat al cel amb el Pare Manel

Altres organitzacions com la Perifèrica 9B, l’àrea de producció de la Fundació Pare Manel, ja fa temps que treballa en el repartiment a domicili i ara amb la pandèmia ha ampliat el seu negoci. “Nosaltres treballem en el repartiment a domicili dels productes del Mercat de Montserrat des de l’octubre de l’any 2018. Durant el primer mes de la pandèmia vam aturar el servei per precaució, però quan vam tenir tots els protocols per poder treballar amb seguretat ja vam reprendre el servei”, explica el Ricard Álvarez, educador de l’Àrea de Formació i Inserció Sociolaboral de la fundació.

Una camioneta de la Perifèrica 9B al mercat de Montserrat / Fundació Pare Manel
Una camioneta de la Perifèrica 9B al mercat de Montserrat / Fundació Pare Manel

Aquest servei va començar arran dels projecte europeu B-Mincome de la Unió Europea i Barcelona Activa però a poc a poc ha anat depenent menys de les subvencions. “Volem que el negoci se sostingui per si sol i que tots els nostres treballadors tinguin contractes amb condicions dignes i un sou equivalent al seu treball”, explica el Ricard Álvarez. Transporten les comandes en una petita camioneta.

El servei que ofereix la Perifèrica 9B té un cost de 2 euros si la persona va a comprar al mercat de Montserrat i després demana que li portin a casa seva o de 7 euros si fa la comanda a través de WhatsApp. El servei de Whatsapp consisteix a centralitzar en un sol missatge tota la compra del mercat. El client envia un missatge indicant les parades on vol comprar i el producte que vol de cada una d’elles i és la fundació qui centralitza les comandes. Pel moment, segons Álvarez, el servei que més funciona és la compra al mateix mercat, ja que el principal client és gent gran, vol veure el producte i no utilitza el WhatsApp per comprar.

La guardiola de Porta

La Xarxa de Suport Porta ha portat menjar a llars vulnerables del barri des de l’inici de la pandèmia. I ara, a més, s’ha empescat un sistema perquè aquests veïns i el comerç de Nou Barris es beneficiïn mútuament. “Des del mes d’abril hem posat una guardiola a cada un dels 20 comerços i parades del mercat que col·laboren al projecte, perquè tot aquell que vulgui ajudar pugui deixar-hi una donació”, explica l’Albert Villacampa, membre del col·lectiu. “Quan tenim els diners, convertim les monedes en xecs i quan els repartim a les persones beneficiàries poden bescanviar-los en aquell mateix comerç col·laborador que havia recaptat els donatius”, diu.

Es tracta sobretot de botigues d’alimentació. A més de dipositar diners, en alguns casos també es pot fer donatius en espècie: “Als comerços que tenen producte sec i en conserva també hi hem posat una caixa per deixar-hi menjar directament“, explica el portaveu de la Xarxa de Suport Porta. Durant el confinament, eren els mateixos membres de la xarxa els que portaven els aliments a les cases de les famílies.

Recollida d'aliments dels comerços de barri a Porta / Xarxa de suport de Porta
Recollida d’aliments dels comerços de barri a Porta / Xarxa de suport de Porta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa