Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona unifica en una sola targeta tots els ajuts socials
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona aglutinarà en una única targeta moneder els ajuts econòmics que atorguen els Serveis Socials municipals. L’objectiu és simplificar el procés burocràtic en la concessió de prestacions, d’una banda, i de l’altra, reduir l’estigmatització cap a les persones usuàries i potenciar-ne l’autonomia. La nova targeta, anomenada Barcelona Solidària, es podrà utilitzar per comprar productes que cobreixen necessitats bàsiques com són aliments, roba, calçat o material escolar, i en qualsevol establiment que tingui datàfon.

També es podran fer pagaments de matrícules docents, rebuts i altres tipus d’abonaments. La targeta, que es començarà a desplegar en les pròximes setmanes, gestionarà d’entrada uns 19 milions d’euros i preveu arribar a 16.000 famílies. La targeta simplifica en una de sola fins a tres tipus de documents que s’han fet servir fins ara, com són la targeta del Fons d’Infància, l’actual targeta d’alimentació i la B-MINCOME (un projecte pilot de suport municipal d’inclusió). D’aquesta manera, es vincularan en un únic punt tots els ajuts econòmics que es concedeixen a la mateixa unitat familiar, ja sigui des dels Serveis Socials municipals o bé des d’altres entitats d’atenció social.

Model més humanitzador

En la presentació de la nova targeta, aquest dimarts, la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, ha destacat que la iniciativa “ha de permetre transitar cap a un model més normalitzador i humanitzador i menys estigmatitzant” de l’ús dels Serveis Socials. En aquest sentit, la targeta no té cap marca que la pugui identificar amb Serveis Socials.

Les persones beneficiàries de la targeta seran en tots els casos usuàries en seguiment de Serveis Socials de Barcelona, amb un expedient obert i valoració social acreditativa, que igualment es comprometran a permetre les comprovacions que calgui per acreditar-ne el bon ús. La targeta no permetrà treure diners en efectiu, serà nominal i per tant només podrà ser utilitzada per la persona titular, i es podrà recarregar tantes vegades com faci falta. La gestió del nou instrument es farà mitjançant l’Oficina de Prestacions Socials i Econòmiques de l’Ajuntament.

El potencial de la targeta va més enllà i es podrà utilitzar per accedir a avantatges que realitzin entitats privades o establiments que, per compromís social amb les persones més vulnerables de l’entorn, vulguin oferir algun tipus de benefici a les persones usuàries. De moment s’hi han adherit una cinquantena de socis privats del projecte, entre parades de mercats municipals, sector salut o establiments diversos. La intenció és ampliar aquest nombre mitjançant la signatura de compromisos específics. Per la seva banda, l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) es compromet a donar a conèixer la xarxa d’establiments col·laboradors entre les persones usuàries de la targeta. La intenció també és potenciar el comerç de proximitat.

Reducció de la burocràcia

La targeta s’emmarca en l’objectiu d’agilitzar la gestió dels Serveis Socials, com l’Oficina de Prestacions Socials i Econòmiques, que es va posar en marxa el setembre del 2017. Aquest equipament d’atenció presencial ha atès en l’últim any unes 15.000 persones. L’oficia gestiona els ajuts d’urgència social per a famílies amb infants a càrrec de 0 a 16 anys. Durant el 2018, més de 14.000 infants van rebre ajudes -prop de 8.000 famílies- amb un total de 12,6 milions d’euros l’any.

També gestiona programes com el Respir Plus, per facilitar un temps de descans a famílies que cuiden persones grans; les targetes de transport bonificades o bé altres serveis com les consultes al voltant de la Renda Garantida de Ciutadania que atorga la Generalitat, la gestió dels serveis d’arranjament d’habitatges o neteges de xoc que es demanen des dels Centres de Serveis Socials o l’emissió dels comprovants per dur a terme un determinat servei funerari bonificat, entre d’altres. En la mateixa línia de potenciar l’autonomia de les persones usuàries de Serveis Socials, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el web ‘Les Meves Ajudes’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa