La UB renuncia a Can Jaumandreu, que passarà a mans de la UOC

L'antiga fàbrica del [email protected] va ser cedida el 2014, juntament amb Can Ricart

L’Ajuntament de Barcelona ha formalitzat aquest dimecres la renúncia de la Universitat de Barcelona (UB) a la cessió de l’antiga fàbrica de Can Jaumandreu, al cor del [email protected] del Poblenou. L’espai va ser cedit a la institució educativa el 2014, en el mateix conveni que Can Ricart, el gran complex fabril on s’ha encallat el projecte d’un Campus de les Arts. La comissió municipal d’Economia ha aprovat la marxa enrere de la UB i el regidor de Pressupostos, Jordi Martí Grau (BComú), ha avançat que ara l’immoble es cedirà a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Fa cinc anys la UB va anunciar que destinaria l’espai a oficines de suport del futur campus d’Humanitats i Ciències Socials que volia obrir a Can Ricart, un projecte fallit que després va succeir el Campus de les Arts. “La UB ens diu que no ho necessita i ja té prou feina per aixecar el Campus de les Arts a Can Ricart”, ha dit Martí, en resposta a les peticions de l’oposició d’ajudar aquest projecte encallat. “Hem de col·laborar totes les institucions perquè Can Ricart sigui una realitat el més aviat possible”, ha concedit, donant a entendre que el govern municipal no retira per ara el seu suport al projecte.

La meitat de Can Jaumandreu l’ocupa ara Barcelona Activa, que hi té un centre especialitzat en nova economia i cooperatives. La renúncia fa referència al dret a superfície de l’altra meitat. Martí ha argumentat la idoneïtat de la UOC perquè “té el seu campus del Poblenou a tocar” de Can Jaumandreu i va comprar un edifici de dependències municipal just al costat. “A més té tot el sentit que vagi consolidant la seva posició al [email protected], sent la universitat online per excel·lència del nostre país”, ha dit.

L’antiga fàbrica ocupa una illa de cases delimitada pels carrers de Perú, de Sant Joan de Malta, de Bolívia i la Rambla del Poblenou. La UOC va anunciar el 2018 que situava el seu centre neuràlgic al [email protected], amb la compra del dret de superfície durant 75 anys d’un edifici a la Generalitat i un altre a l’Ajuntament. Fa dos anys preveia posar en marxa els dos immobles el 2021 i aglutinar-hi personal i equips ara dispersos per la ciutat. Can Jaumandreu és una icona del Poblenou i encara conserva una imponent xemeneia de 35 metres d’altura, després de la remodelació integral de 2005.

Més informació

Nou comentari