La rehabilitació de Can Ricart per ubicar-hi un Campus de les Arts penja d’un fil. La Universitat de Barcelona (UB) ha quedat fora del repartiment dels fons FEDER europeus, que havien de desencallar el finançament de l’obra. El projecte que la UB havia presentat a la Secretaria d’Universitats i Recerca ha rebut una valoració unes centèsimes per sota de la nota de tall., que l’ha deixat sense l’ajuda europea.
“Hem presentat al·legacions i estem a l’espera”, explica al TOT Barcelona el vicerector Salvador Garcia. Van rebre la notícia al juliol i encara no tenen resposta a les seves queixes. Calia assolir 65 punts per optar als fons i Can Ricart va rebre una puntuació de 64 i mig, rememora. “Valoren poc l’apartat d’importància per a la societat, per exemple; i només comptabilitzen la recerca de Belles Arts de la UB en comptes de la que fan els 19 centres universitaris participants al futur campus”, lamenta Garcia. També sospita que “no es van mirar tot el projecte complet”, que van adjuntar en forma de link perquè és molt extens en pàgines.
La secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat defensa que “no ha denegat el fons a la UB”, sinó que el projecte ha quedat exclòs a causa de la baixa puntuació. La nota la decideixen “uns avaluadors anònims i experts, que puntuen el projecte d’acord al seu criteri i aplicant les bases de la convocatòria”. A més una Comissió de la convocatòria rep, revisa i accepta les notes. Pel que fa a les al·legacions de la UB, la secretaria assegura que “seran estudiades i avaluades”.
Un problema de calendaris
Els FEDER no són l’única aportació econòmica del projecte, però sí la primera i més important. Aportarien la meitat dels 14,2 milions que costa l’obra. L’altra meitat provindria del programa 1,5% Cultural de l’Estat espanyol, que un cop adjudica els diners obliga els beneficiaris a gastar-los de seguida.
Així doncs, el problema principal és el calendari: sense els fons europeus la UB no pot presentar-se a la convocatòria estatal. Si una revisió ràpida de les al·legacions no salva in extremis l’ajuda europea, el Campus s’aboca a un nou endarreriment d’almenys un any.
Clàusula de rescissió
I no el té, aquest any. La UB lidera la iniciativa i té cedit l’espai, però el solar i els edificis són de titularitat municipal. El conveni de cessió, firmat pel govern de Xavier Trias el 2013, inclou una clàusula de renovació en cas de retard. La lletra petita diu que el consistori pot recuperar la fàbrica si les obres del campus no estan en marxa el 20 de gener de 2020, un termini àmpliament sobrepassat. Veïns del Poblenou i l’exregidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner (BComú), van advocar públicament per recuperar l’espai, mentre que el PSC era més reticent.

El passat febrer els 7 partits del consistori van aprovar per unanimitat donar set mesos extra de temps a la UB perquè aclarís el finançament del futur centre d’ensenyaments artístics “abans de finals de setembre”. La votació va tenir lloc abans de l’esclat de la pandèmia, en previsió que la Generalitat resolgués de forma imminent els FEDER i així la UB arribés a temps per a la convocatòria estatal de l’1,5%. Però el termini de gràcia s’ha esgotat i el finançament està més en entredit que al febrer.
El govern passa la pilota a la UB
Portaveus municipals, preguntats pel TOT Barcelona sobre el futur de Can Ricart, deleguen la decisió en la pròpia UB i en el plenari municipal. “La UB ens ha demanat un temps per veure com pot fer front a les inversions, si això no prospera serà la mateixa UB qui farà retorn de l’edifici patrimonial”. Aquesta marxa enrere es plantejaria “en el marc de la comissió de seguiment” de l’Ajuntament sobre l’antiga fàbrica.
El següent pas seria sotmetre a votació al ple el retorn o no del recinte a mans municipals: “Serà el plenari, que va fer la cessió el 2013, qui en darrer terme podrà revocar la cessió”. Això sí, matisa el consistori, un cop “esgotades totes les vies de finançament”.
Un campus que resoldria un buit
El vicerector de la UB confirma que l’Ajuntament de moment no li ha posat presses: “N’hem parlat i ens han dit que no hi ha cap canvi ni novetat”, relata Garcia al TOT Barcelona. No perd l’esperança i referma la seva fe en el projecte, malgrat l’escàs suport polític i econòmic que ha rebut fins ara.
El Campus de les Arts té l’objectiu de resoldre l’exclusió de l’ensenyament superior artístic al Pla Bolonya espanyol. L’antiga fàbrica seria seu de màsters i programes de doctorat interdisciplinars: arts plàstiques, música, teatre, cinema, disseny gràfic, moda, restauració patrimonial… També comptaria amb un centre de formació de professorat i un petit observatori del sector.
Els 19 centres fa temps que s’han arremangat per dissenyar el futur campus compartit, sense esperar les obres de Can Ricart. Aquest octubre tenen previst celebrar un plenari per validar el projecte acadèmic, que desenvolupa com hauria de ser la recerca interdisciplinar en el camp de les arts.
El complex industrial té 6.800 m2 i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), però està buit des de 2005. El Campus de les Arts és el tercer projecte que intenta insuflar-li vida, després de la fallida Casa de les Llengües i un Parc de les Humanitats i les Ciències Socials. L’últim calendari anunciat preveia obres de 2020 a 2023 per rebre els primers estudiants el 2024, una previsió que difícilment es complirà donats els nous obstacles de finançament.