L’Ajuntament recordarà als turistes que els poden multar si compren al top manta

Collboni presenta la campanya 'La compra legal fa ciutat' en defensa del comerç amb llicència

Comprar al top manta és sancionable amb multes de fins a 500 euros. Aquest és l’advertiment que la campanya presentada aquest divendres pel primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Jaume Collboni: La compra legal fa ciutat

Tot i insistir que “l’objectiu no és posar multes” i que “no es mesurarà l’èxit de la campanya per la quantitat de multes posades”, Collboni ha assegura que “es recordarà” als barcelonins i sobretot als visitants que els articles 50 i 51 de l’ordenança de convivència vigent des del 2006 preveuen les sancions.

“Hem de deixar clar als visitants que a Barcelona no està permesa la venda ambulant il·legal, ni vendre ni comprar. El que volem és fer una política de dissuasió, convèncer els visitants que no han de comprar al top manta, que sàpiguen que hi ha multes”, ha subratllat el primer tinent d’alcaldia. Per trasmetre aquest missatge es distribuiran 100.000 díptics, hi haurà cartells al metro i a les parades d’autobús. A més a més, els comerços disposaran de postals d’agraïment per entregar als clients que comprin en un dels 60.000 establiments que hi ha a la ciutat. Els textos seran en català, castellà, anglès i francès.

Per a Collboni, aquesta és una mesura més de la seva ofensiva per reduir, i si pot ser eliminar, la venda ambulant sense llicència, que ha començat aquesta setmana amb el dispositiu policial per saturar el front matrítim i el centre durant el dia i evitar que s’hi instal·lin els manters. “Cap govern democràtic pot permetre la cronificació de l’incompliment de la norma”, ha argumentat. 

[r:1]

“Ho farem amb mesura i seny, però amb determinació”, ha dit el tinent d’alcaldia, que ocupa la cartera d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, de la qual pengen les àrees econòmiques d’empresa i ocupació, promoció de la ciutat, promoció econòmica i turisme, i les regidories de Comerç, Mercats, Règim Intern i Hisenda –ocupada per Montserrat Ballarín– i la de Turisme i Indústries Creatives –encapçalada per Xavier Marcé.

També ha assegurat que, paral·lelament a les actuacions policials i la campanya La compra legal fa ciutat, l’Ajuntament “intensificarà els programes d’inserció laboral” per als venedors del top manta. “Vull remarcar la importància d’aquests programes per a col·lectius en risc. N’estic parlant amb el comissionat d’Economia Social, Álvaro Porro, perquè volen redoblar esforços, no només no deixarem de fer aquesta tasca sinó que s’intensificarà”, ha promès.

Els comerciants, incondicionals amb el PSC

La presentació d’avui ha sigut un desplegament del PSC per marcar perfil de govern de cara als comerciants de Barcelona, que sempre s’han queixat de la poca entesa i interlocució amb el primer executiu d’Ada Colau. Jaume Collboni està rendibilitzant els contactes dels dos anys i mig de picar pedra a l’oposició combinats amb l’any i mig que va ser al govern fins que les bases dels comuns el van fer fora pel 155. 

A la presentació també hi eren el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle; la regidora d’Hisenda, Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín; i el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé; i representants de diferents associacions del sector del comerç. En nom del sector, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha volgut intervenir al final de la presentació des de la filera de convidats de la sala. “Volem agrair l’esforç que s’està fent, ja que en l’últim mandat hem sigut bastant escèptics amb la política municipal”, ha dit. 

Quan s’ha acabat l’acte, Albert Batlle era l’home més buscat pels repressentants del comerç i la restauració que hi han assistit per agrair-li el dispositiu que ha posat en marxa aquesta setmana. A la tarda, però, hi ha una manifestació dels manters per queixar-se’n i per reclamar que es negociï amb ells unes àrees o unes franges horàries en què se’ls permeti vendre.

Collboni s’ha escapolit de la qüestió quan els periodistes li han preguntat si tenia intenció de rebre els manters. “Nosaltres estem disposats a parlar amb tothom, però sempre dins de la norma”, s’ha limitat a respondre. Més receptiva s’ha mostrat la tinent d’alcaldia Janet Sanz, dels comuns, que ha dit que el govern municipal es reunirà amb els representants dels venedors sense llicència.

Més informació

Nou comentari