La tornada ‘dissimulada’ dels manters a l’intercanviador de Renfe a la plaça Catalunya

La pressió policial al front marítim empeny els venedors a altres punts de la ciutat | Alguns s'asseuen a la zona d'on els van foragitar al febrer i obren un mica el farcell

Són les cinc de la tarda i fa tres dies i mig que el nou tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha impulsat un operatiu permanent contra el top manta al front marítim i al centre de Barcelona. Hi participen la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Portuària. I des d’aleshores el mercat de la manta està agitat. Els venedors s’han desplaçat: o cap a altres franges horàries o cap altres zones. I una d’aquestes àrees on intenten treure el cap és precisament un altre escenari polèmic d’on van ser foragitats al febrer, amb un altre macrodispositiu permanent: l’intercanviador de Renfe a la plaça Catalunya.

[r:1]

Per això els últims vespres, i aquest dijous a la tarda, es veuen venedors amb farcells als passadissos que porten a aquest espai i en un dels extrems. És una tornada tímida i dissimulada. I aprofita estones en què hi ha pocs vigilants. “Des de principi d’any no es posaven aquí dins, és el primer dia que els veig“, assegura la dependenta de la botiga de llaminadures que hi ha a la banda del gran vestíbul que hi ha a costat de la sortida al centre de la plaça Catalunya. I afegeix que els vigilants “deuen estar en la pausa per berenar”.

El cas és que a l’altre extrem de l’intercanviador hi ha dos vigilants: un, dins del vestíbul de Renfe i l’altre just a l’altra banda de les màquines validadores per accedir al metro. Des de la seva posició, de fet, difícilment poden veure el grup de joves venedors del top manta que estan escampats per terra a l’altra punta del gran espai, ja que entremig hi ha guinguetes d’informació i oficines que els tapen la visibilitat.

A l’altra banda no hi ha vigilants en aquest moment. I dos grups de venedors s’hi han instal·lat: un dins de l’intercanviador –la imatge que teniu sobre aquestes línies– i l’altre, un cop passades les màquines validadores de l’altre accés al metro, en un passadís on s’han posat en filera.

Manters al passadís que va de l'intercanviador de Renfe a la plaça Catalunya a les línies 3 i 1 del metro, l'1 d'agost del 2019 a la tarda / S.B.

Manters al passadís que va de l’intercanviador de Renfe a la plaça Catalunya a les línies 3 i 1 del metro, avui a la tarda / S.B.

Tots dos grups estan arrambats a la paret i a primer cop d’ull sembla que hi estiguin passar l’estona. Però en els dos punts n‘hi ha un que té el farcell obert –tot i que no del tot– i quan t’hi acostes de seguida t’ofereixen les seves mercaderies i et conviden a regatejar si opines que són massa cares: un cinturó o una bossa d’imitació de diverses marques, 20 euros, però de seguida l’ofereixen a 15 euros o diuen “digues tu el preu”.

A la sortida, just davant de l’antiga oficina de denúncies dels Mossos d’Esquadra –que avui s’ha confirmat que ningú reobrirà–, hi ha més manters, però en aquest cas només passen l’estona. A fora, ja a la superfície –una quinzena d’esglaons més amunt– hi ha una patrulla de la Guàrdia Urbana. 

Nou comentari