Els drons contra incendis, la nova eina del 5G per salvar vides

El projecte 5G Barcelona estrena una prova pilot per millorar la resposta davant els focs i altres situacions d'emergència

La lluita contra el foc compta des d’aquesta setmana amb un nou aliat: un dron contra incendis que utilitza la connexió 5G per assistir els bombers i els serveis d’emergència des de l’aire i ajudar-los a salvar vides. El projecte, desenvolupat per diverses empreses sota el paraigua de la iniciativa 5G Barcelona, s’ha presentat aquest dilluns al Mobile World Congress i se suma al prototip d’ambulància que permetrà millorar els diagnòstics de pacients mentre estan de camí a l’hospital.

La capacitat dels drons d’evaluar grans extensions de terreny amb rapidesa i fiabilitat els converteix en una eina perfecta per dur a terme tasques de reconeixement, vigilància i control d’incendis. I la tecnologia 5G garantirà que estiguin permanentment connectats amb els bombers sobre el terreny i als centres de control. Un dels grans avantatges de la xarxa 5G –més ràpida i estable que les seves predecessores– és que permet segmentar el trànsit de dades i pot reservar part de l’amplada de banda als serveis d’emergència, el que s’anomena una xarxa dedicada.

[r:1]

Sensors, geolocalització i seguretat

Els drons, que tenen una autonomia de més de 3 hores, estan equipats amb sensors (càmeres d’alta definició i càmeres tèrmiques) que poden capturar, processar i enviar vídeos amb imatges georreferenciades i que inclouran mapes d’escalfor, escales de temperatura i la posició dels efectius sobre el terreny. Amb tota aquesta informació disponible, que s’enviarà a través de la xarxa 5G, els equips d’emergència podran definir molt millors les actuacions sobre el terreny.

El sistema també permet fer un seguiment exhaustiu del perímetre del foc i augmentarà la seguretat dels bombers quan treballin en zones ja extingides. Les càmeres tèrmiques identifiquen els punts calents de l’incendi i ajuden els equips d’emergència a marcar les zones més conflictives o amb més possibilitats de revifar el foc. “És un clar exemple del potencial de la tecnologia 5G per millorar la qualitat de vida de la gent”, ha dit el director general de Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau.

Més informació

Nou comentari