Barcelona penja el cartell de ‘complet’ per a un MWC que toca sostre

El congrés, que té un impacte de 473 milions per Barcelona, és un esdeveniment marcat en vermell al calendari pel sector turístic

La setmana del Mobile World Congress és especialment llaminera pel sector turístic de Barcelona, que acostuma a penjar el cartell de ‘complet’ durant quatre dies. És un dels esdeveniments més importants de l’any per a molts restaurants, allotjaments turístics i, perquè negar-ho, clubs d’oci nocturn, que tenen marcat en vermell al calendari un congrés que deixa 473 milions d’euros i que converteix la ciutat en el centre mundial de la tecnologia.

Tot i ser un gran negoci, la sensació general és que el MWC ha tocat sostre, almenys pel que fa a les xifres d’assistència i d’impacte econòmic. GSMA, l’empresa organitzadora, reconeixia durant la presentació de l’edició 2019 que ara ja no miren tant la quantitat de persones que venen, sinó que busquen “a la crème de la crème”. En els tres últims anys la xifra de visitants s’ha mantingut estable al voltant de 107.000 persones, mentre que el volum de diners que el congrés deixa a Barcelona ha crescut un exigu 2,8%.

 

Un congrés immune al context

El Mobile World Congress té unes dinàmiques pròpies que el converteixen en un esdeveniment immune al context socioeconòmic de Barcelona. L’únic que necessita és que es pugui celebrar. L’any passat, després del referèndum de l’1-O, GSMA va estudiar molt seriosament emportar-se el congrés a una ciutat fora de l’Estat, però al per optar que quedar-se i, amb el 155 encara vigent, va tenir una edició molt profitosa.

“El MWC no és un bon indicador per saber com anirà l’any, sempre va bé”, explica al TOT Barcelona el president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara. “L’última edició va ser molt bona i la resta de l’any va ser horrible”, reconeix. L’ocupació dels apartaments “estarà en màxims”, entre el 90% i el 95%, segons les dades d’Apartur. “Les sensacions són molt bones, igual que l’any passat”.

[r:2]

L’única diferència respecte a edicions anteriors és que “l’estada mitjana s’ha anat escurçant perquè l’últim dia del congrés ha anat perdent importància”. Ara la reserva típic és de 3 o 4 nits, la majoria concentrades de diumenge a dimecres. El Gremi d’Hotels també apunta a una bona setmana, amb “plena ocupació els dies punta”, dilluns i dimarts, i cap al final “tot i baixar, també serà destacada” per l’època de l’any. L’organització del congrés ha bloquejat 27.000 habitacions i el ritme de reserves oficials “és l’esperat”, una situació similar a la de l’any passat.

Els restaurants i els clubs fan l’agost

Com que el Mobile World Congress no només és treballar i fer contactes, els restaurants, els clubs i les discoteques s’emportaran una bona part del pastís econòmic. El Gremi de Restauració calculava l’any passat que el MWC deixaria 30 milions d’euros al sector i restaurants com el Via Veneto, l’Àbac, l’Almanac o La Barra de Carles Abellan fa temps que tenen totes les taules reservades. Per aquest any no han volgut donar xifres, però les previsions del temps fan pensar en una bona setmana, ja que s’esperen dies assolellats durant el congrés.

Per la seva banda, la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), estima que els restaurants i les discoteques facturaran uns 118 milions d’euros, pràcticament el doble que l’any passat. La despesa mitjana dels directius, analistes i empresaris que venen a Barcelona pel MWC faran una despesa diària d’uns 275 euros només en menjar i oci, segons els seus càlculs.

El Prat també s’adapta al MWC

L’Aeroport de Barcelona-El Prat també es prepara per rebre les més de 100.000 persones que viatgen a la ciutat pel congrés. Les aerolínies s’han curat en salut i entre el 22 de febrer i el 3 març han programat més de 8.200 vols (més de 800 diaris). Per l’operativa concreta del MWC, les companyies han afegit 113 vols i ofereixen 22.000 seients addicionals respecte a qualsevol altra setmana. Altres aerolínies, en canvi, han optat per reforçar les rutes intercontinentals amb avions més grans.

Més informació

Nou comentari