Una ambulància amb 5G millorarà els diagnòstics en ruta del SEM

Catalunya presenta al MWC un projecte pilot per connectar els vehicles d’emergències amb els hospitals per accelerar la presa de decisions

Un atropellament a la Gran Via de Barcelona ha deixat un noi ferit. No sembla greu, però es queixa d’un mal a les costelles. Quan arriba l’ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) el primer que fan és estabilitzar el pacient i trucar un especialista per videoconferència, que detecta símptomes d’un pneumotòrax i dóna un parell d’instruccions abans que el vehicle es posi en marxa cap a l’hospital. La imatge, en alta definició, es rep gràcies a la tecnologia 5G, un dels protagonistes indiscutibles del Mobile World Congress.

Al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, el Govern de la Generalitat ha presentat el projecte d’ambulància connectada que és la punta de llança de l’Estratègia 5G de Catalunya. La prova pilot permet que el vehicle del SEM rebi assistència mèdica en remot des de qualsevol punt del país. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que el 5G permet una connexió a internet tan ràpida i estable que l’ambulància pot “enviar les constants vitals del pacient” a l’hospital en temps real per accelerar la presa de decisions i millorar els diagnòstics.

Una prova pilot al ralentí

Vergés ha assegurat que les proves pilot començaran tan bon punt s’acabi el MWC, però ha matisat que de moment només es podran fer en 4G, ja que el 5G no està prou desplegat pel territori. “La prova pilot servirà per saber quins casos són els més adients”, ha dit la consellera, que ha celebrat el salt qualitatiu que suposarà aquesta nova ambulància, que portarà incorporada una càmera d’alta definició al sostre del vehicle que donarà una visió panoràmica als metges que estiguin a l’hospital.

“L’especialista pot veure en tot moment què està passant i quan el pacient arriba a l’hospital ja hi haurà un informe mèdic provisional amb totes les dades recollides durant el trajecte”, ha afegit. Els vehicles del SEM que entrin a la prova pilot també disposaran de càmeres exteriors que permetran fer avaluacions ràpides dels entorns de l’ambulància durant les emergències més greus o en casos d’accidents amb múltiples víctimes.

Estratègia 5G de Catalunya

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha explicat que el Mobile World Congress és un dels “ambaixadors tecnològics” de Catalunya i una marca que “ens representa per tot el món”. Per això la Generalitat aprofitarà la jornada inaugural del MWC per presentar l’Estratègia 5G, una programa “fonamental” per un país ple de “revolucionaris digitals”. Entre altres iniciatives, el Govern ha impulsat un projecte conjunt amb la regió francesa d’Occitània per provar cotxes connectats i autònoms que conduiran per l’AP-7 i travessaran la frontera per garantir que el 5G és prou estable i fiable.

Més informació

Nou comentari