Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La hiperconnectivitat del 5G i els telèfons plegables protagonitzen el MWC 2019
  • CA

El Mobile World Congress obre les seves portes aquest dilluns amb un programa carregat de presentacions i ponències que, com és habitual en els últims anys, van molt més enllà dels telèfons intel·ligents. Aquesta edició girarà al voltant de la “hiperconnectivitat” del 5G i la Internet de les Coses (IoT), però també tindrà un especial interès en la intel·ligència artificial i el big data. Un cirurgià remot, un cotxe connectat i ambulàncies amb vídeo d’alta definició seran alguns dels projectes i proves pilot que veuran la llum a Barcelona, que per uns dies es convertirà en la capital mundial de la tecnologia. Els telèfons plegables seran l’altre gran protagonista del congrés.

El congrés, que preveu l’assistència de 107.000 persones, afronta la seva 14a edició amb més de 2.400 expositors i centenars de ponents, entre els quals destaquen les primeres espases d’empreses de sectors molt diferents com Facebook, Rakuten, Microsoft o Daimler, que arriben a Barcelona amb la intenció de desgranar els últims avanços per fer més fàcil d’una vida cada cop més dominada per la tecnologia. Amb el lema “Connectivitat Intel·ligent”, també serà el MWC amb més presència femenina, ja que el 30% dels conferenciants seran dones i l’organització espera arribar al mateix percentatge de visitants femenines.

Les possibilitats infinites del 5G

Avui en dia els telèfons i els ordinadors ja no són els únics aparells que necessiten internet. Rellotges, electrodomèstics, cotxes i cases estan en línia les 24 hores del dia i per donar resposta a aquesta demanda –que requereix una connexió més ràpida i més estable–, les companyies de telecomunicacions fa temps que treballen en el desplegament del 5G. És un nou tipus de connexió sense fils que està preparada per suportar els 21.000 milions de dispositius que estaran connectats a internet el 2020.

L'Hospital Clínic acollirà una prova pilot de cirurgià remot / MobileWorldCapital

L’Hospital Clínic acollirà una prova pilot de cirurgià remot / MobileWorldCapital

El cirurgià remot

Un dels exemples més il·lustratius de la necessitat de millorar l’estabilitat d’internet és el projecte Telestration, una prova pilot de cirurgià remot que permetrà connectar especialistes de tot el món i que té com a seu l’Hospital Clínic de Barcelona, que compta amb el bloc quirúrgic d’alta tecnologia més avançat del món. El principal avantatge d’aquest programa és que un cirurgià podrà guiar en temps real a un altre especialista sense haver d’estar físicament al quiròfan. Al MWC es durà a terme la primera operació remota, que serà retransmesa en directe.

El cotxe connectat

Un altre dels moments més esperats de l’edició d’enguany de Mobile Wolrd Congress és el cotxe connectat de Seat i Telefònica. Els carrers de l’Hospitalet seran escenari de diverses proves de conducció assistida via 5G. El projecte compta amb una tecnologia especial per fer que el cotxe es comuniqui de forma permanent amb el seu entorn –altres vehicles, semàfors, senyals de trànsit, vianants, ciclistes–. Perquè això sigui possible, cal reduir al mínim la latència de la connexió a internet. La demostració comptarà amb tres situacions diferents: la detecció d’un vianant a un pas de zebra, la detecció d’un ciclista en un gir a la dreta i la detecció d’un cotxe aturat a la carretera amb baixa visibilitat.

[r:1]

Una ambulància amb vídeo HD

La Generalitat també estarà al congrés per presentar l’Estratègia 5G de Catalunya i donar visibilitat al sector TIC català com a motor d’ocupació i creixement econòmic. Es farà una presentació d’una prova pilot en un entorn real: una ambulància del Sistema d’Emergència Mèdiques (SEM) connectada amb 5G que comptarà els últims avanços tecnològics per rebre suport mèdic en remot i en temps real des de qualsevol punt del territori. El vehicle també disposa d’un sistema de vídeo d’alta definició per poder compartir diagnòstics i intervencions amb els centres hospitalaris mentre duri el trasllat del pacient.

El nou Samsung Galaxy Fold, el primer telèfon plegable / Samsung

I també… telèfons mòbils plegables

Encara que Samsung s’ha avançat a la resta de marques i ha presentat el nou Galaxy S10 en un acte propi abans del congrés, el MWC tindrà com a protagonistes els telèfons mòbils plegables. L’empresa sud-coreana ja ha donat a conèixer el Galaxy Fold, un dispositiu que quan està tancat té una pantalla de 4,6 polzades, però que s’amplia fins a les 7,3 polzades quan es desplega. El gegant xinès Huawei sí que aprofitarà el Mobile per presentar un mòbil plegable i amb 5G, tot i que no serà el P30, que també tindrà un acte propi a finals de març. Sony, Nokia, LG i Xiaomi també portaran novetats, però de moment només hi ha rumors sobre més telèfons plegables, 5G, multicàmeres i pantalles ultrallargades.

Més notícies
El Mobile World Congress té un gran impacte econòmic pel sector turístic de Barcelona / GSMA
Barcelona penja el cartell de ‘complet’ per a un MWC que toca sostre
Notícia: Barcelona penja el cartell de ‘complet’ per a un MWC que toca sostre
Comparteix
El congrés, que té un impacte de 473 milions per Barcelona, és un esdeveniment marcat en vermell al calendari pel sector turístic
El MWC tindrà un impacte de 473 milions a Barcelona i s’alia amb el Sónar per al 2020
Notícia: El MWC tindrà un impacte de 473 milions a Barcelona i s’alia amb el Sónar per al 2020
Comparteix
El congrés de telefonia espera arribar als 110.000 visitants i anuncia una aliança amb el festival de música per a l’any que ve
GSMA va plantejar-se “moure el MWC fora d’Espanya” el 2018 pel Procés
Notícia: GSMA va plantejar-se “moure el MWC fora d’Espanya” el 2018 pel Procés
Comparteix
L’empresa organitzadora del congrés va preparar un pla de contingència, però va apostar per Barcelona i no té previst marxar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa