Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La bretxa salarial que pateixen les dones que treballen al metro és del 7%

La bretxa de gènere s’acarnissa contra les dones que treballen al metro de Barcelona. En concret, en un 7% del sou, segons les últimes dades de l’empresa que gestiona el servei, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). I el pitjor indicador és que aquesta diferència entre homes i dones encara s’ha eixamplat més d’un any per l’altre, de 2020 a 2021. Elles, de mitjana, cobren 41.041 euros l’any; ells, 44.281. Una diferència que, mes rere mes, suposa 270 euros més a la cartera. I tot fent la mateixa feina i amb un conveni que impedeix la discriminació salarial per raó de sexe.

Un dels motius que explica aquesta diferència és l’antiguitat de la plantilla. Normalment, al metro de Barcelona són els homes les que acumulen més anys d’experiència, mentre que les dones menys. Això fa que, al final de comptes, ells cobrin més, gràcies als plusos econòmics per raó d’antiguitat. Aquesta escletxa en el sou es repeteix en totes les categories laborals: al personal d’oficina, als comandaments, als conductors, operaris i especialistes del metro de Barcelona i als directius i responsables de l’empresa pública, Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA.

En aquesta equació cal sumar-hi un ingredient més: la jornada laboral. En aquest cas, 224 treballadores de metro han demanat menys càrrega laboral, mentre que en el cas dels homes ho han fet 114. Això suposa que elles han sol·licitat fins a dues vegades més que ells treballar menys, per motius diversos com pot ser la conciliació familiar, un aspecte que encara les dones carreguen en major mesura que els homes.

Al revés al bus

De totes maneres, la fotografia al servei públic bus de la capital catalana és completament inversa. Tot i que de forma menys acusada, les dones cobren un 3,7% més que els homes, de mitjana. Això no passa, per exemple, en el cas dels conductors, operaris i especialistes de l'empresa Transports de Barcelona, SA, integrada dins del paraigua de TMB. Aquí ells cobren més de 2.000 euros més cada any que elles. Comptant amb aquesta única excepció, segons les xifres d'aquesta empresa pública de Barcelona, les empleades del bus cobren 137 euros més al mes que els homes.

En xifres, les dones perceben un sou anual de 45.870 euros, de mitjana, mentre que els homes de 44.230. Aquesta bretxa salarial s'ha mantingut estable respecte de l'any 2020, ja que aleshores també se situava en un 3,7%, a favor d'elles. En el cas dels directius, la diferència encara és més acusada: 105.426 euros, en el cas del sexe femení respecte de 101.117, en el cas del masculí.

Quant a la reducció de jornada laboral al bus de Barcelona, fins a 100 homes ho han demanat aquest 2021, mentre que només han estat 39 les dones les que també ho han sol·licitat. Això, entre altres motius, explicaria per què elles cobren més que ells: perquè treballen més.

Més notícies
Infants amb mascareta als carrers de Barcelona durant la 6a onada de pandèmia per Covid-19 / Jordi Play

La mascareta no marxa del tot: llocs on l’hauràs de seguir portant

Notícia: La mascareta no marxa del tot: llocs on l’hauràs de seguir portant
Comparteix
Obligatòria en espais on sol haver-hi aglomeracions i on hi ha persones vulnerables davant la covid
Notícia: La mascareta no marxa del tot: llocs on l’hauràs de seguir portant - Mobile
Imatge del primer bus públic d'hidrogen d'Espanya, a Barcelona i operat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) / TMB

El primer bus públic d’hidrogen és a Barcelona

Notícia: El primer bus públic d’hidrogen és a Barcelona
Comparteix
TMB posa a disposició aquest dijous el primer vehicle d'aquestes característiques i zero emissions per al transport de passatgers
Notícia: El primer bus públic d’hidrogen és a Barcelona - Mobile
Imatge d'arxiu del metro de Barcelona / Jordi Play

MAPA | Aquestes són les 11 estacions de metro de Barcelona sense adaptar

Notícia: MAPA | Aquestes són les 11 estacions de metro de Barcelona sense adaptar
Comparteix
Les parades que has d'evitar si vas amb cotxet, en cadira de rodes o molt carregat
Notícia: MAPA | Aquestes són les 11 estacions de metro de Barcelona sense adaptar - Mobile
Obertura del túnel de les Glòries en direcció Llobregat el 3 d'abril de 2022 / Ajuntament de Barcelona

Malgrat les retencions, el túnel de Glòries és “positiu”, diu l’Ajuntament

Notícia: Malgrat les retencions, el túnel de Glòries és “positiu”, diu l’Ajuntament
Comparteix
Bonet defensa la mesura i demana a la Generalitat "polítiques de país" per millorar el transport públic
Notícia: Malgrat les retencions, el túnel de Glòries és “positiu”, diu l’Ajuntament - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a abril 07, 2022 | 21:09
    fat boy abril 07, 2022 | 21:09
    Si les dones fan la mateixa feina cobrant menys, perque contracten homes?-

Nou comentari

Comparteix