Tot i les cues que s’han format al túnel de les Glòries d’entrada a la ciutat, l’Ajuntament parla “d’impacte positiu” que no es pot “menystenir”. En concret, perquè s’ha complert amb un “compromís amb els veïns”, com és soterrar l’entrada i sortida de cotxes a Barcelona, així com crear un “gran parc urbà”. Aquestes han estat les paraules de Laia Bonet, tercera tinenta d’alcalde i regidora de l’Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, durant la comissió no permanent d’estudi sobre el model urbà de la ciutat d’aquest dimarts.
Per acabar amb les retencions circulatòries, que afecten els vehicles privats, ja que el transport públic fins i tot circula amb més fluïdesa que abans, segons el relat de passatgers i conductors, calen “polítiques de país”, segons Bonet, que ha interpel·lat a la Generalitat perquè millori el servei de transport públic a tota Catalunya per, de retruc, afavorir una mobilitat més fluida i sostenible a Barcelona. “Amb aquestes transformacions hem d’anar plegats tots de la mà”, ha demanat.
L’estrena del túnel de les Glòries en sentit Llobregat en dies laborables -va entrar en funcionament aquest diumenge- ha generat cues, com ja va advertir l’Ajuntament. Les retencions han afectat de ple tots aquells vehicles que entren a Barcelona per la Gran Via (C-31) des del Maresme. De totes maneres, l’Ajuntament promet que durant la tarda de dimarts no s’ha produït cap col·lapse circulatori.
El RACC qüestiona la mesura
El RACC, lobby de mobilitat a Barcelona, considera que hi ha molt marge de millora d’aquesta infraestructura. De fet, l’Ajuntament defensa que l’objectiu del túnel és precisament que els ciutadans deixin el cotxe privat a casa i vinguin a Barcelona en bus per evitar congestions. En una entrevista al ‘bàsics’ el director de l’Àrea de Mobilitat del RACC, Cristian Bardají, ha assegurat que hi ha marge per fer “més eficient” el túnel a Barcelona per les Glòries. Un dels problemes que l’entitat detecta és que pel carril bus “hi passen pocs busos”. Bardají creu que cal analitzar per què la gent segueix utilitzant el cotxe per anar a Barcelona i apunta que si la demanda del transport públic encara està per sota dels nivells de prepandèmia deu ser perquè l’oferta “no serveix per a les seves necessitats”.
El líder d’ERC a la capital catalana, Ernest Maragall, ha sortit al pas de les crítiques furibundes de sectors com el RACC o de la mateixa oposició i ha defensat l’executiu municipal de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni: “Les retencions no les provoca el túnel, és que estem entrant a una ciutat”, ha dit.