Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El primer bus públic d’hidrogen és a Barcelona

Barcelona fa història en disposar a partir d’aquest dijous del primer bus públic que funciona amb hidrogen per al transport de passatgers de tota Espanya. Es tracta d’un vehicle zero emissions, que ha produït Caetano i que carrega la nova planta d’hidrogen verd d’Iberdrola.

Començarà a operar a la línia X1, el servei semidirecte XPRESBus que connecta el centre de la ciutat amb els nodes intermodals de Francesc Macià i Glòries. L’innovador vehicle és el primer dels vuit autobusos de pila d’hidrogen d’última generació. Es tracta de la primera vegada que es genera a Espanya aquest tipus de vector energètic renovable per a ús comercial i amb capacitat per a flotes, per la qual cosa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Iberdrola es converteixen així en “pioneres en la descarbonització de la mobilitat urbana pesant”, segons destaca l’empresa pública del bus i metro de la capital catalana.

És “un pas important en la lluita contra el canvi climàtic que estem fent des de Barcelona i des de TMB”, ha destacat la presidenta de TMB, Laia Bonet, que ha recordat que “estem transitant cap a una flota de vehicles sostenibles” tal com marca el Pla Estratègic 2025 de TMB, que contempla la incorporació de 508 autobusos d’energies netes, dels quals 233 seran elèctrics i 46 d’hidrogen.

Laia Bonet, presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), durant una roda de premsa / TMB
Laia Bonet, presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), durant una roda de premsa / TMB

Iberdrola celebra l’impuls decidit de TMB per descarbonitzar el transport urbà amb la incorporació d’autobusos elèctrics de bateries i ara d’hidrogen, i amb qui compartim la seva visió de progrés cap a un món electrificat renovable”, ha dit el director Global d’Hidrogen Verd d’Iberdrola, Millán García-Tola. A més, García-Tola ha assegurat que “TMB tindrà sempre a Iberdrola un aliat disposat a materialitzar iniciatives com aquesta primera hidrogenera verda comercial del país, que subministrarà hidrogen a la flota d’autobusos durant els propers deu anys”.
El vehicle lliurat per Caetano, del model H2 City Gold LHD, va arribar el passat mes de gener i ha estat en un període de proves sense passatgers que finalitza ara. Aquest autobús, que emet únicament vapor d’aigua, s’abastirà d’hidrogen verd (uns 20 quilos diaris) a la planta de proveïment situada al polígon industrial de la Zona Franca, a prop de la cotxera on tindrà la base, impulsada per TMB i propietat d’Iberdrola, que compta amb una subvenció del programa Connecting Europe Facilities for Transport de l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA).

La posada en marxa de la hidrogenera de la Zona Franca, que s’ha executat en un temps de menys d’un any, permetrà la creació d’un hub d’hidrogen verd en una de les àrees industrials més importants del país. A més, la instal·lació permetrà abastir altres flotes i indústries que adoptin aquest vector com a solució energètica i es pretén generar un efecte tractor sobre tot allò que envolta aquesta tecnologia, en línia amb els principis de l’Estratègia Europea de l’Hidrogen i el Full de Ruta de l’Hidrogen del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

L’hidrogen, l’element més abundant

L’hidrogen, l’element més abundant en l’univers, és un vector energètic de gran versatilitat que està cridat a tenir un paper preponderant en el transport, emmagatzematge i conversió instantània en una energia útil, de formes d’energia diverses. La utilització de l’hidrogen per al transport està avançant gràcies al desenvolupament tecnològic lligat a les piles de combustible.
A la pila de combustible es desenvolupa un procés anomenat electròlisi inversa, mitjançant el qual l’hidrogen reacciona amb l’oxigen. L’hidrogen prové d’un o diversos dipòsits del vehicle, mentre que l’oxigen es capta de l’aire ambiental. L’únic derivat d’aquesta reacció és l’energia elèctrica generada, calor i aigua, que s’expulsa en forma de vapor pel tub d’escapament.

Més notícies
El dia 9 arrenquen les obres en un tram de l'L-5

Tall de l’L5 del metro entre Vilapicina i Diagonal per obres

Notícia: Tall de l’L5 del metro entre Vilapicina i Diagonal per obres
Comparteix
Els talls seran entre el 9 i el 18 d'abril coincidint amb la Setmana Santa
Bus i tramvia a la Diagonal / Arxiu

Qui gestiona el metro, el bus i el tramvia a les capitals europees

Notícia: Qui gestiona el metro, el bus i el tramvia a les capitals europees
Comparteix
Un informe de TMB compara la internalització o externalització dels diferents serveis
Metro de Barcelona / TMB

El metro i bus de Barcelona perden el 13% i el 16% de trajectes prepandèmia

Notícia: El metro i bus de Barcelona perden el 13% i el 16% de trajectes prepandèmia
Comparteix
El març ha tancat amb 32,5 milions de trajectes en transport subterrani i 15,7 al servei d'autobusos públic
Imatge d'arxiu del metro / Jordi Play

Com aconseguir un justificant si fas tard per culpa del metro

Notícia: Com aconseguir un justificant si fas tard per culpa del metro
Comparteix
TMB ofereix un document oficial quan es produeixen aturades del servei de més de 5 minuts

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jaume Raspall a abril 07, 2022 | 20:51
    Jaume Raspall abril 07, 2022 | 20:51
    Això no és cert. I TMB ho sap. Fa més de 10 anys ja va haber un bus d'hidrògen ... i va acabar a las Catacumbas de TMB. Encara és allà podrint-se

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa