Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona desterra les macrocuines i veta nous súpers fantasma

L’Ajuntament de Barcelona anuncia una regulació molt contundent contra els nous negocis basats en el repartiment a domicili, que han proliferat a la ciutat durant la pandèmia. Des d’aquest divendres, els supermercats fantasma queden prohibits, les dark kitchens només podran obrir a comptagotes en polígons i en general oferir menjar a domicili requerirà llicència.

El març de 2021 el consistori ja va suspendre les llicències per a macrocuines durant tot un any, arran de dos polèmics casos a les Corts i Sant Martí. A punt d’esgotar-se el termini, el govern municipal de Bcomú i PSC ha pactat amb ERC un pla d’usos que entra ja en vigor però necessitarà almenys dos anys per desplegar-se completament a la ciutat.

Supermercats fantasma

El punt més clar és el veto total a nous supermercats fantasma o dark stores. Empreses com Glovo, Getir o Gorillas han obert locals amb llicència de magatzem on guarden els productes habituals d’un supermercat i serveixen comandes a domicili en pocs minuts. Els que ja estan operatius perviuran, perquè l’Ajuntament no pot fer-los tancar. Però ja no n’hi podrà haver més, pel que aquestes firmes no podran expandir el seu negoci, basat en marges de benefici petits però un gran volum d’usuaris.

Macrocuines fantasma

És més complicat en el cas d’una macrocuina fantasma o dark kitchen. Tindran tractament d’indústria aquells locals que agrupen cuines d’un sol operador o més d’un, destinades únicament a delivery i sense venda directa ni consum in situ. Actualment no n’hi ha cap i els dos de les Corts i Sant Martí ja no arribaran a obrir. 

D’aquests negocis només n’hi podrà haver als polígons industrials de la Zona Franca i del Bon Pastor – Besòs, però a una distància mínima entre ells de 400 metres i en carrers de més de 25 metres. Tampoc podran ser continus a habitatges, ni de Barcelona ni dels municipis adjacents d’Hospitalet i Sant Adrià. Això, admet el consistori, dona marge perquè n’hi hagi “poques” i “ben lluny” –en distància i temps– de la majoria de consumidors.

Menjar a domicili

El canvi que afectarà més quantitat d’empreses és la nova llicència complementària per a bars i restaurants que complementen la seva activitat estàndard amb comandes a domicili. A més d’abonar una taxa, encara no quantificada, els que facin més de 150 m2 i/o estiguin situats en vies pacificades de menys de 7 metres d’ample hauran d’habilitar un espai al seu interior per al descans dels repartidors d’almenys 3 m2 per cada 100 m2 de superfície.

Allà es podran resguardar de fred, calor i pluja, asseure’s, anar al bany i aparcar bicicletes o patinets. No podran entrar-hi motos, que és incompatible amb les exigències higièniques d’una cuina. De retruc, s’aplicarà aquesta llicència als supermercats fantasma existents per poder mantenir l’enviament a domicili, el que els obligarà a crear els reservats per a repartidors.

Plats preparats i equipatge

Dos tipus més de negoci quedaran restringits. Els nous locals de plats per emportar, amb o sense obrador, no podran concentrar-se com passa ara en algunes àrees turístiques i d’oficines: hauran d’estar separats per almenys 100 metres lineals. Si són més grans de 100 m2 no podran obrir en carrers estrets i en cap cas podran superar els 300 m2. D’altra banda, queden vetats nous locals de taquilles per a equipatge i similar, a qualsevol ubicació. 

Calendari i objectius

L’entrada en vigor obre un llarg camí burocràtic. Primer la mesura s’obre a exposició pública per rebre al·legacions i l’Ajuntament es dona un any com a màxim per portar el pla d’usos a aprovació definitiva. Quan això passi, la llicència concedirà una moratòria de 2 anys als restauradors per adaptar els seus locals si els fa falta reservar espai pels repartidors. A més, el pla haurà d’anar seguit d’una ordenança que concreti epígrafs per identificar tots els nous models de negoci.

La tinenta d’urbanisme Janet Sanz (BComú) ha defensat la mesura com una forma de protegir el comerç de barri i evitar “el fort impacte” als veïns per factors com soroll, olors, façanes cegues, vibracions, risc d’incendis i saturació de les voreres. “Cal posar ordre perquè el delivery de bars i restaurants, que avui ens sembla molt normal, en realitat no està recollit a les ordenances”, ha dit en roda de premsa. 

La regidora de comerç, Montserrat Ballarín (PSC) ha al·legat que el consistori “no es pot tapar els ulls davant d’aquests nous negocis fantasma”, que no compleixen les mateixes restriccions que les botigues tradicionals, com la limitació horària per vendre alcohol o la contractació dels repartidors. “El comerç de barri necessitem que existeixi i Barcelona no pot permetre’s barra lliure”, diu.

ERC també ha participat a la roda de premsa, com a soci extern de la mesura. “Barcelona no és una dark city, és una ciutat viva a la que li agrada gaudir de l’espai públic”, ha proclamat el regidor Jordi Coronas, que ha confiat que l’aprovació definitiva arribi abans “perquè després d’aquesta amenaça en vindrà una altra”. “Així com amb l’ampliació de terrasses i els horaris comercials hem sigut molt crítics, avui sí que defensem el comerç i la restauració de debò”, ha comparat. 

Tots tres han confiat que la Generalitat de Catalunya desenvoluparà una regulació bessona, que donaria més solidesa jurídica a la mesura barcelonina. Segons ha publicat Expansión, el conseller Roger Torrent està elaborant una memòria que es publicarà la setmana vinent a mode de base per a una legislació catalana.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'un supermercat fantasma / Wikimedia

Treball admet la dificultat d’inspeccionar els supermercats fantasma

Notícia: Treball admet la dificultat d’inspeccionar els supermercats fantasma
Comparteix
El conseller diu que cal la coordinació amb la policia i anuncia que els sindicats col·laboraran amb el departament aportant informació
Veïns de Sant Martí protestant contra la instal·lació d'una cuina fantasma, en una imatge d'arxiu / DC

Colau es compromet a regular les cuines fantasma abans de dos mesos

Notícia: Colau es compromet a regular les cuines fantasma abans de dos mesos
Comparteix
Garanteix que el reglament que marqui les condicions per obrir nous negocis s'implantarà abans del 28 de març, quan finalitza la suspensió de llicències
Una treballadora a la cuina fantasma de Not So Dark, quan es va iniciar el projecte / Blanca Blay (ACN)

L’Ajuntament compra un solar on es volia fer una cuina fantasma

Notícia: L’Ajuntament compra un solar on es volia fer una cuina fantasma
Comparteix
L'espai té 562 metres quadrats i està a tocar del Mercat de Sant Martí
Una treballadora a la cuina fantasma de Not So Dark, quan es va iniciar el projecte / Blanca Blay (ACN)

Embolic i tancament de l’última gran cuina fantasma engegada a Barcelona

Notícia: Embolic i tancament de l’última gran cuina fantasma engegada a Barcelona
Comparteix
Després de quatre mesos en funcionament, l’empresa Not So Dark atura una activitat que l'Ajuntament anuncia que no tenia permesa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa