Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament atura les macrocuines fantasma i en suspèn llicències durant un any
  • CA

Després d’un mes de protestes veïnals i posicionaments polítics incerts, l’Ajuntament de Barcelona ja ha trobat la fórmula per afrontar el maldecap de l’arribada dels projectes de macrocuines fantasma: suspendre les llicències per a tota activitat d’aquesta mena durant un any i, de pas, aturar les dues iniciatives en marxa a la ciutat. Així ho han anunciat el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, i la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Insfraestructues i Mobilitat, Janet Sanz, després que ahir es tirés endavant la mesura en Comissió de Govern.

Sanz ha explicat que la suspensió de llicències tindrà una vigència d’un any i afectarà tant a “cuines industrials” com a espais “de plats preparats amb obrador”. No se’n permetrà ni la instal·lació ni l’ampliació d’espais d’aquesta tipologia. Així mateix, en aquests dotze mesos, els plans municipals són desenvolupar “una regulació” que aclareixi “quantes cuines es poden acollir en un mateix espai” o si s’han de traslladar aquestes propostes “fora de la trama urbana”, ha avançat la segona tinent d’alcaldia. De fet, una de les claus de la suspensió anunciada és que, a la pràctica, s’aplica a tota la ciutat a excepció de les zones industrials de la Verneda i la Zona Franca o “als entorns on ja hi ha una regulació específica per a aquestes activitats”.

Amb aquest recurs, s’aprofita el fet que els macroprojectes en marxa a les Corts i la Verneda encara no havien emès el comunicat amb la llicència d’activitat per incloure’ls a l’aturada general. En aquest sentit, Janet Sanz ha explicat la curiosa situació que es trobarà l’empresa que pretenia convertir aquells espais en motors del menjar a domicili a Barcelona. D’una banda, la proposta encabuda a tocar del Camp Nou seguirà amb les obres aturades, ja que això es va fer prèviament i ara ha quedat refermat amb la mesura municipal. I d’altra banda, a Sant Martí es podrà seguir endavant amb les obres, ja que compleixen tota la normativa de l’Ajuntament fins al moment, però no podran iniciar-hi cap activitat quan finalitzin. Almenys aquesta serà la situació fins al març de 2022.

Precisament ahir, veïns del barri de la Verneda afectats per un dels projectes de macrocuines fantasma van redoblar la pressió sobre l’administració. D’una banda, més d’un centenar de persones va tallar la Gran Via durant un quart d’hora. I d’altra banda, van advertir que executarien noves accions mentre l’Ajuntament no els garanteixi que se suspèn el projecte de clavar 19 cuines en un interior d’illa. Així, les novetats complirien el seu objectiu.

El Gremi de Restauració de Barcelona ha reaccionat a l’anunci municipal valorant-lo positivament i ha defensat que la irrupció d’un model de negoci com aquest requereix “una reflexió serena pel que fa als criteris d’implantació en trama urbana, especialment en una ciutat tan densa com Barcelona”. En aquest sentit, el gremi ha destacat la seva voluntat d’implicar-se “activament” en el procés de confecció de la nova regulació. Sobre el fenomen i les possibles aplicacions d’algunes cuines de menjar a domicili, el president de l’entitat hostalera, Roger Pallarols, ha apuntat que “les cuines secundàries o annexes poden arribar a ser útils quan serveixen per enfortir establiments tradicionals amb servei de sala, però, fins i tot en aquestes circumstàncies, hem de determinar-ne la superfície màxima i els requisits d’implantació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa