Angoixa veïnal per un projecte de macrocuina fantasma en un interior d’illa

Una gran empresa preveu construir diverses ‘dark kitchens’ entre el Mercat de Sant Martí i uns blocs de pisos

Un nou fenomen amoïna veïns a Barcelona. Es tracta del naixement de grans projectes de cuines fantasma —o dark kitchens— aplegades en un mateix espai per funcionar com una locomotora de comandes de menjar a domicili. Aquesta nova realitat va explotar recentment a Madrid i tot feia indicar que a la capital catalana passaria el mateix de manera imminent. Ara, però, ja és un fet. Fa poques setmanes, veïns de la Maternitat i Sant Ramon van denunciar un primer intent de negoci d’aquesta mena a tocar del Camp Nou. Actualment, segons ha pogut saber el TOT Barcelona, hi ha almenys un segon projecte similar en marxa. El pla consisteix a ubicar diverses cuines en bateria en un espai situat entre el Mercat de Sant Martí i uns blocs de pisos amb més d’un centenar de veïns.

“A mi em va venir l’amo i em va dir que disculpés si durant les obres feia pols i soroll. I que el pla era posar-hi vint cuines“, explica el gerent del bar Lozano, l’establiment enganxat paret amb paret al punt on s’ubicaria el nou negoci. Fonts coneixedores del projecte, però, assenyalen que encara no s’ha decidit el nombre exacte de cuines que s’hi podrien encabir i apunten que la intenció dels empresaris seria poder-n’hi col·locar fins a una trentena. Tanmateix, remarquen que això encara no s’ha decidit i que el nombre final podria anar a la baixa.

Sigui com sigui, el rusc de cuines que es planteja construir-hi marcarà un abans i un després a la zona. Fins ara, el que havia fet un boom era el negoci de les dark kitchen en sí mateixes. Són locals que treballen exclusivament per produir menjar i fer-lo arribar a domicili, sense formar part d’un restaurant que atén clients presencialment. Aquest model de negoci s’havia disparat a Barcelona arran de la pandèmia, alhora que creixien exponencialment les comandes de menjar a casa. El fet, però, és que la majoria de cuines d’aquest tipus eren locals individuals, com els de qualsevol bar. Així, la gran diferència amb el que es planeja ara en aquest racó de la Verneda i la Pau és la dimensió de la proposta. No es planeja un recinte humil, de la mida tradicional d’un local de restauració, sinó tot el contrari: una macrocuina amb diversos negocis en ple interior d’illa que es convertirà en un formiguer de riders de Glovo, Deliveroo i Uber Eats.

“Això suposa que es multiplicarà tot. Fums, olors, sorolls. I també els repartidors que vindran a buscar les comandes de manera constant”, adverteix el president de l’Associació de Veïns de la Palmera Centre, Salvador Mañosas. També planteja incògnites. “Quina mena d’horari farà aquesta gent? Estaran fins a la matinada produint com una fàbrica? Caldran contenidors nous per abocar els residus que es generin? On es posaran?”. Tot plegat encara no se sap. L’empresa responsable del projecte no ho aclareix. I mentrestant, l’Ajuntament matisa que encara és aviat per debatre aquestes possibles implicacions, ja que encara estan en la fase d’obres i la companyia no ha demanat la llicència d’activitat.

Desenes de finestres i balcons que donen a la zona on es vol ubicar una macrocuina fantasma, a tocar del Mercat de Sant Martí / D.C.
Desenes de finestres i balcons que donen a la zona on es vol ubicar una macrocuina fantasma, a tocar del Mercat de Sant Martí / D.C.

Més enllà del portaveu veïnal, els habitants dels edificis que tenen les finestres i els balcons enfocats al punt on es vol instal·lar la macrocuina fantasma estan desconcertats. Fa mesos que veuen obres en aquest espai encabit entre el carrer de Puigcerdà, la plaça de la Palmera, la Gran Via i el carrer Maresme, però no sabien del cert què s’hi faria. Tot just ara s’ha acabat el desamiantat de la coberta de l’antiga estructura i els pròxims dies s’acabarà de desmuntar la bastida que ho ha fet possible. “Ningú no ens havia explicat què s’hi feia! Jo això de tantes cuines al costat de casa no ho veig clar. Vaja, ho veig molt fosc. Què passarà amb el fums quan en ple estiu vulguem obrir finestres? I amb el soroll?”, es demana Marina Cladevesa, veïna d’un setè pis amb accés directe a l’espai en obres.

La Marina assegura que començarà a contactar altres veïns per veure què s’hi pot fer. També ho veuen així l’Eduarda o la Paqui, veïnes dels blocs de pisos afectats directament. “Jo això ho havia vist a la tele que passava a Madrid, però no sabia que ara ens ho trobaríem nosaltres“, diu una altra dona que comenta la jugada. Algunes, en canvi, fan un exercici d’optimisme. “El barri ha estat molt colpejat últimament. Si això que han de fer dona feina a veïns, o si aposta per productes de proximitat i fa comunitat, potser té un passi”, comenta la Iris Fernández des de la seva botiga.

De moment, la novetat del fenomen afavoreix la incertesa i el posicionament de l’empresa, que es manté en silenci, ho acaba d’arrodonir. Segons ha pogut saber aquest diari, la companyia impulsora d’aquest projecte és New Logistics & Industrials Services Esp SL. Tanmateix, tot i haver estat contactada pel TOT Barcelona, ha rebutjat fer cap mena de declaració sobre els seus plans, les implicacions dels establiments o el funcionament de la seva proposta.

Segons va publicar Eldiario.es, aquesta empresa està darrere de la marca Cooklane, que és la nom amb què es presenta una companyia especialitzada en “cuines comercials per optimitzar el repartiment a domicili”. Al seu web, ofereixen cuines de 18 metres quadrats que triguen dues setmanes a posar-se en marxa i que necessiten molt menys treballadors que un restaurant tradicional. Alhora, aquest mateix portal actua com una empresa subsidiària de Cloud Kitchens, la companyia internacional de Travis Kalanick, el fundador d’Uber, segons va comprovar El Confidencial.

Cooklane, a més, és també l’empresa que ha iniciat propostes similars a Madrid i que, aquí, planejava fer un projecte de macrocuina fantasma al districte de les Corts, tal com va avançar el programa Bàsics de betevé. Així, ja estaria vinculada a almenys dos grans propostes a la ciutat de Barcelona amb grans inversions de capital per buidar i transformar locals. En el cas de la proposta a tocar del Camp Nou, però, darrerament han patit un contratemps. L’Ajuntament els ha aturat les obres després que les reformes no s’adequessin a la llicència demanada.

La situació i els ritmes són diferents al voltant del Mercat de Sant Martí. Fonts del govern municipal detallen que la transformació de l’espai s’està fent “amb el corresponent comunicat d’obres en regla” i que “de moment el districte no pot fer res més”. Així, caldrà esperar per veure com es consolida el projecte definitiu. “Quan aquest empresari demani el permís d’activitat, haurà de complir amb els requisits legals per poder fer l’activitat” i el que preveu l’Ajuntament, llavors, és “inspeccionar i comprovar” l’espai “quan comenci a funcionar”.

Segons remarquen fonts que estan al corrent de l’operació, l’empresa aposta per reduir al màxim l’impacte dels fums i el soroll i adequar-ho a la normativa. Tanmateix, encara no està resolt com pensa absorbir el volum de repartidors que pot atraure a una zona amb gran freqüència de pas, entre el mercat i el comerç de barri. Els veïns, de moment, reclamen respostes abans no es posi en marxa la nova fàbrica de menjar a domicili. “El que necessitem són unes mínimes garanties. No volem trobar-nos el problema quan ja estigui a ple rendiment. Sabem com funciona això. Una vegada estiguin en marxa, retirar-los la llicència és molt més difícil“, comenta Mañosas. I remata: “Aquestes propostes tindrien més sentit en el polígon de Montsolís [entre la Verneda i Bon Pastor], i no entre balcons i finestres de veïns”.

Més informació

Nou comentari