Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Treball admet la dificultat d’inspeccionar els supermercats fantasma
  • CA

Fer una compra a través d’una app i rebre la comanda a casa en deu minuts? És el que ofereixen a Barcelona empreses amb diversos noms que operen amb un local que recorda l’estructura d’un supermercat, però amb repartidors a la porta preparats per sortir en vehicle a repartir.

A Barcelona el boom va començar al setembre, quan es van instal·lar sis d’aquests supermercats a la ciutat sota el nom de Getir, que s’han batejat com a supermercats fantasma o dark stores. Proliferen a la capital catalana –també a Madrid– i han arribat amb polèmica, tant per les queixes veïnals com per la situació laboral en què presumptament es troben els seus treballadors, no sempre amb contracte i amb la protecció que correspondria. Els sindicats han denunciat condicions de precarietat i estrès per l’obligació de preparar els paquets i entregar-los en un temps rècord. Segueixen l’estela dels restaurants només per emportar batejats com a dark kitchens o cuines fantasma, que també han crescut a la ciutat fins que l’ajuntament n’ha suspès les llicències.

Davant de l’auge d’aquests supermercats a Barcelona, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha donat explicacions al Parlament a preguntes de diferents grups parlamentaris sobre les actuacions previstes en el Pla de Treball de la Inspecció de Treball per al 2022 en el cas dels supermercats fantasma, i en concret, sobre les condicions laborals dels empleats. “S’ha de dir que aquestes actuacions tenen una dificultat afegida ja que necessiten de la coordinació i col·laboració de les forces de seguretat al tractar-se de llocs que no estan oberts al públic i, moltes vegades, sense cap informació exterior”, explica el conseller.

Getir, una de les empreses que opera supermercats fantasma a Barcelona

El Govern admet la dificultat de fer inspeccions, però explica que ha posat fil a l’agulla demanant als sindicats la seva col·laboració: “Recentment s’ha celebrat la reunió de la Comissió de la Inspecció de Treball del Consell de Relacions Laborals, en la qual s’ha informat als agents socials d’aquesta planificació, proposta que ha rebut el suport dels sindicats. A més, en aquesta reunió s’ha demanat la seva col·laboració perquè ens facilitin tota aquella informació que pugui ser d’interès per dur a terme les actuacions inspectores de la manera més eficaç possible”.

L’Ajuntament és qui concedeix i qui té la potestat de suspendre una concessió de llicències per aquests tipus de negoci, i de fet, des dels districtes on hi ha aquests supermercats s’han fet inspeccions sobre llicències, sonometria i salut pública.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa