Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Premi a un projecte de bulevard pacifista que Barcelona manté en un calaix
  • CA

Una proposta força desconeguda de bulevard pacifista per a Barcelona acaba de rebre un reconeixement internacional que contrasta amb la indiferència municipal cap a la iniciativa. Els seus promotors pensen que el dossier del projecte deu haver acabat arxivat en algun calaix de l’Ajuntament de Barcelona: el van presentar el 2014, a l’últim tram de l’època Trias. Asseguren que els anteriors gestors convergents li van dispensar bona acollida. Afegeixen, però, que no han sabut ben bé res més de què n’opina el consistori des que va arrencar l’època Colau, ja fa 7 anys.

El plantejament consisteix en desplegar el que els seus creadors anomenen un Passeig-Camí de la Pau. Tal com el descriuen, seria una mena de passeig de la fama estil Hollywood, però dedicat als premis Nobel de la Pau en comptes d’actors i estrelles pop. Recorreria més de 5 quilòmetres de façana marítima de Barcelona, des del Portal de la Pau fins al Fòrum. Seria prou distància com per homenatjar tots els Nobel del segle XX i les grans guerres d’una de les centúries més sagnants de la Història en un circuit que es podria cobrir en un parell d’hores. La pretensió, però, no s’atura aquí: els impulsors frisen per escampar també senyals de pacifistes premiats nord enllà del límit de la ciutat.

Igual que l’Ajuntament de Barcelona, les localitats veïnes de Sant Adrià i Badalona han obviat de moment una idea que, per ara, és un disseny sense cap compromís per arribar a fer-se realitat. En tot cas, no ha calgut la certesa que acabi materialitzant-se perquè una organització pacifista europea li hagi concedit una distinció.

Premi a Luxemburg

El grup que ha ideat el projecte, l’Associació Pau Barcelona 2025, va rebre aquest divendres un guardó a Luxemburg. La Schengen Peace Foundation -una entitat benèfica del petit país europeu- ha atorgat un dels premis de la pau de Luxemburg a l’hipotètic bulevard que arrencaria a Barcelona amb la intenció d’expandir-se resseguint la costa mediterrània, sense posar-se cap límit de llargària. El pla ha estat reconegut en la categoria que escull el millor projecte internacional de contribució pública a la pau.

El mapa de l'itinerari del Passeig Camí de la Pau / Cedida
El mapa de l’itinerari del Passeig-Camí de la Pau / Cedida

El jurat defineix el Passeig-Camí de la Pau com un projecte d’abast “internacional” i destaca que “utilitza l’espai públic amb la doble intenció d’oferir activitats lúdiques i cultural-educatives”. En cas de fer-se tangible, els responsables dels premis luxemburguesos creuen que es convertiria en “un espai de participació ciutadana i un referent mundial per la pau”.

Senyals i una aplicació per fer ruta

Però en què consistiria aquest itinerari pacifista? El seu autor i vicepresident de l’Associació Pau Barcelona 2025, l’urbanista Josep Cuéllar, exposa que prendria cos amb una sèrie de senyals col·locats “cada 80 o 90 metres” al llarg del passeig marítim de Barcelona.

Cada indicador identificaria un any i, amb ajuda d’una aplicació i un sistema de codis QR, divulgaria la biografia de qui hagués obtingut aleshores el Nobel de la pau. A més, difondria la història dels conflictes bèl·lics des de principis del segle XX des d’un prisma pacifista. En cas d’arrelar fora de Barcelona, els rètols estarien més distanciats entre un i un altre. “En un quilòmetre o quilòmetre i mig”, calcula Cuéllar. Una nova fita s’instal·laria cada 21 de setembre, Dia internacional de la pau.

“Tot neix d’una proposta per dinamitzar el front litoral, culturitzar l’espai públic i recuperar el sentiment d’orgull de la ciutat. Creiem que podem posicionar Barcelona com a referent internacional de la pau”, addueix Cuéllar. El president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Josep Fèlix Bentz, és el màxim exponent de l’entitat que postula crear el Passeig-Camí de la Pau. “Podria tenir un retorn per a Barcelona amb un altre tipus de visitants”, ressalta.

Un museu i tres monuments

Els impulsors farceixen el sender de la pau encara amb més ingredients. Per una banda, voldrien que obrís un museu consagrat al personal de les missions de pau en algun punt del tram. Per l’altra, mostren els esbossos d’uns monuments que completarien el traçat.

La rambla de mar i, al fons, el Portal de la Pau / Vicente Zambrano
La rambla de mar i, al fons, el Portal de la Pau / Vicente Zambrano

Una de les escultures seria una porta entreoberta plantada al Portal de la Pau, l’entrada simbòlica al recorregut. També s’ha dibuixat una figura pròpia per a Sant Adrià –basada en el símbol de la pau– i una altra per a Badalona –sobre la indiferència–. A banda, els promotors anhelen que amb el Passeig-Camí de la Pau s’instauri una distinció amb què Barcelona reconegui activistes i cooperants i que els centres escolars participin en la tria.

Estimen que tot plegat costaria uns 2,2 milions d’euros, una quantitat que jutgen assequible, tot i que altres inversions molt menors malden per tirar endavant cada any al pressupost de Barcelona. Assumeixen que la idea es podria quedar només en un plànol, sense que mai arribi a encarnar-se: “En som conscients, però és viable, no requereix de gaire inversió pública i tindria retorn. Un fons d’inversió volia traslladar-lo per connectar les platges d’Ipanema i Copacabana [a Rio de Janeiro], però és un projecte mediterrani”, al·lega Cuéllar.

Els creadors afirmen que els ha resultat difícil establir contacte fins ara amb l’actual govern municipal de Barcelona. En tot cas, recalquen que volen defugir de tota crítica. “D’una forma o una altra, col·laborarem”, vaticina Cuéllar, que assenyala que el projecte és d’arrel ciutadana, originat amb la intenció de dotar de sentit el Fòrum. “La nostra actitud és oberta”, rebla Bentz.

Seu d’un fòrum per a la pau

Al guardó lliurat a Luxemburg se suma que la Schengen Peace Foundation ha escollit Barcelona per ser la seu del World Peace Forum a 2023. És la cita amb què la fundació organitza conferències al voltant de la resolució de conflictes amb acadèmics, activistes i dirigents polítics i religiosos. La capital ja va acollir el Congrés Mundial per la Pau l’octubre passat, convocat per l’International Peace Bureau i l’Institut Català Internacional per la Pau. 

Bentz sosté que el congrés serà “un aparador internacional per posicionar Barcelona en la defensa de la cultura de la pau”. Apunta que l’organització desitja muntar també a Barcelona una trobada mundial de joves per a la pau la setmana abans de l’esdeveniment.

El Fòrum i el seu port / L PHT Air Picture TAVISA
El Fòrum i el seu port / L PHT Air Picture TAVISA

Així, la capital catalana ha estat elegida per allotjar el World Peace Forum sense que hagi calgut que cap institució pública presentés candidatura. A falta de concretar, Pau Barcelona 2015 garanteix que les conferències es poden celebrar sense necessitat de suport de les administracions, si bé confia que s’hi sumaran.

En aquest sentit, indiquen que han mantingut contactes amb el Departament d’Acció Exterior i amb entitats socials. Asseguren que representants del PSC al govern municipal els han mostrat interès per reunir-se amb ells els pròxims dies.

Per altra banda, Bentz espera que l’esdeveniment pugui exercir de palanca a favor del Passeig-Camí de la Pau. “Pot ser potent per desencallar-lo”, vaticina. “Hem de tenir paciència, no serà un camí curt, però el premi de Luxemburg marcarà un abans i un després”, confia Cuéllar.

Més notícies
Durant l'estrena del Primavera Sound es van viure força aglomeracions / ACN
Denúncia contra tres regidors de Colau pel soroll dels concerts al Fòrum
Notícia: Denúncia contra tres regidors de Colau pel soroll dels concerts al Fòrum
Comparteix
Stop Concerts acusa Collboni, Martí i Escudé per contaminació acústica i demana la suspensió cautelar dels festivals
Captura de pantalla d'un vídeo de l'operatiu de la Policia Nacional a l'IES Pau Claris, de l'Eixample. / Cedit
Els policies del Pau Claris durant l’1-O fan l’orni davant el jutge
Notícia: Els policies del Pau Claris durant l’1-O fan l’orni davant el jutge
Comparteix
Onze policies asseguren que hi eren però no es reconeixen a les imatges
La cap de llista de la CUP per Barcelona, Mireia Vehí, en una imatge d'arxiu / ACN (Blanca Blay)
La CUP veu en el cas de l’infiltrat un exemple de la “guerra” bruta de l’Estat
Notícia: La CUP veu en el cas de l’infiltrat un exemple de la “guerra” bruta de l’Estat
Comparteix
La diputada Mireia Vehí denuncia que el govern espanyol creu tenir via lliure per "espiar, perseguir i jutjar" l'independentisme
Exposició Bromolis, fotografia pictorialista Joaquim Pla Janini
El Museu Marítim de Barcelona proposa dos viatges per viure el vincle amb la mar
Notícia: El Museu Marítim de Barcelona proposa dos viatges per viure el vincle amb la mar
Comparteix
Acull dues exposicions: ‘Jo, de petita, anava sempre al moll’ i ‘Bromolis, fotografia pictorialista Joaquim Pla Janini’

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa