Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Museu Marítim de Barcelona proposa dos viatges per viure el vincle amb la mar
  • CA

Barcelona és terra de mar. Geogràficament i sentimentalment. La ciutat i la seva gent no s’entendrien sense la mar. I aquest caràcter és el que explora la mostra Jo, de petita, anava sempre al moll, que es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona fins l’1 de setembre. Una exposició que, en el context de l’Any Internacional de la Pesca, reflexiona sobre la sostenibilitat i la pesca a partir de l’anàlisi del dia a dia a la Barceloneta, amb temàtiques com l’adaptació de les barques als canvis de normatives, la manca de relleu generacional de la professió o la pèrdua d’espais al barri per la pressió turística. 

Un futur per a la pesca

L’exposició analitza també com han de ser els oficis de pesca en una societat sostenible, alhora que es preserven els elements culturals i comunitaris d’identitat. Ara bé, en aquest viatge no hi trobareu pessimisme, sinó una visió de futur optimista a través del testimoni de dones d’aquest àmbit, que parlen del dol i la pèrdua de la pesca, però també de la necessitat de canvi i transformació de l’ofici. I aquí comença un altre viatge a altres punts de la Mediterrània per explorar com en altres zones s’està reinventant l’ofici de pescador. I finalment, una reflexió sobre el paper que tenim tots els ciutadans si volem un consum de peix sostenible.  

La fotografia pictòrica de Joaquim Pla Janini

El segon viatge que ens proposa el Museu Marítim ens remet al paisatge de mar. Bromolis, fotografia pictorialista Joaquim Pla Janini, que es podrà visitar fins el 9 d’octubre, exhibeix per primera vegada la col·lecció dels 34 bromolis transportats entre els anys 1927 i 1962 que pertanyen a la col·lecció del Museu Marítim de Barcelona. Es tracta de fotografies de gran bellesa amb paisatges i retrats de gent de mar. Totes elles representen temes costumistes que realcen les activitats tradicionals al mar. Se’l considera un dels màxims exponents de la fotografia pictorialista a Catalunya, i posa èmfasi en la singularitat de la tècnica fotogràfica emprada, el bromoli transportat.

Joaquim Pla Janinii al seu taller MMB

A més, l’exposició Bromolis disposa d’elements tàctils per a persones amb discapacitat visual, i es programaran visites comentades per a persones amb discapacitat visual, discapacitat auditiva i també per a persones amb problemes de salut mental.

Amb aquesta exposició, el Museu Marítim de Barcelona també dona a conèixer una part del seu extens fons de col·leccions. La col·lecció fotogràfica està formada per més de 500.000 artefactes fotogràfics, entre ells, l’obra de caire marítim d’autors singulars com Pau Audouard, Antoni Esplugas o Napoleón.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa