Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Festival de Pedralbes conquereix els jardins amb un lloguer ‘low cost’
  • CA

Després de 10 edicions, el Festival Jardins de Pedralbes paga aquest any per primer cop una taxa per ocupar part del parc monumental del districte de les Corts on s’hostatja entre maig i agost. En tres mesos encadena un de muntatge, quasi 7 setmanes de concerts i dues més de desmuntatge. Fins l’any passat, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van permetre als organitzadors que s’hi aposentessin de franc. Tot i que ara sí que se’ls gira una factura, el Consistori ha ofert un descompte generós a l’encarregada del cicle musical, Concert Studio.

D’acord a les ordenances fiscals, l’organització hauria de desembutxacar 3.790 euros per cada jornada d’estada als Jardins de Pedralbes, declarats Bé Cultural d’Interès Nacional, el major nivell reservat al patrimoni que mereix protecció. En realitat, però, només costeja 850 euros per cadascun dels 50 dies que dura l’esdeveniment i està exempta de pagament pels dies de construcció i retirada dels escenaris, admet el Consistori al TOT Barcelona.

No és el primer cop que l’Ajuntament brinda una tarifa plana impositiva a una activitat lucrativa a qui es concedeix l’honor de lluir-se en un aparador privilegiat de Barcelona. De la mateixa forma que el cicle estiuenc de música va gaudir del dret de no pagar per disposar de l’espai en tres convenis signats a 2013, 2018 i 2021, l’Ajuntament també va cedir els jardins de Pedralbes sense cost durant les festes de Nadal als productors de l’espectacle de llum Natura encesa.

Els imports que figuren a les ordenances fiscals per ocupar els jardins de Pedralbes i altres espais catalogats de primera categoria
Els imports que figuren a les ordenances fiscals per ocupar els jardins de Pedralbes i altres espais qualificats de primera categoria

Exempció fiscal

El xou Natura encesa va estendre pel parc un milió de llums led i cent quilòmetres de cablejat durant les celebracions nadalenques. Va acampar en un tram ampli del parc durant uns dos mesos, entre el 22 de novembre i finals de gener, incloent muntatge i desmuntatge. Tant el contracte de l’Ajuntament amb Natura encesa com els tres que el Consistori i la Generalitat van signar amb el Festival Jardins de Pedralbes eximien els organitzadors de contribuir a les finances municipals per assentar-s’hi. En tots els casos, els convenis adduïen que els esdeveniments repercutirien en benefici de la promoció cultural i econòmica de la capital

Durant aquest estiu, el pas al parc es pot restringir entre les 19.30 i la 01.30 hores per limitar-lo als assistents que han pagat una entrada pels concerts. Els preus dels tiquets varien segons l’artista: per posar dos exemples, les butaques per a l’actuació de Pablo Alborán d’aquest dimarts fluctuaven entre els 48 i 168 euros i les del recital de Yann Tiersen del 16 de juliol ho fan entre 18 i 58 euros. L’aforament màxim diari és de 2.400 espectadors.

Actuació en un dels escenaris de petit format del festival Jardins de Pedralbes / AR
Actuació en un dels escenaris de petit format del festival Jardins de Pedralbes / AR

En el cas de Natura encesa, els jardins tancaven a partir de les 18.00 hores. El passi per visitar el recorregut lumínic es movia entre els 9,50 i 15,50 euros.

El motius de la rebaixa

En les bases de l’edició d’enguany del festival de música, l’Ajuntament va plantejar una rebaixa encara més accentuada que la que s’ha acabat acceptant. El Consistori va fixar un abonament mínim diari de 789,58 euros per jornada d’activitat del cicle de concerts. Al final, la quota va créixer 60 euros en l’oferta presentada per Concert Studio, que va mostrar-se disconforme amb la decisió del Consistori de sotmetre el festival a pública concurrència aquest any. De fet, hi va al·legar en contra.

L’import finalment acordat no s’ajusta als que figuren a les disposicions municipals per a l’aprofitament temporal d’espais catalogats de primera categoria. El preu públic que l’Ajuntament marca a les ordenances fiscals per instal·lar-se als Jardins de Pedralbes és de 1.895 euros “per dia o fracció”, en cas d’abastar una superfície de 1.408,90 a 3.522,22 metres quadrats. Puja a 3.790 euros, també per jornada o part d’ella, si l’activitat cobreix encara més extensió.

El Consistori ha extret l’import que reclama per ocupació a Concert Studio en base a un càlcul proporcional, prenent el preu màxim inclós a les ordenances i ponderant-lo per cinc hores diàries d’activitat del festival. D’aquí la deducció que es concedeix.

El preu mínim fixat a les bases de l'Ajuntament per ocupar els jardins de Pedralbes durant el festival d'enguany
El preu mínim fixat a les bases de l’Ajuntament per ocupar els jardins de Pedralbes durant el festival d’enguany

A més, el govern local fa saber que l’empresa responsable de l’esdeveniment ha saldat 42.500 euros en total per la taxa. Aclareix que l’ingrés íntegre el percep la Generalitat, a qui el Consistori va cedir la titularitat del palau i dels jardins de Pedralbes a principis d’any.

Una associació de veïns, en contra

En canvi, l’Associació de Veïns de Zona Universitària troba que el càlcul és erroni. Sosté que, sent estricte, les hores que s’haurien de cobrar a Concert Studio no són cinc d’activitat sinó les sis en què es barra l’accés al parc públic.

Sigui d’una forma o d’una altra, el col·lectiu veïnal postula que no s’hauria de gravar l’empresa amb una part proporcional de la taxa sinó amb l’import sencer, tal com dicta la normativa municipal. Subratlla que la presència d’escenaris, graderies i serveis del festival priva de l’ús habitual del parc en temporada estival. Afegeix que, a més, l’entrada es va vetar tot el dia durant alguna jornada per tasques de muntatge.

La clàusula al conveni de 2021 entre la Generalitat, l'Ajuntament i Concert Studio que consagra la cessió gratuïta dels Jardins de Pedralbes per al festival
La clàusula al conveni de 2021 entre la Generalitat, l’Ajuntament i Concert Studio que consagra la cessió gratuïta dels Jardins de Pedralbes per al festival

L’Associació de Veïns de Zona Universitària ha defensat que s’imposi una tarifa de 3.790 euros als responsables de l’esdeveniment per cada dia dels tres mesos d’ocupació, no només pels 50 en què s’encabeix un ampli cartell d’actuacions. Per contra, l’Ajuntament replica que “els dies del muntatge no s’està ocupant el parc”. “S’està muntant i, per tant, la ciutadania pot passejar pel parc sense restriccions horàries”, oposa.

El col·lectiu veïnal ha calculat la suma que, al seu parer, s’hauria d’exigir als organitzadors per allotjar-se als jardins monumentals. Per a l’entitat, la càrrega impositiva hauria d’ascendir en total a 360.050 euros, comptant els 95 dies en què es cedeix espai públic al festival com a màxim.

Al·legacions desestimades

L’associació de veïns va incloure la petició de recalcular la taxa en les al·legacions que va presentar a les bases del concurs. L’Ajuntament va refusar totes les peticions de l’associació, igual que va desestimar les de Concert Studio i d’altres que es van interposar.

Sobre l’import per la cessió dels jardins, el Consistori va admetre a l’entitat que no quadra amb el que contempla l’ordenança fiscal d’ús privatiu del domini públic. En tot cas, va contestar al col·lectiu que el gravamen no és d’aplicació al festival per “no tractar-se en l’actualitat d’un bé de domini públic sinó d’un bé patrimonial”. El canvi de definició al·ludeix al traspàs de la propietat a la Generalitat el febrer passat, si bé l’espai continua obert a la ciutadania en les mateixes condicions que abans.

Actuació de Jorge Drexler a l'escenari principal del festival dels Jardins de Pedralbes / AR
Actuació de Jorge Drexler a l’escenari principal del festival dels Jardins de Pedralbes / AR

En la mateixa resposta, l’Ajuntament jutja “adequada” la tarifa establerta. Tot i que indica que “els béns patrimonials han de ser administrats d’acord amb els criteris de màxima rendibilitat”, matisa que “es poden valorar motivacions” que justifiquin un descompte, com la programació d’activitats culturals.

Per altra banda, l’Associació de Veïns de Zona Universitària ha reiterat en diverses ocasions que els espectacles de gran format afecten la fauna i la flora dels jardins. Ara hi torna a insistir.

En aquest sentit, l’Ajuntament indica que Concert Studio ha dipositat les dues garanties requerides pel plec de condicions de l’edició d’enguany. Una és de 31.788,68 euros, per rescabalar possibles desperfectes a la vegetació i el mobiliari del parc, i l’altra ascendeix a 15.894,34 euros, per l’ocupació del bé, calibrada a partir del valor estimat dels jardins de Pedralbes, que s’eleva a uns 67 milions d’euros, segons consta en un conveni signat l’any passat. L’organització del Festival Jardins de Pedralbes té pendent contestar les preguntes que aquest mitjà li va enviar dijous passat.

Més notícies
Un moment de l'actuació de James Blunt al festival Jardins de Pedralbes / Guillem Roset (ACN)
El Festival Jardins de Pedralbes esgota entrades pels tres primers concerts
Notícia: El Festival Jardins de Pedralbes esgota entrades pels tres primers concerts
Comparteix
El cantautor britànic James Blunt va donar el tret de sortida a un cicle que enguany s'allargarà fins al 24 de juliol
El festival Jardins de Pedralbes, en una edició passada / Jardins de Pedralbes
Arrenca l’edició més qüestionada del Festival Jardins de Pedralbes
Notícia: Arrenca l’edició més qüestionada del Festival Jardins de Pedralbes
Comparteix
El festival torna aquest dimarts amb el seu desè aniversari i amb noms com James Blunt o Tom Jones
Una imatge d'arxiu del Palau Güell / Diputació de Barcelona
Nits de somni, nits de música, nits del Palau Güell
Notícia: Nits de somni, nits de música, nits del Palau Güell
Comparteix
Coneixes el Palau Güell? Descobreix-lo tot gaudint de música en directe
Músics al carrer / Antonio Lajusticia Bueno
Aquests són els nous punts de música als carrers de Barcelona
Notícia: Aquests són els nous punts de música als carrers de Barcelona
Comparteix
En marxa catorze nous punts en cinc districtes on escoltar músics en directe

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cat a juliol 05, 2022 | 22:36
    Cat juliol 05, 2022 | 22:36
    La casta de la colacau està per destrossar-ho tot, Barcelona l'importa una merda i té ordres de deixar-la com un drap brut. No oblideu del mai que la seva capital és madriz, tal com ella mateixa va dir. Torneu a votar-la barcelonins i ja sereu un gheto de mala qualitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa