El mural amnistiat d’una gasolinera de la Diagonal, desprotegit i grafitejat

Les peces supervivents havien quedat a la paret a mig derruir i sense cap protecció

El mural retro de ceràmica d’una gasolinera desballestada a la Diagonal està de pega. Va aflorar a l’abril, després que l’empresa propietària del solar fes enderrocar les últimes estructures de l’establiment durant el confinament. La composició decorativa havia de córrer la mateixa sort. La mobilització ciutadana a les xarxes socials, un prec de JxCat i una trucada municipal van convèncer als amos al maig que era millor conservar el mural i integrar-lo al futur edifici de pisos que ocuparà el xamfrà, tot i que un terç ja s’havia destruït.

Des d’aleshores l’obra ha seguit el seu curs respectant el mural, que ha quedat a la paret a mig derruir i sense cap protecció de les peces supervivents contra la meteorologia o el vandalisme. I aquest agost hi ha aparegut un grafit al damunt. Es tracta d’un ‘tag’ –la firma de l’autor– d’estil comú i sense relació amb la decoració retro que tapa.

Enderroc parcial del mural de la gasolinera GEDSSA / Meritxell M. Paun
Enderroc parcial del mural de la gasolinera GEDSSA / Meritxell M. Pauné

L’obra no està catalogada com a patrimoni. Formava part de la decoració publicitària de l’establiment als anys 60, 70 i 80. Està en una cantonada privilegiada, a l’encreuament dels carrers Provença i Girona amb l’avinguda Diagonal. La benzinera enderrocada tenia uns 90 anys d’història i va pionera a la ciutat: la família Solanellas la va obrir el 1931 amb el nom de Diagonal Auto Service, segons explica el llibre Història de les estacions de servei a Catalunya, de Ramon Balasch, Àngel Gustà i Daniel Romaní. El franquisme va obligar a castellanitzar-ne el nom i darrerament es deia simplement GEDSSA, com l’empresa propietària.

També a la mitgera dels balcons 3D

No és l’únic mural vandalitzat a l’Eixample. L’emblemàtica mitgera ‘Balcons de Barcelona’ va ser taggejada al març i l’Ajuntament de Barcelona es va comprometre a netejar-la immediatament. Tot i que és pintada i no ceràmica, els tècnics van determinar que no s’havia fet malbé. No obstant la pandèmia va deixar sine die la rehabilitació, que segueix pendent quasi mig any després.

Més informació

Nou comentari