Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’enderroc d’una gasolinera a l’Eixample destapa un mural retro de ceràmica
  • CA

L’enderroc d’una gasolinera al carrer Provença, a la cruïlla amb Girona i Diagonal, ha deixat al descobert un curiós mural publicitari de ceràmica de colors. Feia dècades que estava tapat per moderns plafons prefabricats, que cobrien les parets de l’establiment. La composició formava part de la decoració de l’establiment cap als anys 60, 70 i 80, han explicat al TOT Barcelona diversos veïns de la zona. A més de motius geomètrics, mostra la silueta de cotxes i edificis i el nom de l’empresa propietària –GEDSSA–, una de les pioneres dels anys 30 a la ciutat. 

L’obra no està catalogada ni documentada i el seu interès encara està per valorar. El desmantellament va començar l’estiu passat –va tancar al juliol– però els plafons que amagaven el mural no han estat retirats fins ara. Segons avançava a l’agost Metrópoli Abierta, la propietat preveu destinar el solar a la construcció de pisos.

Gasolinera GEDSSA als anys 60 /

Gasolinera GEDSSA als anys 60 / “Història de les estacions de servei a Catalunya”, Ramon Balasch (ed)

Es tracta d’un establiment nascut el 1931 amb el nom de Diagonal Auto Service i regentat per la família Solanellas, segons explica el llibre Història de les estacions de servei a Catalunya, de Ramon Balasch, Àngel Gustà i Daniel Romaní. Era una saga familiar dedicada al manteniment dels vehicles americans, que vivien la seva època daurada, i eren propietaris també de la gasolinera i taller American Auto Service situada a Balmes amb Diagonal, on avui hi ha l’alta torre del Banc Sabadell. El franquisme va obligar a castellanitzar els dos noms i darrerament la benzinera enderrocada es deia simplement GEDSSA.

Prec al ple del districte

La curiositat ha despertat interès a Twitter i aquest dimarts el grup municipal de JxCat ha presentat un prec a l’alcaldessa per demanar una intervenció municipal. En concret, el regidor Jordi Martí Galbis sol·licita que l’Ajuntament estudiï l’interès patrimonial d’aquest mural i procedeixi “almenys a la documentació” fotogràfica i descriptiva de l’obra perquè en quedi constància als arxius municipals. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: curso de desenho a abril 17, 2022 | 21:34
    curso de desenho abril 17, 2022 | 21:34
    I really liked your site. Thanks for the information. 62593127 https://robertdafoto.com.br/

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa