Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Amnistia ‘in extremis’ per al mural retro d’una gasolinera enderrocada
  • CA

Amnistia d’última hora per al mural retro d’una gasolinera de l’Eixample, reaparegut en desballestar el negoci i començat a enderrocar pocs dies després. La propietat del solar –i de l’antiga benzinera– i l’Ajuntament de Barcelona han pactat que l’obra es conservi i s’integri en algun racó del nou bloc de pisos que ocuparà el solar. Fonts municipals confirmen al TOT Barcelona que, d’acord amb el promotor de l’obra, “el mural es conservarà perquè no afecta el projecte” constructiu. 

La destrucció del mural va començar divendres passat i de seguida va aixecar crítiques veïnals a les xarxes socials. El grup municipal de JxCat havia presentat tres dies abans un prec a Alcaldia perquè els tècnics de Patrimoni estudiessin l’interès del mural i determinessin si s’havia de preservar o només calia documentar-lo fotogràficament perquè en quedés constància als arxius de la ciutat. La intervenció municipal, en forma de trucada al promotor, va arribar divendres en reacció a les tasques d’enderroc. Els operaris van aturar-les immediatament, però ja havien repicat gairebé un terç de les rajoles ceràmiques que formen el mural. 

Estat del solar on hi ha el mural de la gasolinera GEDSSA, aquest dilluns al migdia / MMP

Estat del solar on hi ha el mural de la gasolinera GEDSSA, aquest dilluns al migdia / MMP

Finalment les converses amb el promotor i l’avaluació dels tècnics de Patrimoni han fructiferat. L’Ajuntament estudiarà la documentació que aportarà properament la família propietària del solar, “per avaluar l’encaix del mural en l’execució del projecte”. Precedents similars a Barcelona han derivat en la inclusió de la peça patrimonial en el vestíbul o la façana del nou edifici, recuperant la funció decorativa original. Quan la descontextualització és molt forta en el nou emplaçament o l’autoria de l’obra és rellevant, els experts aconsellen completar la reubicació amb una petita placa explicativa. 

Una gasolinera quasi centenària

L’obra és d’estètica retro i formava part de la decoració publicitària de l’establiment als anys 60, 70 i 80. Està en una cantonada privilegiada, a l’encreuament dels carrers Provença i Girona amb l’avinguda Diagonal. La benzinera va tancar al juliol i durant mig any només se’n va desmantellar l’estructura bàsica. Uns plafons prefabricats mantenien oculta la ceràmica decorativa, fins que les darreres tasques d’enderroc durant el confinament l’han posat al descobert. A més de motius geomètrics, mostra la silueta de cotxes i edificis i el nom de l’empresa propietària. 

Mural de l'empresa GEDSSA, propietària de la benzinera enderrocada / MMP

Mural de la gasolinera GEDSSA, sencer fa dues setmanes / MMP

La gasolinera enderrocada va pionera a la ciutat. La família Solanellas la va obrir el 1931 amb el nom de Diagonal Auto Service, segons explica el llibre Història de les estacions de servei a Catalunya, de Ramon Balasch, Àngel Gustà i Daniel Romaní. Era una saga dedicada al manteniment dels vehicles americans –que estaven molt de moda aleshores– i eren propietaris també de la gasolinera i taller American Auto Service situada a Balmes amb Diagonal, on avui hi ha l’alta torre del Banc Sabadell. El franquisme va obligar a castellanitzar els dos noms i darrerament la benzinera enderrocada es deia simplement GEDSSA.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa