Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aturat l’enderroc del mural retro que va aparèixer en desmuntar una gasolinera de l’Eixample
  • CA

El mural publicitari aparegut en desballestar una històrica gasolinera de l’Eixample ha estat parcialment enderrocat. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, una trucada de l’Ajuntament de Barcelona a la propietat n’hauria aturat la destrucció divendres passat. L’empresa encarregada de buidar el solar havia començat a repicar i trencar part de l’obra, a petició dels amos del terreny. L’obra és d’estil retro i formava part de la decoració de l’establiment als anys 60, 70 i 80. L’aparició del mural, que va avançar aquest diari dimarts passat, i la seva incipient pèrdua ha despertat molt d’interès a les xarxes socials.

El marge de temps guanyat serviria als tècnics de Patrimoni per estudiar quin interès té l’obra i decidir si mereix ser conservada o simplement documentada amb fotografies per als arxius de la ciutat. Els danys, però, ja són irreversibles i afecten vora un terç del mural. S’han perdut dues franges del mural, en dos extrems de la composició, i es poden veure tres grans forats a la base de la paret. Les rajoles trencades encara eren escampades pel terra, al peu del mural, aquest dilluns al migdia. 

Estat del solar on hi ha el mural de la gasolinera GEDSSA, aquest dilluns al migdia / MMP

Estat del solar on hi ha el mural de la gasolinera GEDSSA, aquest dilluns al migdia / MMP

L’empresa propietària de la gasolinera i del terreny té previst edificar-hi un bloc de pisos. Està en una cantonada privilegiada, a l’encreuament dels carrers Provença i Girona amb l’avinguda Diagonal. La benzinera va tancar al juliol i durant mig any només se’n va desmantellar l’estructura bàsica. Uns plafons prefabricats mantenien oculta la ceràmica decorativa, fins que les darreres tasques d’enderroc durant el confinament l’han posat al descobert. A més de motius geomètrics, mostra la silueta de cotxes i edificis i el nom de l’empresa propietària –GEDSSA–, una de les pioneres dels anys 30 a la ciutat. 

Una grua aparcada davant del solar on hi ha el mural de la gasolinera GEDSSA, aquest dilluns al migdia / MMP

L’obra no estava documentada ni inventariada. Sí que hi ha constància, en canvi, de la història de la gasolinera. La va obrir el 1931 amb el nom de Diagonal Auto Service la família Solanellas, segons explica el llibre Història de les estacions de servei a Catalunya, de Ramon Balasch, Àngel Gustà i Daniel Romaní. Era una saga dedicada al manteniment dels vehicles americans i eren propietaris també de la gasolinera i taller American Auto Service situada a Balmes amb Diagonal, on avui hi ha l’alta torre del Banc Sabadell. El franquisme va obligar a castellanitzar els dos noms i darrerament la benzinera enderrocada es deia simplement GEDSSA.

Mural de l'empresa GEDSSA, propietària de la benzinera enderrocada / MMP

Mural de l’empresa GEDSSA, tot sencer fa una setmana / MMP

L’empresa ha passat de pares a fills fins a l’actualitat. El TOT Barcelona hi ha intentat contactar infructuosament per conèixer els motius de la destrucció del mural i el seu futur immediat. L’empresa Delta Punt, que fa l’enderroc per encàrrec de la propietat, ha confirmat a aquest diari que manté aturada la seva actuació al solar des de divendres i fins a nova ordre.

 

El grup municipal de JxCat va presentar un prec dimarts passat adreçat a l’alcaldessa per demanar que l’Ajuntament estudiï l’interès del mural. Fonts del grup de l’oposició assenyalen al TOT Barcelona que no han rebut cap resposta municipal, per ara.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: VA COLA CAO a maig 11, 2020 | 19:12
    VA COLA CAO maig 11, 2020 | 19:12
    A veure si serveixes per algo més que per escalfar la cadira.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa