Una emblemàtica mitgera vandalitzada cau en l’oblit per la pandèmia

El mural 'Balcons de Barcelona' va ser malmès i s'havia de restaurar al març

L’emblemàtica mitgera Balcons de Barcelona segueix esperant la rehabilitació promesa a principis de març. Un grafit havia vandalitzat aquest mural artístic de l’Eixample, icona de la campanya ‘Barcelona posa’t guapa’ dels anys 90. El consistori va assegurar aleshores que en pocs dies el tindria restaurat perquè la pintada no havia malmès el dibuix base. Havia de tornar a lluir de nou a l’abril.

Però sis mesos després, el grafit continua tapant la part baixa del mural. L’estat d’alarma va reduir al mínim imprescindible les actuacions municipals no sanitàries i després del confinament l’Ajuntament no ha donat prioritat a aquesta intervenció.

Grafit al mural 'Balcons de Barcelona', fotografiat aquest agost / MMP
Grafit al mural ‘Balcons de Barcelona’, fotografiat aquest agost / MMP

El mural gegant està a la plaça de la Hispanitat, situada a l’avinguda Diagonal entre Marina i Lepant. El va pintar el 1992 un grup d’artistes de Lió (França), Cité de la Création. Ocupa uns 500 metres quadrats i crea un efecte òptic conegut com a trompe-l’oeil: és un dibuix pla però crea una falsa sensació de tridimensionalitat gràcies a balcons i aparadors pintats. En l’escena s’hi colen 26 personatges catalans molt reconeguts, com Margarida Xirgu, Joan Maragall, Mercè Rodoreda, Lluís Companys, Ildefons Cerdà, Antoni Gaudí, Joan Miró o Carmen Amaya.

El grafit tapa completament un dels personatges, la cupletista Raquel Meyer, estrella del Paral·lel als anys 20 i 30. Apareixia a la porta principal de l’immoble fictici, on també hi havia recreades una llibreria, un cafè i una drogueria. Abans de la intervenció la paret tenia un aspecte poc estètic, que deslluïa la plaça ajardinada del davant, dedicada a Pablo Neruda.

Més informació

Nou comentari